2016. FEBRUÁR 10.

Az „új kormánypárti sajtó” egyik kiemelt fórumának tekintett 888.hu a legnagyobb ellenzéki párt elnökének magánéletébe gázolt bele – a portálról időközben eltávolított – hírhedt, Tóbiás József és felesége mellett gyermekét is érintő bulvárcikkében. A vállalhatatlanul otromba és szexista írástól Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke Facebook-oldalán határolódott el; az ELTE etikai vizsgálatot kezdeményezett a lap főszerkesztője, a „polgári kormány” ismert ideológusa, G. Fodor Gábor ellen; Deutsch Tamás pedig kedvelt műfajában, Twitter-üzenetben szólt be a szerkesztőségnek.

„Gondoljunk arra, hogy kormánytámogatással, közpénzből, létrejön egy internetes oldal, legyen a neve, mondjuk „3 x 8 = 24.hu”, és képzeljük el, hogy ezen az oldalon egy idióta, megrészegült, agyament, ostoba, (alternatív), etc. „újságíró” ízléstelenül mocskolni, gyalázni kezdi a családunkat. Ugye, nem egy jó érzés” – szólítja meg a „valódi konzervatívokat” Nagy Bandó András a 24.hu hasábjain, hangsúlyozva, hogy ki kell mondani: „ez tűrhetetlen, ez már túllép minden határon, hogy ez már nem „újságírás”, hanem (csupán) gyalázkodás, személyes bosszú, szenny, mocsok, szutyok…”

***

2016. február 3-án a kormányzat oktatáspolitikáját bíráló demonstráció volt Miskolcon. A tüntetés napján a rendezvény egyik szónokáról, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökéről, a Magyar Demokrata főszerkesztője azt írta Facebook-oldalán, hogy Galló Istvánné Péter Gábor, a Rákosi-korszak egyik rettegett politikai szereplője, az ÁVH vezérének lánya. Bencsik Andrást az sem zavarta, hogy a szakszervezeti vezető édesapját nem Péter Gábornak, hanem Péter Ferencnek hívták. Az újságíró később beismerte, hogy tévedett és bocsánatot kért.

Dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke a Népszavában kelt Galló Istvánné védelmére, keményen bírálva a csak monogramjával említett szerzőt.

„Korábban a 888. internetes portál, most egy kacskaringós múltú zsurnaliszta minden írott és íratlan szabályt megszegve arcátlanul rágalmazott.Tegnapelőtt egy politikus családját, tegnap egy szakszervezeti vezetőt, de holnap vajon kit?”– teszi fel a kérdést Dr. Dávid Ferenc, a szakmai szervezetek etikai felelősségét is felvető, Népszavában megjelent cikkében.

***

„Évek óta HIV-fertőzött a magyar sztárénekesnő” – adta hírül a Blikk február másodikán. A lap a birtokába jutott „döbbenetes információt” egy meg nem nevezett kórház név nélkül említett alkalmazottjára hivatkozva közölte.

Az Index Vélemény rovatában Sárosi Péter – a MÚOSZ Küldöttgyűlés elnökének névrokona – élesen bírálta a bulvárlapot. „Ha ez a cikk csupán egy celeb magánéletének újabb, gyomorforgatóan gusztustalan kitálalása lenne, hát nem lenne érdemes foglalkozni vele. Ennél azonban sajnos többről van szó. (…) Az orvos és beteg közötti bizalom az egészségügyi ellátás egyik alkotmányos alappillére. Legalább annyira fontos, mint hogy legyen lélegeztetőgép és defibrillátor a kórházban” – írta a Jogriporter Alapítvány igazgatója, emlékeztetve arra, hogy a HIV-státuszra vonatkozó adat különleges személyes adat, az ezzel való visszaélés szabadságvesztéssel büntetendő.

„Illene tudomásul venni, hogy a HIV státusza mindenkinek a legszentebb magánügye. Akkor is, ha közszereplő, akkor is, ha celeb – emelte ki a szerző. – Nem kell szégyellni, és ha valaki önként előbújik, hát nagy tiszteletet érdemel a bátorságáért. Azonban valakit az akarata ellenére “leleplezni”, vagy akár nyomás alá helyezni, hogy bújjon elő – ez bizony nem csak erkölcstelen és jogsértő, de a járvány terjedését szolgálja. Szégyellje magát minden újságíró, aki ebben közreműködik.”

Önnek ajánljuk