Elhunyt Makay Sándor színművész, szinkronszínész és karikaturista.

2016. december 19-én 85 éves korában elhunyt Makay Sándor, a sokoldalúságáról ismert színművész, szinkronszínész és karikaturista.

2012-11-11-makay-sandor-1
Makay Sándor 1931-2016 [Fotó: Fábry János (2012)]
Makay Sándor pályáját 1958-ban a Kaposvári Csiky Gergely színházban kezdte, 1962-től a Miskolci Nemzeti Színház, 1972-től a József Attila Színház társulatának tagja, 1987-től a Budapesti Operettszínház művésze, 1992-től szabadfoglalkozású színművész volt, szerepeket vállalt a vidéki társulatok színházi előadásaiban.  Az elsősorban emlékezetes szinkronalakításairól ismert művész közel ezerszer működött közre különböző produkciókban szinkronszínészként.

Makay Sándor 1987-1991 között a Fővárosi Operett Színház Stúdiójának színészképző tanára volt.

Törőcsik Mari. Makay Sándor karikatúrája.
Törőcsik Mari. Makay Sándor karikatúrája.

A neves színész – aki színpadi kellékeket és díszleteket is tervezett – rajongott a karikatúra műfajért, a színészkollégákat és a közélet ismert szereplőit ceruzával, néhány lendületes  vonallal skiccelte le. Az elkészült rajzokat a színésztársak kiállításokon, elsősorban a színházak társalgóiban mutatták be a közönségnek.

Portré maszk nélkül címmel karikatúraalbum is megjelent Makay Sándor rajzaiból.

Egy portrékarikatúra az albumból. Fotó: Fábry János (2012)
Egy portrékarikatúra az albumból. Fotó: Fábry János (2012)

A művész 2012 őszén, a MÚOSZ Karikatúraművészeti Szakosztály tagjaival is felvette a kapcsolatot, abban az óbudai kávéházban találkoztunk, ahol mi havi rendszerességgel összejöttünk. A  legújabb saját rajzok mellett a művész megmutatta nekünk a színészekről és rendezőkről készült nagyméretű kinyomtatott portrékarikatúra albumát is. A rajznézegetés közben a kitűnő humorú Makay Sándor anekdotákat is mesélt nekünk.

A művész rajongott a karikatúra műfajért. [Fotó: Fábry János (2012)]
A művész rajongott a karikatúra műfajért. [Fotó: Fábry János (2012)]
Az Aase-díjjal (2003) és Gobbi Hilda díjjal (2009) is kitüntetett művész az életműdíjat idén áprilisban vette át.

Búcsúzunk Tőled, Sándor! Nyugodj békében!

Fábry János

Önnek ajánljuk