Fotóriporter-képzés – csak nálunk

A következő kurzus várható indulása: 2018. szeptember, várható befejezés: 2019. június.

A fotóriporteri mesterség a gyakorlatban és a gyakorlatból sajátítható el. Olyanoktól, akiknek a képeivel naponta találkozhatsz, akik riporterként, képszerkesztőként meghatározzák a nyomtatott és online média arculatát. Akik a magyar sajtófotó történetének legfontosabb lapjait írják. Sokan közülük a mi iskolából indultak el, és rendre visszatérnek ide, hogy átadják a tudásukat a következő generációknak.

Tanáraink: Szarka Klára fotótörténész, kurátor, a képzés vezetője, Szigeti Tamás fotóriporter, kurátor, a gyakorlati képzés irányítója, Sebestyén László vezető tanár fotóriporter, képszerkesztő, Fazekas István vezető tanár, fotóriporter, Bánkuti András fotóriporter, szerkesztő, Barakonyi Szabolcs, az index.hu képszerkesztője, Sopronyi Gyula fotóriporter-fotóművész, Virágvölgyi István szerkesztő, kurátor, Móricz-Sabján Simon fotóriporter, Gáti György fotóművész, Szilágyi Lenke fotóművész, Hamarits Zsolt fotóművész, Bácsi Róbert László fotóriporter, fotóművész, Urbán Ádám fotóművész és még sokan mások.

Mit tanítunk: A fotóriporternek mindent meg kell tanulnia, és ebben semmi túlzás nincs. Kérhetnek tőle tárgyfotót, portrét, tájképet, nemcsak hírképet, képriportot. Soha sem jöhet zavarba. Nálunk a hallgatók megismerkednek a képi sajtó műfajaival elméletben és gyakorlatban egyaránt. Elsajátítják a szakmai kultúra alapjait, és kitekintést adunk nekik a magyar és nemzetközi fotográfiai élet egészére is. Alapvető elméleti ismereteket kapnak a sajtójogról, etikáról, a kortárs művészeti színtérről, az önreprezentáció módozatairól és sok másról, hogy tisztábban és reálisabban lássanak. Személyes találkozási lehetőségeket teremtünk a fotózsurnalizmus elő legendáival és a szakmai élet irányítóival.

Tanórák és a számonkérés rendje: Mi komolyan vesszük a munkát, mert te a szabadidődet és pénzedet szánod a tanfolyamra. Ezért megköveteljük tőled az elméleti és gyakorlati órák rendszeres látogatását, számon kérjük a kiadott feladatok elvégzését, a félév és az év végén vizsgán mérjük meg a tudásodat – elfogulatlan, nagy tekintélyű külső szakemberek bevonásával. A foglalkozások fő napja a szombat, néhány esetben kiegészülve péntek esti órákkal. A gyakorlati és terepmunka ettől néha eltérő napokon és időpontokban lesz, a fotózni tervezett események, helyzetek szerint. A második félév második felében a hallgatóknak módjukban áll a magyar média vezető helyszínein szakmai gyakorlati időt eltölteni. Ezek időbeosztása természetesen eltérhet az addigi rendtől. A hallgatók egész évben feladatokat kapnak, amelyeket a tanórák közötti időszakokban kell elkészíteniük. A félév végére vizsgaanyagot kell készíteni, amit a vezető tanárok és külső szakértők értékelnek. Az év végére mindenkinek össze kell állítania és a vizsgabizottság előtt meg kell védenie a diplomamunkáját, ami szakmai portfolióból, illetve egy képriportból áll össze. A tanfolyam sikeres elvégzéséről minősítést adó oklevelet kapnak a végzősök.

Kiket várunk: A legszerencsésebb, ha olyanok találják meg ezt az iskolát, akiknek a legalapvetőbb fotográfiai-technikai problémákkal már nem kell megküzdeniük. Akiket érdekel a dokumentarista fotográfia, a megörökítés mint olyan, akik tisztábban szeretnék látni, hogy az emelt szintű fotózás területén mi a realitás ma. Akik fejleszteni szeretnék a technikájukat, látásmódjukat, gondolkodásukat. Amit nem ígérünk: Garantált karriert, automatikus elhelyezkedési lehetőséget, könnyű és gyors tanulást, laza tanévet, hangzatos, de semmit sem érő oklevelet. Amit ígérünk: alapos betekintést a mai magyar és nemzetközi sajtófotó viszonyaiba, változatos terep- és szerkesztőségi gyakorlatokat tekintélyes riporterek irányításával, folyamatos egyéni feladatokat és értékelésüket, csoportos és személyes konzultációs lehetőségeket. Felvételi követelmények: A fotóriporter szakra olyanok jelentkezését várjuk, akik 18. életévüket betöltötték, rendelkeznek érettségivel, valamint fotográfiai alapismeretekkel. Olyanokat, akik azért jönnek hozzánk, hogy a professzionális fényképezés egyik speciális területén fotóriporterként megtalálják a helyüket. Szükséges a riporteri feladatok elvégzéséhez használható kamera, amit a felvett hallgatónak legkésőbb a tanévkezdésig be kell szereznie. A felvételire mindenki hozzon  maximum 15 db saját fényképet (elektronikus vagy nyomtatott formában).

Az oktatás két félévet ölel föl. A következő kurzus várható indulása: 2018. szeptember, várható befejezés: 2019. június.

Szeptember 8-án, valamint szeptember 15-én 11 és 14 óra között nyílt nappal egybekötött felvételi beszélgetést tartunk.

A tanfolyam bruttó díja 444.500,- Ft (350.000,- Ft plusz áfa). A részvételi díj tíz vagy két részletben, illetve egyben is fizethető. Egyösszegű befizetés esetén 15%, két részletben történő fizetés esetén pedig 10 % engedményt biztosítunk a tanfolyam árából. MÚOSZ-tagok további 5% kedvezménnyel vehetnek részt a tanfolyamon.

Kapcsolat: Orbán Laura irodavezető; telefon: 06 (1) 478-9043; e-mail: iroda@muosz.hu Szakmai tájékoztatás: Szarka Klára; e-mail: szarka.klara55@gmail.com

Fotók: Pixabay.com