Fotóriporter-képzés CSAK NÁLUNK!

Évtizedek óta nálunk tanulják a mesterséget a magyar fotóriporterek, ma is csak mi foglalkozunk speciális riporterképzéssel. Tavaly megújult tanfolyamunk lényege, hogy a hallgatók a gyakorlatban és a gyakorlatból sajátítsák el a szakma minden fontos elemét. Olyanoktól, akiknek a képeivel naponta találkozni, akik riporterként, képszerkesztőként meghatározzák a nyomtatott és online média arculatát.

Sokan, akik a magyar sajtófotó történetének legfontosabb lapjait írják a mi iskolánkból indultak el. Rendre visszatérnek ide, hogy átadják tudásukat a következő generációknak.

Barakonyi Szabolcs, Bánkuti András, Fazekas István, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Sopronyi Gyula, Virágyvölgyi István, Sebestyén László, Szigeti Tamás és még sokan mások.

Az idén velük és újabb nevekkel is találkozhatsz a fotóriporter szakon.

A képzést Szarka Klára, Balogh Rudolf-díjas kurátor-fotótörténész irányítja.

Processed with VSCO with c1 preset

Amit ígérünk

 • alapos betekintést a mai magyar és nemzetközi sajtófotó viszonyaiba,
 • változatos terep- és szerkesztőségi gyakorlatokat, tekintélyes riporterek irányításával,
 • alapvető elméleti ismereteket, hogy tisztábban láss,
 • folyamatos értékelést, ami által napról-napra fejlődhetsz,
 • személyre szabott konzultációkat,
 • találkozások lehetőségét a fotózsurnalizmus élő legendáival és a szakmai élet irányítóival,
 • szakmai gyakorlatot vezető portáloknál és szerkesztőségekben.

Amit NEM ígérünk

 • könnyű és gyors tanulást,
 • laza tanévet,
 • garantált karriert,
 • automatikus elhelyezkedési lehetőséget
 • hangzatos, de valójában haszontalan okleveleket.

A fotóriporter nemcsak hírképet, portrét készít, de meg kell állnia a helyét a műteremben tárgyfotósként vagy akár a fotópróbán színházi fényképészként, a sportpályán sportfotósként is. Nálunk mindezekbe belekóstolhatsz a gyakorlatban.

Alapvető elméleti ismereteket kapsz a sajtójogról, etikáról, a sajtófotó műfajairól, a kortárs művészeti színtérről, az önreprezentáció módozatairól és sok másról, hogy tisztábban láss. Személyes találkozási lehetőségeket is adunk neked a fotózsurnalizmus elő legendáival és a szakmai élet irányítóival.

Nyílt nap, felvételi konzultáció:

Nyílt nap, felvételi konzultáció, kiállítás-megnyitó:

Tanévkezdés:

szeptember 3.

szombat

11 óra

szeptember 10.

szombat

11 óra

szeptember 17.

szombat

10 óra

„Első kiadás” – a 2015/16-ban végzett fotóriporteri évfolyam diplomamunkáiból rendezett kiállítás megnyitása. Itt találkozhatsz a júniusban végzett diákokkal, kikérdezheted őket élményeikről, tapasztalataikról. Első kézből tájékozódhatsz az iskoláról.

Felvételi követelmények

Kérjük, hogy a nyílt napra hozz magaddal 10 általad készített fényképet (elektronikus vagy nyomtatott formában)!

A fotóriporter szakra olyanok jelentkezését várjuk, akik 18. életévüket betöltötték, és rendelkeznek érettségivel és fotográfiai alapismeretekkel. Olyanokét, akik azért jönnek hozzánk, hogy a professzionális fényképezés egyik speciális területén  fotóriporterként megtalálják a helyüket. A tanfolyam elvégzéséhez szükséged van legalább egy tükörreflexes kamerára, amit legkésőbb a tanévkezdésig be kell szerezned.

20160123_MUOSz_foto_012_web_szt-1000

Foglalkozások

A foglalkozások fő napja a szombat, néhány esetben kiegészülve péntek esti órákkal. A gyakorlati és terepmunka ettől néha eltérő napokon és időpontokban lesz, a fotózni tervezett események, helyzetek szerint.

A második félév második felében a hallgatóknak módjukban áll a magyar média vezető helyein szakmai gyakorlati időt eltölteni. Ezek időbeosztása természetesen eltérhet az addigi beosztástól.

Az oktatás két félévet ölel föl.
1. félév 2016. szeptember 17-tól december 17-ig
2. félév 2017. január 7-től június 10-ig

Tanórák hossza: 45 perc

Délelőtti órák
11.00-13.30

Ebédszünet
13.30-14.00

Délutáni órák
14.00-16.30

20160205_MUOSz_foto_018_web_szt-1000

A diákok jogai

Minden elméleti és gyakorlati órán egyaránt módod van folyamatosan kérdezni, az oktatással kapcsolatos igényeidet illendő formában megfogalmazni. Félévente módodban áll két alkalommal egyéni konzultációt kérni a tanfolyam vezetőjétől és vezető tanáraitól saját szakmai problémákról vagy az oktatást érintő bármilyen kérdésben.

Értékelés, számonkérés, követelmények

Mi komolyan vesszük a munkát, mert te a szabadidődet és pénzedet szánod a tanfolyamra. Ezért megköveteljük tőled az elméleti és gyakorlati órák rendszeres látogatását, számon kérjük a kiadott feladatok elvégzését, a félév és az év végén vizsgán mérjük meg a tudásodat – elfogulatlan, nagy tekintélyű külső szakemberek bevonásával.

Tandíj: bruttó 190 ezer forint/félév + egyszeri vizsgadíj: 20 ezer forint

Jelentkezés

Kapcsolat:
Árkus Éva
06 (1) 478-9049; 06 (30) 225-73-61
oktatas@muosz.hu