Bánkuti András fotói a New York Times-ban

A rendszerváltás előtti Magyarország hétköznapjait bemutató fotók mellett a világlap cikke a fotóriporter gondolatait is idézi. 

Fotó: Bánkuti András

Bánkuti Andrásnak, a HVG egykori rovatvezetőjének, a Mai Manó Ház alapítójának, a MÚOSZ elnökségi tagjának fotóiból szemezgetett a New York Times – számolt be róla a hvg.hu cikke.

Bánkuti András nyolcvanas és kilencvenes években készített fotóinak szentelt külön anyagot a New York Times rangos rovata, a Lens. A rendszerváltás előtti Magyarország hétköznapjait bemutató fotók mellett a cikk az alkotót is idézi, aki szerint a szocialista érában a fotósok sokszor a saját archívumuknak dolgoztak csak. A negatívokat fiókokban rejtegették, és csak egy kisebb szakmai körnek mutatták meg, mivel a szegénységről, cigányságról, vallási témákról tilos volt képeket közzétenni – írja a hvg.hu.

“Úgy kellett megközelítenem az alanyaimat, hogy érezzék az empátiámat, és a bizalmukba fogadjanak. Szembetűnő, ha ezek közül valami hiányzik egy fotóról” – jellemezte munkáit Bánkuti. A fotós arról is beszámolt a lapnak, hogy több fotója miatt is nyomoztak ellene a szocialista rendszerben, egyik II. János Pál pápáról készített fotóját pedig leszedették a Magyar Sajtófotó Kiállításon.

Önnek ajánljuk