Rólunk

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) egyesületi formában működő szakmai, érdekképviseleti, oktatási és kulturális tevékenységet végző közhasznú társadalmi szervezet. A legnagyobb múltú és létszámú médiaszervezet hazánkban; elődjét, a Budapesti Újságírók Egyesületét 1896-ban Mikszáth Kálmán részvételével alapították. Fő célja a sajtószabadság védelme, az újságírói tevékenységet segítő jogszabályi környezet és munkáltatói kultúra támogatása.

A MÚOSZ 2500 fős tagságában az írott és az elektronikus sajtó, a széles értelemben vett kommunikációs szakma minden képviselője – szakosztályokba, vidéki klubokba szerveződve – jelen van: újságírók, szerkesztők, fotósok, karikaturisták, designerek, szóvivők és pr-szakemberek. 2010-ben nyitotta meg kapuit új székházunk a VI. kerületi Vörösmarty utcában: a felújított és átépített egykori Keglevich-ház, az Aradi és a Szondi utca között nemcsak médiaszakmai programoknak ad otthont, de egyben Budapest egyik új továbbképzési, kulturális színtere.

A szervezet tagja lehet, aki legalább két éve az Alapszabály szerint újságíróinak minősülő munkát végez, de junior tagként felvételt nyerhetnek a média iránt érdeklődő fiatalok is. A tagfelvételt külön bizottság bírálja el. Hasonló testületek munkálkodnak az újságírók érdekeinek védelmében és a sajtóetika területén.

A MÚOSZ több sajtószakmai díjat gondoz, ezek közül a legrangosabb elismerés az életműdíjnak számító Aranytoll-Életműdíj, amit hagyományosan a sajtónapi ünnepségen adunk át. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a szövetség legnagyobb hatású rendezvénye, ehhez hasonlítható rangú a film- és tévékritikusok szakosztályának fél évszázados díja. A legfiatalabb, de máris az ország egyik legnagyobb súlyú szakmai díja a Magyar Sajtódíj, amit 2019-től adunk ki.

A MÚOSZ kiemelt figyelmet fordít a szociálisan hátrányos helyzetű újságírók támogatására a Szolidaritás Alapítványon keresztül.

A legnagyobb hazai újságíró-szervezet saját honlapot (muosz.hu) működtet. A minőségelvű oktatás a Bálint György Újságíró Akadémia keretein belül valósul meg.

A MÚOSZ-igazolványt a világ számos pontján elismerik. Az igazolvánnyal és a hozzá társuló vásárlói kártyával számos kedvezményes szolgáltatás vehető igénybe itthon és külföldön.

(English):

About usThe Association of Hungarian Journalists (MÚOSZ) is a non-profit organization that acts in the public interest. With its history going back to 1896 and its membership consisting of about 2500 journalists, editors, photographers, cartoonists, designers, and PR experts, it is Hungary’s oldest and largest media entity.

It performs professional, advocacy, educational and cultural activities to defend the values of democracy, the freedom to inform and be informed.

Membership is open to anyone who has been working as a journalist for at least two years as defined in the Statutes, but young people interested in the media can also become junior members. Admission to membership will be assessed by a special committee. Similar bodies work to protect the interests of journalists and in the field of press ethics.

MÚOSZ runs a number of press awards, the most prestigious of which is the Golden Pen, a lifetime achievement award traditionally presented at the Press Day ceremony.

The Hungarian Press Photography Competition and Exhibition, which has been running for more than three decades, is the association’s most influential event, comparable in status to the half-century-old award of the Film and TV Critics’ Section.

MÚOSZ pays special attention to supporting socially disadvantaged journalists through the Solidarity Foundation.

The largest Hungarian journalists’ organization has its own website (muosz.hu). Quality education is provided through the Bálint György Journalism Academy.

Our headquarter is not only home to media events, but also one of Budapest’s new training and cultural venues.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist