Fotóriporter-képzés – csak nálunk

Október 3-án kezdődik az új tanév!
 

Több évtizedes hagyományokkal büszkélkedő iskolánk – egyedüliként – a fotóriporteri mesterségre, a dokumentarista fotográfia lényegének megismertetésére fókuszál. Elég végigfutni a jelentős hazai pályázatok nyerteseinek névsorát, a különféle média platformoknak dolgozók listáját, hogy szép számban találkozzunk olyanokkal, akik a MÚOSZ fotóriporter iskolájában végeztek.

Képzésünk a mai szakmai környezetre készíti föl a hallgatókat aktuális tudásanyagot, praktikus ismereteket nyújtva. A mesterséget elsősorban a gyakorlatban és a gyakorlatból sajátítják el növendékeink.  Olyanoktól, akiknek a képeivel naponta találkozhatnak, akik riporterként, képszerkesztőként meghatározzák a nyomtatott és online média arculatát. Akik a magyar fotó történetének legfontosabb lapjait írják. Sokan közülük a mi iskolából indultak el, és rendre visszatérnek ide, hogy átadják a tudásukat a következő generációknak.

TanárainkSzarka Klára fotótörténész, kurátor, a képzés vezetője, Szigeti Tamás fotóriporter, kurátor, a gyakorlati képzés irányítója, Sebestyén László vezető tanár fotóriporter, képszerkesztő, Fazekas István vezető tanár, fotóriporter, Bánkuti András fotóriporter, szerkesztő, Barakonyi Szabolcs, fotóriporter, képszerkesztő, Mónus Márton fotóriporter, Sióréti Gábor fotóriporter, Virágvölgyi István szerkesztő, kurátor, Móricz-Sabján Simon fotóriporter,  Hamarits Zsolt fotóművész, Pályi Zsófia fotográfus, Bácsi Róbert László fotóriporter, fotóművész, Urbán Ádám fotóművész, Mucsy Szilvia fotóművész és még sokan mások.

Mit tanítunk: Mindent, hiszen a fotóriporternek mindent tudnia kell. Kérhetnek tőle tárgyfotót, portrét, tájképet, nemcsak hírképet, képriportot. Sohasem jöhet zavarba. Nálunk a hallgatók megismerkednek a képi sajtó műfajaival elméletben és gyakorlatban egyaránt. Elsajátítják a szakmai kultúra alapjait, és kitekintést adunk nekik a magyar és nemzetközi fotográfiai élet egészére is. Alapvető elméleti ismereteket kapnak a sajtójogról, etikáról, a kortárs művészeti színtérről, az önreprezentáció módozatairól, a számítógépes utómunka lényegéről és sok másról, hogy tisztábban és reálisabban lássanak. Személyes találkozási lehetőségeket teremtünk a fotózsurnalizmus elő legendáival és a szakmai élet irányítóival, illetve számos exkluzív szakmai látogatásra visszük a hallgatókat fontos helyszínekre. Folyamatos terepmunkával és hétről-hétre adott feladatokkal ösztönözzük diákjainkat a különféle dokumentarista fényképezési feladatok megoldására.

Mikor zajlanak a tanórák:

 A 2020-2021-es tanév tervezett időtartama 2020. október 3. és 2021. június 25. között.

Szombati napokon egész nap 11.00 és 16.30 között, s esetenként pénteken délutánonként is tartunk elméleti és gyakorlati foglalkozásokat. De ezeken kívül is – a diákok időbeosztásához alkalmazkodva – lehetnek programjaink.

Mi komolyan vesszük a munkát, mert te a szabadidődet és pénzedet szánod a tanfolyamra. Ezért megköveteljük tőled az elméleti és gyakorlati órák rendszeres látogatását, számonkérjük a kiadott feladatok elvégzését. A második félév második felében a hallgatóknak módjukban áll a magyar média vezető helyszínein szakmai gyakorlati időt eltölteni. Ezek időbeosztása természetesen eltérhet az addigi rendtől.

Járványügyi szabályok

A zárt térben zajló foglalkozásokon kötelező a maszk viselete, a terem nagysága miatt garantált a megfelelő távolság betartása és folyamatos a fertőtlenítés. Vigyázzunk egymásra!

Vizsgák, számonkérés: A félév végére vizsgaanyagot kell készíteni, amit a vezető tanárok és külső szakértők értékelnek. Az év végére mindenkinek össze kell állítania és a vizsgabizottság előtt meg kell védenie a diplomamunkáját, ami szakmai portfolióból, illetve egy képriportból áll össze. A tanfolyam sikeres elvégzéséről minősítést adó oklevelet kapnak a végzősök.

Kiket várunk: A legszerencsésebb, ha olyanok találják meg ezt az iskolát, akiknek a legalapvetőbb fotográfiai-technikai problémákkal már nem kell megküzdeniük. Akiket érdekel a dokumentarista fotográfia, a megörökítés mint olyan, akik tisztábban szeretnék látni, hogy az emelt szintű fotózás területén mi a realitás ma. Akik fejleszteni szeretnék a technikájukat, látásmódjukat, gondolkodásukat. Amit nem ígérünk: Garantált karriert, automatikus elhelyezkedési lehetőséget, könnyű és gyors tanulást, laza tanévet, hangzatos, de semmit sem érő oklevelet. Amit ígérünk: alapos betekintést a mai magyar és nemzetközi fotó viszonyaiba, változatos terep- és szerkesztőségi gyakorlatokat tekintélyes riporterek és művészek irányításával, folyamatos egyéni feladatokat és értékelésüket, csoportos és személyes konzultációs lehetőségeket. 

Felvételi követelmények: A fotóriporter szakra olyanok jelentkezését várjuk, akik 18. életévüket betöltötték, rendelkeznek érettségivel, valamint fotográfiai alapismeretekkel. Szükséges a riporteri feladatok elvégzéséhez használható kamera, amit a hallgatónak legkésőbb a tanévkezdésig be kell szereznie.

 

Nyílt napok ősszel

Szeptember 19-én, valamint szeptember 26-án 11 és 14 óra között nyílt nappal egybekötött felvételi beszélgetést tartunk a MÚOSZ székházában. Kérjük a jelentkezőket, hogy kinyomtatva vagy elektronikusan hozzanak magukkal max. 15 képes portfóliót. Kérjük, a jelentkezők csak egészségesen, (helyesen viselt) maszkban jelenjenek meg és tartsák az ajánlott távolságot!

A tanfolyam bruttó díja 444.500,- Ft (350.000,- Ft plusz áfa). A részvételi díj tíz vagy két részletben, illetve egyben is fizethető. Egyösszegű befizetés esetén 15%, két részletben történő fizetés esetén pedig 10 % engedményt biztosítunk a tanfolyam árából. MÚOSZ-tagok további 5% kedvezménnyel vehetnek részt a tanfolyamon. 

Kapcsolat: Orbán Laura irodavezető; telefon: 06 (1) 478-9043; e-mail: iroda@muosz.hu Szakmai tájékoztatás: Szarka Klára; telefon: +36 30 9825929, e-mail: szarka.klara55@gmail.com

Fotók készítői és modelljei: Tanfolyamunk elmúlt hat évének hallgatói és oktatói