Nyert a Málnás Alagút – és az egész falu

 A sütemény, ami közösséget épít

A „hol van Som?” kérdésre nem mindenki tudja azonnal a választ. Nos, Siófoktól dél felé 8 kilométert kell haladnunk a 65-ös út mentén. Jókor érkeztünk, mert a sütemények zsűrizése éppen elkezdődött.

Történt ugyanis, hogy 1998-ban a falu vezetése és az önkormányzat teljes támogatásával ,Varga Lajosné Margitka cukrász elindított egy versenyt a helybéli – később pedig a környékbeli – háziasszonyok mozgósításával. Az ötlet bevált, mert a falunap alkalmával immár 19. éve minden júniusban versenyre kelnek a benevezők 3-3 süteménnyel. Név nélkül, számokkal megjelölve, titkosan történik az édes remekművek zsűrizése.

Margitka korai fánkversenye a legkülönfélébb ízű, és legcsodálatosabb kivitelű torták és tepsis sütemények, különféle gyümölcsös szépségek megmérettetésévé alakult az évek folyamán. A tálakon a csokoládés fantáziákig, a hagyománytisztelő hájasokon, vajasokon kívül a legújabb trend szerinti könnyű joghurtosok is szerepeltek a bírák előtt.

Most 15 pályázat érkezett: az első a Málnás alagút lett Ádándról, második a Csokis álom Somból, harmadikként a szintén somi Rákóczi kocka „állt a dobogóra”. A látogatók később vásárolhattak a sütikből. A falu közössége a befolyt összeget – ugyanúgy, mint más években is- jótékony célra használja fel; idén a gyerekek számára vásárolnak egy gumi ugráló várat a játszótérre.

A nap folyamán Lenkey Tibor polgármester a Somból elszármazottaknak, a falu nyugdíjasainak és az újságíróknak elmondta, hogy a falu közműhálózatának fejlesztése, a közösségi ház és orvosi rendelők építése, a kábel TV és internet kiépítése, a római katolikus templom külső és belső felújítása, a falu beruházásainak összes állomása milyen fontos állomások voltak az itt élők életében.

A faluban munkalehetőség, munkáltató kevés van, a lakosok többnyire Siófokra járnak dolgozni. Megtudtuk a polgármestertől, hogy a falu eladó házait előszeretettel vásárolják fel a külföldiek nyaralónak, hiszen a település csendje és a Balaton közelsége nagyon vonzó.

Barna Judit

Önnek ajánljuk