Orbán-karikatúra: nem enged a magyar nagykövet nyomásának a szlovén miniszterelnök

„Szembeszállt Magyarország diplomáciai lépésével a szlovén miniszterelnök. Marjan Šarec pártjának, a szlovén kormánykoalíció legerősebb tagjának, az LMŠ-nek a szombati kongresszusán arról beszélt, hogy „szomszéd országok még a mi médiánkba is beavatkoznak, és azt szeretnék, ha a kormányunk megvédené a magyar kabinetet a médiánktól”. Szerinte ez példa nélküli beavatkozás és figyelmeztetett, hogy ők „ilyen Európát nem akarnak”, és „nem fognak olyan Európát támogatni, ahol bárki is a másik fölött akar uralkodni”.

Mindez azután történt, hogy óriási visszhangot váltott ki Szlovéniában az, hogy a ljubljanai magyar nagykövet, Szilágyiné Bátorfi Edit pénteken diplomáciai jegyzéket nyújtott át a szlovén kormánynak, tiltakozva a Mladina hetilap „politikailag felelőtlen címlapja” miatt” – olvasható a 24.hu cikkében.

A portál kitért arra is, hogy a nagykövet „olvasói levelére” a Mladina szerkesztősége szatirikusan reagált: elkészítették a borító alternatív változatát, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival.

A karikatúra készítője, Tomaž Lavrič a nagykövet asszony bocsánatáért esedező, malíciózus bocsánatkérő levelet is közzé tett: mentségéül egyebek mellett az agyát átmosó kommunista oktatási rendszerre és a szerkesztők slendriánságára hivatkozott, az igazságszolgáltatást is „bírálva”, amiért nem bünteti eléggé a kirívó társadalmi szabálytalanságokat.

Részletek a 24. hu cikkében >>>

Önnek ajánljuk