Megnyílt a RepTár Szolnokon

A RepTár interaktív élménymúzeum, amely a Szolnokon eddig működött honvédségi Repülőmúzeum új helyszínre költöztetésével és kibővítésével megvalósult fejlesztés, tudták meg a REVISZ tagjai 2016. szeptember elsején a helyszínen, amikor megérkeztek a sajtóbusszal az ünnepélyes nyitásra.

A múzeum Közép-Kelet-Európában egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely, ezáltal magyarországi viszonylatban olyan turistaattrakciót teremt, mely a környék idegenforgalma és gazdasága szempontjából a nyitástól számított néhány éven belül multiplikátor hatást fejt ki, mondotta köszöntőjében Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, miután a Légierő sokak által kedvelt zenekara közismert dallamokat játszott,a megnyitóra összesereglett közel 500 vendégnek,meg a közeli lakótelep ablakaiban csüngő érdeklődőknek.

A nyitóbeszédet Simicskó István, honvédelmi miniszter tartotta,aki többek között arról beszélt,

hogy az intézmény a legmodernebb 21. századi nemzetközi követelményeknek megfelelően, világszínvonalon és a legújabb technikai vívmányok, élmény- és látványelemek felhasználásával jött létre, kifejezetten turisztikai céllal, a látogatók szükségleteinek kielégítésére. A nemzetközi szakmai érdeklődésre is számot tartó, egyedülálló katonai repülőgép- és eszközgyűjtemény ezzel az átlagos turisták, a gyermekes családok és baráti társaságok számára is nagyságrendekkel vonzóbb lesz, hiszen a kiállított repülőgépeken kívül számos kiegészítő, szórakoztató és infrastrukturális szolgáltatást kínál egy egész napos tartalmas kikapcsolódáshoz.

img_6044

A Váci Egyházmegye püspöke, Beer Miklós áldotta meg a RepTár egészét, majd a világbajnok magyar ejtőernyős csapat célbaugrásának lehettünk a szemtanúi. Az Üzenet helyi leánycsapat varázslatos bemutatója után, Gripenek húztak át a RepTár felett, őket követte a helikopterek bemutatója. A nemzeti színű szalag átvágásával tulajdonképpen meg is nyílt a RepTár mindenki előtt, de délutánig csak a meghívottakat kalauzolták a szakavatott tárlatvezetők.

Az ünnepi ebédet fogadás keretében tájjellegü ételek képezték.

A megjelent újságíróknak is tartottak tárlatvezetést, most a tudósító ebből idéz, megjegyezve, hogy a legérdekesebb látnivalókból még későbbi írásaiban is csemegézni fog,mert a tudósítás keretei erre nem adnak módot… A múzeum új, mintegy 60 000 m2-es alapterületet magában foglaló Indóház utcai helyszínén a fedett kiállítótér mérete több mint 4 500 m2. A fejlesztés megvalósulásával a városrészben is egy új fejlesztési pólus született, amely nemcsak revitalizál egy eddig kevésbé fejlesztett területet, hanem teljesen átformálja a turizmus dinamikáját Szolnokon. A projekt így kiindulópontként szolgál egy nagyobb turisztikai körsétának, amely Szolnok legtöbb nevezetességét egy útvonalra fűzi majd fel.

A múzeum az Indóházban van. Az Indóház Szolnok műemléki védelem alatt álló épülete, egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. A klasszicista stílusú épületet a RepTár projekt megvalósulásával eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel kiegészülve vehetik birtokba a látogatók.

Az Indóház emeletén az I.-es kiállítótér 1914-1922-ig, a II.-es kiállítótér 1922-1989-ig, a III. kiállítótér pedig 1989-2015.-ig mutatja be elsősorban a katonai repülést.

A 3000 m2-es, felül 8 méter széles galériával ellátott hangárépület a múzeum fő kiállítótere. A Látogatóközpontból a galériára érkezik meg az érdeklődő, ahonnan belátja a teljes kiállítóteret, illetve megtekintheti a tetőszerkezetről függesztett kisebb repülőgépeket.

