Fókuszban a geotermikus energia

A földkéregben tárolt hőenergia több millió évre is fedezni tudná az emberiség energiafogyasztását. A lehetőségek hatalmasak, sok gigawattnyi potenciál van a talpunk alatt, amely arra vár, hogy az emberiség szolgálatába álljon. A fentiek tükrében a világ figyelme egyre inkább a geotermikus energia felhasználása felé fordul. A geotermikus energia fontosságára való tekintettel sajtótájékoztatók segítségével tájékoztatják a lakosságot a geotermikus energiához kapcsolódó ismeretekről.

CONSTRUMA/RENEO 2017

A Hungexpo Budapest Vásárközpontban április 5-9. között rendezték meg a Construma 2017 otthonteremtési és építőipari kiállítást, melyet csaknem 60 ezren kerestek fel. A Construma kiállítás része a Reneo 2017 5. Nemzetközi megújuló energia szakkiállítás, amely az egyetlen hazai, kifejezetten zöldenergia témával foglalkozó szakkiállítás. A kiállítás résztvevője volt az EU-Fire Kft., amely Magyarország egyik meghatározó, geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalata. A 2011-ben alakult, magyar tulajdonú EU-Fire Kft. fontos szereplő a környezetbarát ingatlanfejlesztések és geotermikus beruházások piacán. A vállalkozás nevéhez fűződik a Makói Geotermikus Fűtőrendszer és a Csongrádi Geotermikus Kaszkádrendszer kiépítése, és jelenleg is több futó geotermikus projektjük van országszerte.

Dr. Kovács Imre EU-Fire

A geotermikus energiát azért érdemes választani, mert a Föld hője szinte kimeríthetetlen energiaforrás, s képes kiváltani a fosszilis (szén-, olaj-és gázalapú) hőtermelést. A geotermális erőmű nem terheli a környezetet, nincs káros anyag kibocsátása, ezért hozzájárul az üvegháztartású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. De miért nem terjedt el nálunk a geotermikus energia felhasználása? A kérdés megválaszolására az EU-Fire Kft. on-line felmérést végzett a lakosság körében, a kutatás eredményeiről a Construma kiállításon sajtótájékoztató keretében számolt be Dr. Kovács Imre, a társaság egyik tulajdonosa. Összesen több mint 300-an töltötték ki azt az on-line kérdőívet, amely leginkább arra kereste a választ, hogy milyenek a magyar lakosság általános ismeretei a geotermikus energia előnyeiről és hogy melyek a technológia elterjedésének korlátai. A kérdőívek elemzése után kiderült, hogy a megkérdezettek szerint leginkább az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon.

DARLINGe projekt – a termálvíz hasznosításának új irányai

Április 10-én a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet székházában hat országból közel 100 résztvevővel tartotta sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét a Duna Transznacionális Program által finanszírozott DARLINGe (Danube Region Leading Geothermal Energy) projekt. A 2017 januárjától 2019 júniusáig zajló program célja, hogy elősegítse a Kárpát-medence déli térségének gazdag, de még kihasználatlan, mély geotermikus energiaforrásainak fenntartható és energiahatékony használatát a közvetlen hőhasznosítás területén. A projekt megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz összesen 2.147.000 euróval támogatja.

A közel 95000 négyzetkilométer nagyságú projektterület Magyarország déli részeit, Északkelet-Szlovéniát, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia északi részeit, valamint Románia nyugati tartományait foglalja magában. Ezen a területen – ahogy a Duna Régió más térségeiben is – a primer energiafelhasználás megközelítőleg 40%-át teszi ki a főként oroszországi import gázból fedezett fűtés. A felhasználás nagyrészt a hagyományos, fosszilis alapú távfűtő rendszerekhez kapcsolódik, de az egyedi épületfűtések, a mezőgazdasági szektor és az ipari felhasználók is fontos hőpiaci szereplők. A fűtési rendszerek jelentős hányada elavult technológiákkal és alacsony hatásfokkal üzemel, ezért is kiemelt fontosságú a hőpiac dekarbonizációjának megvalósítása és az energiahatékonyság növelése.

Dr. Nádor Annamária DARLINGe projektvezető

A projektterület fűtési rendszereibe bekapcsolható megújuló energiaforrások közül a geotermikus energia jelentős, és jórészt kihasználatlan természeti adottság. Kedvező földtani tulajdonságainak köszönhetően hazánk déli régiója és a szomszédos országok kapcsolódó területei komoly hagyománnyal rendelkeznek a termálvíz hasznosításában, de ez alatt főleg a gyógy-és wellness fürdőkhöz fűződő, balneológiai célú alkalmazás értendő. A közvetlen hőhasznosítás (főként fűtés) lehetőségei a mai napig kiaknázatlanok.

A DARLINGe projekt fő célkitűzése, hogy előkészítse a termálvíz kedvezőbb és gazdaságosabb felhasználását a geotermikus táv- és városfűtési rendszerek, egyedi épületfűtések, mezőgazdasági alkalmazások és a kaszkád-rendszerek fejlesztése (csökkenő hőigényű felhasználások sorba kötése) számára, továbbá megalapozza a balneológiai hasznosítások során elfolyó víz maradék hőenergiájának hatékonyabb felhasználását, és a visszasajtolási gyakorlat előmozdítását.

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk