Átadták az „Év Pincészete” díjat

2016-ban az „Év Pincészete” díjat a Patrícius Borház vehette át, a népes vendégsereg előtt. Az eseményen ott voltak a MÚOSZ BOHUSZ, REVISZ és TGSZ tagjai is.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította e kitüntető címet. A második helyezett idén a Csányi pincészet lett, őket oklevéllel díjazták.

E sorok írójának abban a szerencsében volt része, hogy már 2002-ben ott lehetett Tokaj-Hegyalján, amikor a Disznókő Pincészetet tüntették ki ezzel a címmel.

azevpinceszetedij2016_1

A Bodrogkisfalud határában fekvő I. osztályú történelmi dűlőkben 85 hektáron termelik a furmintot, a hárslevelűt, a sárga muskotályt, a zétát és a kövérszőlőt, a Kékessy Nemesi birtokon, Tokaj-Hegyalján.

A birtokközpont, a hajdani uradalmi kúria, elegáns vonalvezetésével nagyszerűen illeszkedik a világörökség kultúrtájába. A díjat – amely oklevélből, emlékplakettből és vándordíjból áll – Kékessy Dezső tulajdonos és a birtokigazgató Molnár Péter vették át a szakma jeles képviselőitől, köztük Nyikos Istvántól, a Bacchus tulajdonosától.

A Várhegy oldalában álló borháztól csodálatos a kilátás a világ első zárt borvidékére, amelyet 1737-től Tokaj-hegyaljaként ismernek ezen a néven. Az UNESCO által odaítélt Világörökségi Kultúrtáj részeként a Kékessy család tulajdonában lévő 85 hektár szőlő, 7 első osztályú dűlőben van, amely 5 település határában terül el. Mindegyik egyedi karakterrel, stílussal rendelkezik, ezért dolgozzák fel külön-külön a dűlők termését.

azevpinceszetedij2016_2

A Borházba lépve egy-egy pohár borral fogadják a látogatót, amelynek minden kortyában a történelem lapul, modern és eredeti ízekkel. Új értékeket teremtenek a Kékessy pincészetben. Ugyanis a hagyományos borkóstolással egybekötött birtoklátogatáson kívül dűlőtúrára, bor-piknikre, tokaji sajt-lekvár és bonbon különlegességekre hangolt borkóstolókra is van lehetőség. A Tokaj-hegyre és a Bodrog árterére néző borház verandája, borteraszuk gyakori helyszíne ezeknek a jó hangulatú találkozóknak. Természetesen a modern gasztronómia és a nemzetközi ízek is jól harmonizálnak finomabbnál-finomabb boraikkal, többek között a tokaji furminttal, a tokaji aszúval, ami egészen 6 puttonyig készül náluk, a szomorodnival, a késői szüretelésű Katinkával, amely a család szeme fényéről kapta a nevét és méltán lett rövid  alatt világhíres!

A Patríciust a Kékessy család 1999-ben alapította. A birtokhoz napjainkban már egy organikus stílusban épült modern, háromszintes, gravitációs rendszerű borászati feldolgozó csatlakozik.

Az „Év Pincészete” vándordíjat, a Szőlőmunkást, minden évben olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményének figyelembevételével ítélik oda, amely az országban és a külföldön, a magyar bor, a borkultúra és a borfogyasztás széles körű népszerűsítése érdekében kiemelten sokat tesz. Köztudott, hogy 2015-ben a Kunsági Borvidékről a Frittmann Borászat nyerte el, míg előtte 2014-ben a Bajai Borvidékről a Koch Pincészet kapta meg, ezt a díjat.

Timár Mátyás

A szerző felvételei

Önnek ajánljuk