img_5986

A repüléstörténeti gyűjtemény azon darabjainak, amelyek koruknál, ritkaságuknál vagy gyártási technológiájuknál fogva különösen védett értéket képviselnek (így a vászonborítású repülőeszközök, különféle hajtóművek, fegyverzeti rendszerek), a Hangár épülete ad helyet. A muzeális műtárgyak mellett ide kerültek a RepTár projekt egyik fő vonzerejét jelentő interaktív szórakoztató eszközök is. A nagy légterű bemutatócsarnokban egy körúton keresztül lehet megtekinteni a földszintre helyezett, különböző korszakokba tartozó repülőket és helikoptereket, kiegészítőket és légvédelmi eszközöket. Itt található egy kb. 20 méter hosszúságú videófal, mely mozgóképekkel teszi látványosabbá a repülőgépek bemutatását. A külső bemutatótérre nyíló homlokzati fal mentén egy újabb látogatói folyosón lehet megtekinteni a fedélzeti fegyvereket, katapultüléseket, illetve egyéb repüléstechnikai eszközöket. A fegyverzeti bemutatósor után nyílik az átjáró ajtó a RepTár külső területére. A bemutatótér centrumában került elhelyezve a hat állomásos MiG-29 szimulátor-park, melyben kabinutánzatok köré épített LCD képernyőkön szerezhetnek valósághű repülési élményt a látogatók. Ebből az interaktív térből nyílik a 4D mozi területe. A 18 férőhelyes mozi 4D technológiával, VR szemüvegekkel felszerelt, a térhatású filmek élményét mozgó székek teszik teljessé. A székek stilizált katapultülések, amelynél a becsatoló hevederek hasonló funkciót látnak el, mint egy valódi repülőgépnél.

A kiállítótér alsó szintjének járófelületén kerülnek elhelyezésre a fedett, fűtött tárolóhelyet igénylő repülőgépek, helikopterek, repüléstörténeti emlékek, hajtóművek, ülések, légcsavarok, stb.

A fogadóépület felső szintjén található rendezvény-, illetve konferenciaterem 80 fő leültetésére alkalmas, mobil pódiummal, hangosítással, kivetítővel. A mobilfallal kettéválasztható terem repüléshez kötődő nemzetközi és hazai szakmai konferenciák, a restaurátorműhely oktatási csoportjainak helyszíne, illetve az iskolás csoportok fogadására alkalmas oktatótér. Lehetséges témák és funkciók: katonai régészeti és restaurátori konferencia, veterántalálkozók, toborzóközpont, stb.

A konferenciatermen túl a rendezvényekhez catering szolgáltatás is biztosított a helyszínen, illetve az Indóház földszintjén található étterem rész, valamint a csarnok első emeleti része is igénybe vehető.

A szabadtéri repülőgépparkban kerülnek bemutatásra, a repülőgépek és a helikopterek, amelyeket áttelepítettek Szolnok-Szandaszőlősről. Ezekről külön számol majd be a tudósító, akárcsak a honi légvédelmi kiállítóhelyről.

img_5932

Van itt kalandpálya és tematikus játszótér is. A rámpás rakodóépület keleti részében kiépített akadálypálya egy szórakoztató, bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt próbára tevő szórakozási lehetőséget teremt a múzeumot meglátogató, kihívásokat kedvelő vendégek számára. A pálya tervezésénél kiemelt szempont volt a fokozatos terhelés megvalósításának elve, valamint hogy a pályaelemek egyaránt kielégítsék az átlagos és az átlagon felüli fizikumú látogatók igényeit.

Az akadálypálya vizuálisan stilizált bevetési környezetet jelenít meg terepszínű álcabevonatokkal, hálókkal, csatateret idéző eszközökkel, kiegészítőkkel. A többek között kúszófolyosót, függő drótkötélhidat, mászólétrát tartalmazó pálya utolsó eleme egy kívülről terepszínű, belülről feketére festett falú sötét alagút, melyből csak egy útvonalon lehet kijutni. Az akadálypályát annak teljes hosszában egy párhuzamosan futó drótkötélpálya teszi még érdekesebbé, melynek kiindulási (elrugaszkodási) pontja egy 4,5 m magasságban elhelyezett, rögzített An-2 repülőgép. Az akadálypálya startpontja a drótkötélpályán való lesiklással érhető el. Az akadálypályához védőfelszerelés a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt biztosított.

A Hangár épületén túl került kialakításra a tematikus játszótér, ahol minden gyermekkorosztály számára adódik repüléssel kapcsolatos játék- és szórakozási lehetőség. A szabványoknak megfelelő klasszikus játszótéri játékok mellé bekerültek speciális hinták, forgók, drótkötél-pálya, stb.

Ahogy a sajtóbusszal délután 15 óra előtt elhagytuk a RepTár területét, örömmel láttuk, a szélrózsa minden irányából, hosszú sorokban jönek az érdeklődök, hogy a nagyközönség számára meghirdetett időponttól, az elsők között tekinthessék meg Szolnok, a régió és Kelet-Közép Európa új látványosságát, a RepTár kincseit.

Timár Mátyás

A szerző felvételei

Önnek ajánljuk