Kommunista-e Stefka István? Hiába perelte be a 444-et a Pesti Srácok lapigazgatója

A bíróság szerint valakit kommunistának nevezni nem tényállítás, hanem értékítélet, ezért bűncselekményt nem valósít meg.

Herczeg Márk a Budapest II. és III. Kerületi Bíróságtól kapott levélből tudta meg, hogy Stefka István rágalmazással megvádolta „A volt kommunista Stefka István lapja szerint nem szabad megbocsátani egy volt kommunistának” címmel, szilveszterkor megjelent írásáért.

A bíróság Stefka beadványára reagálva arra jutott, hogy a sérelmezett cikk nem állítja, hogy „a feljelentő párttag, KISZ tag, ügynök lett volna, hanem a kommunista kifejezést, mint jelzőt alkalmazza rá, ezen keresztül kifejtve a véleményét a Pesti Srácok című lapban Nagy Imréről megjelent cikkről”.

Az indoklás szerint „valakit kommunistának nevezni – konkrét, az érintettre vonatkoztatható események, cselekmények említése nélkül – nem tényállítás, hanem olyan értékítélet, amely sem a rágalmazás, sem pedig a becsületsértés szempontjából nem tényállásszerű, ezért bűncselekményt nem valósít meg”. Ezért az eljárást tárgyaláson kívül megszüntették.

További részletek a 444 cikkében >>>

(Címlapkép forrása: YouTube)

Önnek ajánljuk