További központosításra számítanak a megyei lapok munkatársai

A Népszava forrásai szerint a teljes vidéki napilaphálózat megszűnhet a jelenlegi formájában. A Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója „szemenszedett hazugságnak” és „baromságnak” nevezte az információt.

A lap több megyei újság munkatársánál és vezetőjénél informálódott, mindannyian további központosításra számítanak. A szerkesztőségekben az a hír is terjed, hogy az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020 elején a megyei napilapok helyét egy központilag szerkesztett újság veheti át. Helyben csak néhány újságíró dolgozna, nem lennének vezetők és főszerkesztők. „Egy ilyen rendszer természetesen jóval olcsóbbá tenné a működést, márpedig a KESMA létrehozásának ez az egyik bevallott célja” – írja a Népszava.

A Népszava értesülésére a Mediaworks szokatlan módon nem hivatalos közleményben, hanem a megyei lapok mellett a Magyar Nemzetben is közzétett publicisztikában válaszolt. „Ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni?” – teszi fel a kérdést Pauska Zsolt tartalomfejleszési igazgató a megyei lapok helyzetére, jövőjükkel kapcsolatos tervekre egyébként nem reagáló írásában.

A megyei napilapok többsége a Mediaworks Hungary Zrt.-n keresztül 2016 őszén került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, majd a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával a teljes vidéli laphálózat a kormányközeli médiakonglomerátum tulajdonává vált. A MÚOSZ az Alkotmánybírósághoz fordult a törvénysértő médiagólem miatt.

Kapcsolódó anyag:

Többes szám, első személyben örültek a vidéki lapok a Fidesz győzelmének (Index)

Tovább csökkent a NER-közelivé vált megyei lapok olvasóinak száma (hvg.hu)

Önnek ajánljuk