Indul az Országszerte – újságírók kerestetnek

Fotó: Infovilág

Nem kell ahhoz a Freedom House vagy a Mérték Médiaelemző jelentéseit böngészni, hogy tisztán lássuk, miképp zsugorodik a sajtószabadság, hogyan szűkülnek be a nyilvánosság csatornái – elég megnézni bármelyik nyomtatott megyei lap vagy az online változatok címlapját, hogy rájöjjünk, a vidéki „mainstream” nyilvánosság megérkezett vissza, a szocializmusba. A fontosabbnak gondolt miniszterelnöki megszólalásokat mostanában egységes címlapokkal köszönti a megyei sajtó, amit jellemzően a helyi erős emberek is üzenőfüzetként kezelnek, a Soros-, migránstematikát pedig az országos és helyi jóhírek körítik, siker és győzelem minden fronton. Az Átlátszó.hu cikke.

Ezért indítják el a független vidéki nyilvánosságot támogató Országszerte-blogot az Átlátszón. Hogy ne legyen teljes a hírzárlat, hogy ne maradjanak rejtve a közvélemény előtt azok az információk, amelyek másképp nem jutnának ki egy zárt Facebook-csoportból. Platformot és támogatást nyújtanak ahhoz, hogy az elhallgatásra ítélt hírek eljuthassanak a mainstream médiába, hogy azok a volt megyei napilapos kollégák, akiket kirúgtak vagy maguktól felálltak, legalább a legfontosabb ügyeket megírhassák.

A projektet az Open Society Initiative for Europe nyilvános pályázaton meghirdetett programja támogatja: részben ebből a támogatásból fognak tudni fizetni a cikkekért azoknak a kollégáknak, akik ma már inkább benzinkutasként vagy ügyfélkapcsolati munkatársként dolgoznak, mintsem hogy újságírói státuszban, kormánypropagandistaként építsenek pártsajtót és kampányvilágot. Az Átlátszó tervei szerint az ő közreműködésükkel fog megtelni az Országszerte-blog olyan vidéki hírekkel és cikkekkel, amelyek másképp nem érték volna el a sajtónyilvánosságot.

Újságírókat keresnek: elsősorban olyan vidéki kollégáktól várnak tényfeltáró cikkeket és riportokat, akik korábban a megyei sajtóban dolgoztak, vagyis erős helyi kapcsolatrendszerrel bírnak, de a tulajdonosváltás után el kellett jönniük a laptól. Konkrét cikkek megírására tudnak megbízást adni, és tisztességes honort fizetnek. Akit érdekel a munka, rövid életrajzzal és témajavaslattal jelentkezhet az info@atlatszo.hu címen!

További információk itt.

Önnek ajánljuk