Szolidaritás a törökországi demokratikus erőkkel!

muosz-alairasA MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya
egyetértően támogatja
az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) állásfoglalását.

Szolidaritás a törökországi demokratikus erőkkel!

Hónapok óta a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) nagy aggodalommal követi a Törökországban zajló politikai fejleményeket. Nyilvánvaló volt már, hogy az Erdogan elnök alatti kormány elkezdett egyfelől egy egyre fokozódó expanziós politikát folytatni a Szíriában lévő Iszlám Állam egységeinek támogatásával, másfelől pedig odahaza a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásába fogott, különösen a sajtó szabadsága ellen lépett fel.

Ugyanakkor az EU adminisztráció 2016 áprilisában Erdogánt választotta, mint segítőt a menekült- kérdésben, 3 milliárd euróval díjazva őt, hogy megoldja a migránsok Európába özönlésének problémáját.

A 2016 július közepén történt katonai puccsal ez a fejlemény nem állt le, hanem tovább erősödött. Az elvetélt puccs természetesen nem hozott volna fejlődést a demokráciában, azt Erdogan arra használta, hogy megerősítse hatalmát, antidemokratikus eszközökkel hatályon kívül helyezve az alapvető szabadságjogokat. A tanárok, bírók, egyetemi oktatók ezreit bocsátották el, sok katonát vetettek börtönbe. A megtorlások folytatódnak és most különösen az újságírókat sújtják. Az Európai Emberjogi Egyezmény közelmúltbeli hatályon kívül helyezésének kritikája, hogy az elmúlt hónapokban a polgári és emberi jogok súlyosan sérültek Törökországban.
Naponta látjuk a demokratikus szabadságjogok elleni újabb korlátozásokat. Akadályozzák a tudósok szabad mozgását, útleveleket vonnak be, és több mint 50 ezer közalkalmazott vesztette el állását.

Közel 50 újság és más média vesztette el engedélyét, így a közvéleményt a kormány média ellenőrzi.

Ezen túlmenően a kurd nép rendőri és katonai elnyomása töretlenül folytatódik Törökország dél-keleti részén.

Ezen okok miatt a törökországi demokratikus erőkkel, a szakszervezetekkel, az üldözött politikai pártokkal, a demokratikus médiával és a civil társadalmi szervezetekkel való politikai szolidaritásra hívunk fel. Helyre kell állítani szabadságukat.

Szolidárisak vagyunk Törökország népével, akik szembe szállnak Erdogan elnök autoriter iszlám államával.

Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy követelje meg a török kormánytól az európai értékek betartását: demokrácia, jogállamiság, sajtószabadság és a szabad gyülekezés joga, szabad véleménynyilvánítás, vallásgyakorlás. A csatlakozási tárgyalásokat függővé kell tenni attól, hogy újra bevezetik-e a halálbüntetést.

Azt várjuk az Európai Uniótól, hogy az Erdogan alatt álló török kormánytól követelje meg a demokratikus szabadságjogok helyreállítását Törökországban a menekültek kárára történő alku helyett.

Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR)

2016. július 29., péntek 18:08

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az MTI által a sajtóhoz eljuttatott közleménye
    Budapest, 2016. július 29., péntek (OS)


Tiltakozás a Törökországban a médiát érintő erős túlkapások ellen

        A Magyar Újságírók Országos Szövetsége csatlakozik a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) és az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) közös közleményéhez, amelyben tiltakoznak a Törökországban a médiát érintő erős túlkapások ellen. Philippe Leruth, az IFJ elnöke a török államfő felelősségre vonását sürgette az emberi jogok megsértéséért és a sajtó elnémításáért.
A nyilatkozatban cselekvésre szólították fel az Európai Uniót és az Európa Tanácsot: “Nem maradhatunk némák, amikor újságírók tucatjait tartóztatják le a szemünk előtt. Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a nyugtalanító helyzetnek” – írták.

     Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

ifj-efj-logokVagva

„Nem maradhatunk némák, amikor újságírók tucatjait tartóztatják le”

Korábbi hírösszefoglalónk, valamint az IFJ és az EFJ a törökországi helyzetről ITT.

 

Önnek ajánljuk