2016. MÁRCIUS 21.

A politikusnak alákérdező, mikrofonállvány-újságírás sajátos ellenpontja a szerkesztőség prekoncepciójának offenzív – nem kevésbé szolgai – képviselete. Ennek médiaszakmai-etikai szempontból minősített esetei önleleplezően propaganda célokat szolgálnak. Utóbbira láthattunk példát a Tények (sic!) című műsorban. A TV2 „annak eredt nyomába”, hogyan képes kifizetni drága albérletét a kormányzat korrupciógyanús ügyleteit, legutóbb a miniszterelnök vagyonosodásához kapcsolódó kérdéseket felvető ellenzéki képviselő?

Az alábbi videóban a kormányközeli pozícióba manőverezett kereskedelmi televízió stábja és Juhász Péter közötti beszélgetés látható tizenhárom percben, vágatlanul – a TV2 két és fél perces anyaga itt érhető el.

Megdöbbentő adalék, hogy az interjút készítő újságírónő az „oknyomozó újságírás” tanára a Corvinuson. Mi több: a katedrán Wisinger Istvánt cserélték le Kunfalvi Nórára, úgy, hogy az egyetem honlapján csak az oktató nevét változtatták meg, a kurzus leírása változatlan, minden – beleértve a Pulitzer- és Aranytoll-díjas újságíró elérhetőségeit is – ma is úgy szerepel a szövegben, ahogyan azt a MÚOSZ egykori elnöke megírta.

És a Tények másnap ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta… Ha csak az nem tekinthető fordulatnak, hogy a stáb egyik tagja felmondott és sajtóinformációk szerint a szerkesztőség harmada intenzíven állást keres.

Önnek ajánljuk