Strasbourgig megy az Index a rendőrfotózás ügyében

Fotózható-e a szolgálatot teljesítő rendőr? Az Alkotmánybíróság nyilvánosságpárti állásfoglalásával szemben a Fővárosi Ítélőtábla után a Kúria is a rendőröknek adott igazat. Az Index nem adja fel.

A Kúria Baka András vezette tanácsa ma kihirdetett döntésével megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla tavaly ősszel hozott jogerős ítéletét. Álláspontjuk szerint az Indexen a rendőrökről közölt fotó nem tett hozzá plusz információt a tudósításhoz, az ácsorgó rendőrök „nem valósítottak meg konkrét cselekvőséget”.

A Kúria szerint a rendőr személyiségi jogának védelmét csak akkor írja felül a sajtószabadságé, ha a rendőr épp aktívan intézkedik, és ekkor készül felismerhető felvétel – olvasható a per előzményeit is felidéző Index-cikkben.

Strasbourgig megy az Index a rendőrfotózás ügyében
Fotó: Bellai László

Baka András indoklásában hangsúlyozta: egy alkotmányjogi panaszra született Ab-határozat nem jelenti azt, hogy a bíróságoknak ahhoz más ügyekben kötelező alkalmazkodni, hozzátéve, hogy a rendőröket ugyanolyan személyiségijog-védelem illeti meg, mint a közhatalom többi gyakorlóját.

A portál jogásza ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrök, a közhatalom többi gyakorlójától eltérően, a közvéleményt érdeklő nyilvános eseményeken képviselik az államot. Az ácsorgó, napszemüveges rendőröket ábrázoló fotó egy képsorozat részeként jelent meg, semmilyen, az emberi méltóságot sértő vetülete nem volt – emlékeztetett Bodolai László.

A hazai jogorvoslati lehetőségeket kimerítve az Index a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Önnek ajánljuk