Hévíz népszerűsége töretlen

Papp Gábor, Hévíz polgármestere egy sajtótájékoztatón kiemelte, hogy 1.076.754 vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi évben, a befizetett idegenforgalmi adó alapján a fürdővárosban. Ez 4,3%-kal több a 2015. évben mért adatoknál.

Az önkormányzati adóbevallások szerint magánszálláshelyeken 121.661 éjszakát töltöttek a vendégek. A magánszálláshelyek forgalma már 2015-ben is nőtt 29%-kal és ez a pozitív trend tovább erősödött 2016-ban is, 22%-os növekedéssel. A 2015-ben tapasztalható orosz forgalom csökkenésére gyorsan reagáltak a szolgáltatók, összhangban a városmarketinggel, így többek között ennek is az eredménye a 2016. évi növekedés, ami már a 2014. évi forgalmi adatokat is felülmúlja.

Megélénkült a belföldi kereslet

A legnagyobb volumenű növekedést a belföldi piacról tapasztalták. Ez vendégéjszakák tekintetében 18,6%-os növekedést jelentett. 122.575 vendég érkezett belföldről, új helyi rekordot döntve ezzel. Átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek Hévízen, ami jól mutatja, hogy leginkább a wellness- és spa-élmények vonzották őket.

Rathaus von Hévíz mit Brunnen, Ungarn

Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás az osztrák éjszakákban jelentkezett +17,3%-os növekedéssel (+3.807 vendégéjszaka) ami átlépte a 93.000 vendégéjt. Emellett nőttek a vendégéjszaka- számok Németországból (+5,2%), Svájcból (+18,5%), Csehországból (+54,8%) és Szlovákiából is (+55,8%). 2016-ban ismét növekedési pályára álltak a keleti piacok: Oroszországból +6,4%, Ukrajnából +10,6% növekedés volt mérhető. A leghosszabb tartózkodási idővel a németek (9,74 éj) és az oroszok (9,76 éj) büszkélkedhetnek, akik elsősorban az úgynevezett Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban. Összességében a vendégéjszakák 39,8%-át teszik ki a magyarok, 60,2%-át a külföldiek érkezése.

Élmény kerestetik

A vendégek a legfrissebb elemzések szerint már nem minőség kategóriákat keresnek, hanem szolgáltatás- csomagokat és élményeket. Ezt a trendet igyekeznek követni a magánszálláshelyek is

Hévíz Város Önkormányzata a TDM Egyesülettel karöltve ebben nyújt segítséget a minőségfejlesztési pályázatával, ami kifejezetten a magánszemélyek által üzemeltetett vendégházakra irányul. 2016-ban összesen 95 magánházban valósultak meg fejlesztések, amelyeket a nyári szezonban már a vendégek is élvezhettek. A legfontosabb beruházások a WiFi kiépítés, a síkképernyős TV-k és a konyhai kisgépek voltak. 2017-ben ismét meghirdetésre került a pályázat, amelynek beadási határideje  február 28 volt.

Heiliger Geist römisch-katholische Kirche in Hévíz, Ungarn

Élénk volt az érdeklődés a szobakiadók részéről (eddig közel 50 pályázat érkezett be), de a véghajrában érződött az igazi dömping. Bíznak benne, hogy a plusz forrás hatására tovább nő a kereslet a magánszállások iránt, és hosszútávon ismét növekedési pályára áll a magánszoba-kiadás iránti érdeklődés.

L.Gy.

Önnek ajánljuk