A Fiatal Adatújságíró-díj átadása és beszélgetés a Panama-iratokról

A Független Médiaközpont tisztelettel meghívja Önt a Fiatal Adatújságíró-díj átadására és az ünnepséget követő kerekasztal-beszélgetésre, amelyen a Panama-iratokkal kapcsolatos újságírói munkáról lesz szó.
Időpont: 2016. május 23. (hétfő) 14.00 – 16:00
Helyszín: Sajtóház, Táncsics terem (1. emelet)
1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/A.
Regisztráció az eseményre: május 22-ig (vasárnap): ITT.
panama_papers

A Fiatal Adatújságíró-díjat első ízben ítélik oda Magyarországon az Adattal az újságírásért című projekt keretében, amelyet az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google közösen valósít meg. A díjra 30 év alatti diákok és újságírók pályázhattak bármilyen – politikai, gazdasági, kulturális, sport-, tudományos és egyéb – országos vagy helyi témával, amelynek feldolgozásához szükség van az adatújságírás eszközeinek alkalmazására. A pályázónak részletesen be kellett mutatnia témajavaslatát, a feldolgozás választott módszertanát és eszközeit, valamint ütemezési tervét. A pályaművek értékelésének egyik fontos szempontja volt a téma eredetisége, relevanciája, és hogy a témajavaslat megkezdett, önálló kutatásra épüljön.

A felhívásra 10 pályázat érkezett, közülük választotta ki a háromtagú, szakmai zsűri a legjobb projektterveket.

A Fiatal Adatújságíró-díj nyertese 400 euró összegű díjazásban részesül, emellett lehetőséget kap arra, hogy témajavaslata megvalósításán szerkesztőségi műhelyben dolgozzon, története pedig 2016 során megjelenjen. A zsűri tagjai – Balogh Ákos Gergely (Mandiner.hu), Lőke András (ittlakunk.hu) és Máriás Leonárd (Világgazdaság) – mutatják be a díjazott pályaművet és ismertetik az értékelés indoklását.

[tab title=”Részletes program”]13:30-14:00 Regisztráció 14:00-14:10 Köszöntők – Móricz Ilona (Független Médiaközpont), Le Marietta (Asimov Alapítvány) és a Google képviselője 14:10-14:45 A Fiatal Adatújságíró-díjat odaítélő zsűri bemutatja a legjobb pályaműveket – Balogh Ákos Gergely (Mandiner.hu), Lőke András (ittlakunk.hu) és Máriás Leonárd (Világgazdaság) 14:45-15:00 A Panama-iratok és adatújságírók nemzetközi együttműködése. Vitaindító: Pethő András, Direkt36.hu 15:00-16:00 A beszélgetés résztvevői: Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője, Joó Hajnalka oknyomozó újságíró, dr. Kárpáti József jogász és Pethő András. Moderátor: dr. Bodrogi Bea jogász [/tab]

Önnek ajánljuk