Rólunk

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) egyesületi formában működő szakmai, érdekképviseleti, oktatási és kulturális tevékenységet végző közhasznú társadalmi szervezet. A legnagyobb múltú és létszámú médiaszervezet hazánkban; elődjét, a Budapesti Újságírók Egyesületét 1896-ban Mikszáth Kálmán részvételével alapították. Fő célja a sajtószabadság védelme, az újságírói tevékenységet segítő jogszabályi környezet és munkáltatói kultúra támogatása.

A MÚOSZ 3500 fős tagságában az írott és az elektronikus sajtó, a széles értelemben vett kommunikációs szakma minden képviselője – szakosztályokba, vidéki klubokba szerveződve – jelen van: újságírók, szerkesztők, fotósok, karikaturisták, designerek, szóvivők és pr-szakemberek. 2010-ben nyitotta meg kapuit új székházunk a VI. kerületi Vörösmarty utcában: a felújított és átépített egykori Keglevich-ház, az Aradi és a Szondi utca között nemcsak médiaszakmai programoknak ad otthont, de egyben Budapest egyik új továbbképzési, kulturális színtere.

A szervezet tagja lehet, aki legalább két éve az Alapszabály szerint újságíróinak minősülő munkát végez, de junior tagként felvételt nyerhetnek a média iránt érdeklődő fiatalok is. A tagfelvételt külön bizottság bírálja el. Hasonló testületek munkálkodnak az újságírók érdekeinek védelmében és a sajtóetika területén.

A MÚOSZ több sajtószakmai díjat gondoz, ezek közül a legrangosabb elismerés az életműdíjnak számító Aranytoll, amit hagyományosan a sajtónapi ünnepségen adunk át. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a szövetség legnagyobb hatású rendezvénye, ehhez hasonlítható rangú a film- és tévékritikusok szakosztályának fél évszázados díja.

A MÚOSZ kiemelt figyelmet fordít a szociálisan hátrányos helyzetű újságírók támogatására a Szolidaritás Alapítványon keresztül.

A legnagyobb hazai újságíró-szervezet saját honlapot (muosz.hu) működtet. A minőségelvű oktatás a Bálint György Újságíró Akadémia keretein belül valósul meg.

A MÚOSZ-igazolványt a világ számos pontján elismerik. Az igazolvánnyal és a hozzá társuló vásárlói kártyával számos kedvezményes szolgáltatás vehető igénybe itthon és külföldön.

2008-2009-ben a szervezet felújította az újságírók kedvelt, évtizedek óta látogatott üdülőjét Tihanyban. A modern, elegáns Balaton-parti épület ideális hely a kikapcsolódásra, szakmai programok szervezésére.

Kapcsolat

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Témakör (kötelező)

Tárgy

Üzenet

ELÉRHETŐSÉGEINK

Sajtóház (MÚOSZ-székház)
1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A
Telefon: (1) 478-9040

ELNÖKI TITKÁRSÁG

Ügyvezető elnök:
Tóth Károly

E-mail: elnok@muosz.hu
E-mail: titkarsag@muosz.hu
Telefon: (1) 478-9041

SZAKOSZTÁLYOK, BIZOTTSÁGOK

Fülep Gabriella
E-mail: fulep@muosz.hu
Telefon: (1) 478-9043
Árkus Éva
E-mail: ebtitkar@muosz.hu
Telefon: (1) 478-9049

A tagdíj befizethető kedden és szerdán 9-15-ig (ebédidő: 12-12.30-ig) a Sajtóházban vagy átutalással (ebben az esetben a megjegyzés rovatban kérjük a MÚOSZ-igazolvány számát megadni!).

A MÚOSZ számlaszáma:
11706016-20720645

IBAN: HU52 1170 6016 2072 0645 0000 0000 BIC (SWIFT)
kód: OTPVHUHB

BÁLINT GYÖRGY ÚJSÁGÍRÓ AKADÉMIA

Tanulmányi ügyek:
Árkus Éva
E-mail: akademia@muosz.hu
Telefon: (30) 225-7361, (1) 478-9049

SZERKESZTŐSÉG

Szerkesztők: Dóczy Júlia, Karvaly Bence

Telefon: (1) 478-9058
E-mail: szerkesztoseg@muosz.hu

INFORMATIKA

Rendszergazda:
E-mail: rendszergazda@muosz.hu