Búvárkarácsony a Martfűi Termál SPA-ban

Martfű turisztikai értékét nagymértékben emeli a Tisza partján 2005-ben megnyílt Martfű Termál SPA, amely Jász-Nagykun-Szolnok megye egészségturizmusának egyik meghatározó központja lett. A közel tizenhárom hektáron elterülő turisztikai központ fedett fürdő épületében öt medence található, míg a kültéren két további gyógy és pancsoló medencében fürödhetünk. A 33×18 méteres beltéri úszómedence alkalmas vízi sportok lebonyolítására, míg a gyógymedencékben levő gyógyvíz különféle mozgásszervi, szív- és érrendszeri, nőgyógyászati, idegrendszeri és bőrgyógyászati megbetegedésekben lehet hatékony.

Tomasovszky Lászlo és Fazekasné Kiss Anita
Tomasovszky Lászlo és Fazekasné Kiss Anita

Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA igazgató-tulajdonosa elmondta, hogy nagyon népszerű a vízi sportolók körében a sportmedence, járt már itt a magyar vízilabda válogatott, az osztrák szinkronúszó válogatott, élvonalbeli úszó és vízilabda klubcsapatok, műugrók valamint nem utolsósorban búvárok. Az 1967-ben alakult Szolnoki Búvár Egyesület tagjai már évek óta visszajáró vendégek Martfűn, Búvárkarácsonyukra hagyományosan a Martfű Termál SPA- ban kerül sor. A Szolnoki Búvár Sport Egyesület titkára, Fazekasné Kiss Anita örömmel mondta, hogy a tagságot mindig is a barátság, a tisztelet, a búvárkodás és a sport szeretete tartotta és tartja egyben, a fentiek jegyében kerül sor 2016-ban is a hagyományos Búvárkarácsonyra. Egyesületükben jelenleg öt szakosztály működik: Versenysport, szabadidős sportbúvár és önkéntes mentőbúvár, víz alatti régész, jégkorong és görhoki szakosztály. Munkakapcsolatukra jellemző a bizalom, elhivatottság és a közösség iránti tenni akarás.

Karácsonyfa a víz alá kerül
Karácsonyfa a víz alá kerül

A Búvárkarácsony egyben szolnoki jótékonykodási rendezvény is volt, mivel az egyesület által felajánlott pénzösszegből a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány táblagépeket vásárol a Szent László Kórház csontvelő- transzplantációs osztályán fekvő betegeknek. A hosszú időn át steril bokszokba zárt gyermekeknek a táblagépek használatával kinyílik a világ, napjaik vidámabban telnek el. A 2016-os Búvárkarácsonyon több mint félszáz búvár vett részt, nem csak Szolnokról, hanem az ország más tájairól is jöttek ide búvárok, külön említésre méltók a debreceni Karsztvíz Búvár és Barlangász Egyesület búvárai, akik barlangok bejárásával és búvártevékenységekkel kapcsolatos tömeg sporttevékenységet, természetjárásokat szerveznek és végeznek. A Búvárkarácsony kiemelkedő eseménye volt, amikor két Mikulás-ruhába öltözött búvár a víz alá vitte a feldíszített karácsonyfát. A víz alatti karácsonyfa körülúszása a búvárok örömünnepe volt, amit a fürdővendégek is élvezhettek, mivel a látvány a víz alatti betekintő ablakból nyomon követhető volt. A Martfű Termál SPA- ban sűrűn egymás után zajlanak a rendezvények, a december 4.-i Búvárkarácsony után, december 7-9. között kerül sor a Vízilabda Utánpótlás Mikulás Kupára, amely a vízilabdasport életében jelentős eseménynek számít.

Karácsonyfa a víz alatt
Karácsonyfa a víz alatt

Polgár Zoltán

Önnek ajánljuk