A MÚOSZ az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénysértő médiagólem miatt

Tegnap kiderült, hogy a közelmúltban létrehozott, egész Európában példátlan méretű és piaci befolyású pártmédia-holdingot a kormány a közérdekűvé nyilvánítás ürügyén ki akarja vonni a versenyhivatal és a médiahatóság engedélyezési eljárása alól. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének meggyőződése, hogy ez a lépés törvénytelen, súlyosan sérti a pártatlan és sokszínű tájékozódás biztosításának alkotmányos követelményét, valamint a média- és a versenytörvény tételes előírásait. A hatósági ellenőrzés kikerülését célzó kormányzati trükk nyílt beismerése annak, hogy a – legalább is a megyei lapok és az országos rádiók piacán mindenképpen – minden kétséget kizáróan monopolhelyzetű médiamamut a vonatkozó törvények betartása esetén semmiképpen sem mehetne át a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szűrőjén.

A MÚOSZ álláspontja szerint a szabad és független tájékoztatás az ország valamennyi állampolgárának érdeke, ellenben a mindent maga alá gyűrő pártsajtó-cég megteremtése nem közügy, sőt ellentétes a közérdekkel. Ezzel nyilvánvalóan a kormánypárt is tisztában van, hiszen a hatósági vizsgálat elkerülését szolgáló kormányrendeletben – példátlan módon – semmilyen indoklás nem szerepel. Az utólagos szóbeli magyarázat pedig olyan érveket említ (mint például a nyomtatott médiakultúra és a megyei lapok megőrzése), amelyeket egy tévécsatornákat, rádióadókat és online platformokat is tömörítő médiacsoport esetében Európa egyetlen államában sem venne komolyan se a kormányzat, se a szakma, se a közvélemény. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy mióta az összes megyei lap egyetlen, a miniszterelnökhöz közel álló vállalkozóhoz került, és fő feladatának tekinti a kormány kommunikációs igényeinek kiszolgálását, azóta az érintett újságok példányszáma folyamatosan, drasztikusan csökken. Ez azt jelzi, hogy az említett lappiaci szegmens kormányoldali megszállása kifejezetten rontotta a nyomtatott lapok túlélési esélyeit.

A MÚOSZ mindezért az Alkotmánybírósághoz fordul, és azt kéri a testülettől, hogy – érvényt szerezve Magyarország alaptörvényének és sarkalatos törvényeinek – mondja ki: a pártmédia-holding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit.

Válogatás az elnökség állásfoglalásának sajtóvisszhangjából >>>

Önnek ajánljuk