Viniczai Sándoré a Soó Rezső díj

A Magyar Sajtó Napján került átadásra a Soó Rezső-díj, amit minden évben a környezetvédelem és a vízügy területén kimagasló szakmai színvonalat felmutató újságíró érdemel ki. 2017-ben Viniczai Sándor kertészmérnököt kérte fel a díj átvételére a KÖVISZ vezetősége. A díj átadása előtti laudációt Bódi Ágnes, a KÖVISZ szervező titkára tartotta, majd a díjat átadta Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke és Polgár Zoltán, a KÖVISZ elnöke.

Hargitai Miklós gratulál Viniczai Sándornak [Fotó: Stollár Imola]
Az alábbiakban a laudáción elhangzottakból ismerhetjük meg Viniczai Sándor szakmai életrajzát:

 Viniczai Sándor kertészmérnök, mintegy három évtizedes szakújságírói múltra tekint vissza. Pályája kezdete óta az agrárium legnagyobb hetilapja, a Magyar Mezőgazdaság írója, rovatvezetője, a kiadványban havonta megjelenő Erdőgazdaság és Faipar szerkesztője, az egyetlen hazai borászati tudományos lap, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője, a 22 állami erdőgazdaság magazinjának, a Mi erdőnknek indulás óta rovatvezetője.

Bár sokan a mezőgazdaságban látják a környezetszennyezés elsődleges forrását, el kell mondani, a hazai – és a világ – agrárvállalkozói, szőlőtermelői, erdészei egyre inkább környezettudatos gazdálkodást folytatnak. Ezt szolgálják az új talajkímélő művelési technológiák bevezetése, a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó – így például a kevesebb víz vagy éppen a növényvédőszer felhasználásával termeszthető– fajok és fajták kiválasztása, de ide sorolható a precíziós, helyre adaptált gazdálkodás is. Mindezek a témák Viniczai Sándor tollából hétről hétre jelennek meg a Magyar Mezőgazdaság oldalain, s a Borászati Füzetekben.

Erdészeti írásaiból kiolvasható véleménye: a fenntartható erdőgazdálkodásnak az erdő fennmaradása mellett nem csak a fa iránti igények kielégítésére kell irányulnia, hanem egyéb emberi szükségletek kielégítésére, az emberiség életfeltételeinek a fenntartására is. Bátran kijelenthetjük, ha nem lettek volna erdészek, ma nem lenne miről gondoskodniuk a természetvédőknek. Cikkei a tőmelletti erdészről éppen úgy szólnak, mint az oktatás és kutatás prominens személyeiről, akik egytől-egyig elkötelezett védői a természetnek.

„Napjainkban igen gyakran halljuk azt a szót, hogy fenntarthatóság. Sajnos olyannyira elkoptatott már ez a kifejezés, hogy sokan bele sem gondolnak jelentésébe. A fenntartható fejlődés, fenntartható gazdálkodás az adott cselekvést jelenti, amit végzünk -például az erdőgazdálkodást -, amely sokáig folytatható a szükséges nyersanyagforrás, így az erdő károsodása, kimerülése nélkül.  Az erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és produktivitásuk kedvező fenntartása korunk erdőgazdálkodásának elsőrendű feladata. Meg kell jegyezni, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás eszméje és megvalósítása jó kétszáz esztendővel ezelőtt éppen Európából indult ki.”

 Az Év szakújságírója díjat 2012-ben kapta meg, tagja a Magyar Bor Akadémiának.

Fővárosi lakosként is szenvedélyes vidékjáró -munkája mellett hobbija is a természetjárás -, legyen az szakmai tanácskozás vagy borbemutató, borrendi felvonulás, vagy erdészeti konferencia.

„Az erdőt olyan módon és ütemben lehet csak használni, hogy a gazdálkodási lehetőségek a jövő nemzedékei számára is fennmaradjanak, úgy, hogy az erdő megőrizze biológiai sokféleségét, természet közeliségét, termőképességét, felújuló képességét, életképességét, továbbá megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban levő védelmi és gazdasági követelményeknek, betölthesse természet- és környezetvédelmi, egészségügyi-szociális, turisztikai, valamint oktatási és kutatási célokat szolgáló szerepét.”

Bódi Ágnes – Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk