„Nem maradhatunk némák, amikor újságírók tucatjait tartóztatják le”

Az IFJ és az EFJ tiltakozik a török sajtó elleni kormányintézkedésekkel szemben

A Zaman című török napilap egykori vezetői és publicistái, összesen 47 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a hatóságok szerdán Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében – közölte az Anadolu állami hírügynökség.

Csütörtöki jelentés szerint a puccskísérlet után Erdogan bezáratja a média kormánykritikus részét, száznál is több újság, rádió és tévécsatorna fejezi be a működését.

A török médiában is folytatódik a tisztogatás: a hatóságok bejelentették, hogy összesen 131 médiumot záratnak be.

Összesen három hírügynökség, 45 napilap, 23 rádió- és 16 tévécsatorna, 15 magazin, valamint 29 könyvkiadó kerül a tiltólistára. A vádak szerint ezek a kormány ellenségeihez tartoznak, valójában legtöbbjük egyszerűen csak kritikus a kormánnyal szemben. A médiumok többsége kisebb helyi újság vagy rádió, de nagyobb lapok gyártását is leállítják.

A man holds up a placard as people demonstrate in support of Turkish daily newspaper Zaman in front the headquarters in Istanbul on March 4, 2016. An Istanbul court on Friday ordered into administration the Turkish daily newspaper Zaman that is sharply critical of President Recep Tayyip Erdogan, amid growing alarm over freedom of expression in the country. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) és az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) közös közleményben tiltakozott szerda délután a történtek ellen. Philippe Leruth, az IFJ elnöke a török államfő felelősségre vonását sürgette az emberi jogok megsértéséért és a sajtó elnémításáért.

A nyilatkozatban cselekvésre szólították fel az Európai Uniót és az Európa Tanácsot. „Nem maradhatunk némák, amikor újságírók tucatjait tartóztatják le a szemünk előtt. Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a nyugtalanító helyzetnek” – írták.

Forrás: MTI

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége csatlakozik a két sajtószervezet állásfoglalásához a sajtószabadság és a nemzetközi nyilvánosság jegyében.

Önnek ajánljuk