Exponált irodalom – Keleti Éva fotográfiái

Keleti Éva fekete-fehér fotográfiáiból nyílik rendhagyó kiállítás 2017. október 5-én, csütörtökön 17 órakor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.). A tárlaton – amelyet Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója nyit meg – a Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész néhány ismertebb képe mellett eddig még soha sem publikált műveit láthatja a közönség.

A magyar irodalmi élet jeleseiről s a hazánkban járt sok literátor hírességről évtizedeken át készült fotói javarészt nem hagyományos íróportrék, hanem a 20. század második felének ellentmondásos világáról képet rajzoló fotóművek. Elgondolkodtató látvány például Ady költőbarátja, Dutka Ákos igazi derűs remeteként Máriaremetén vagy a Kádárral összehajló Németh László és Illés Endre csoportképe, ahogyan a bohém Tersánszky vagy a fotós legenda, Robert Capa barátja, a szigorú John Steinbeck. A fényképek mellett látható lesz a Keleti Éváról eddig megjelent csaknem az összes kiadvány, újságcikk s az általa szerkesztett, társ-szerkesztett kötetek is.

A kiállítás kurátora Szarka Klára, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke

Keleti Éva fotográfus, képszerkesztő, a hazai kulturális élet meghatározó egyénisége, Kossuth- és Prima Primissima-díjas művész. A magyar fotográfia nagyasszonya 1931. augusztus 18-án született Budapesten. Már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Munkásságának jó része a hazai színháztörténet és táncművészet közelmúltjának kiemelkedő előadásait örökíti meg. A művészet szinte minden területéről, így az irodalomból is, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait köszönhetjük neki. Dolgozott többek között az MTI-nél, az Új Tükör-nél, ahol képszerkesztőként lehetőséget adott a szakma szinte minden korosztálya és művészi irányzata számára a megjelenésre. Az Axel Springer Magyarország kebelében, majd önálló vállalkozásként működő Europress képügynökség vezetőjeként vonult vissza a napi munkától.

Számos önálló kiállítása volt itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb a Magyar Nemzeti Múzeumban Kontakt című kiállítását (2016) több mint harminc ezren látták. 2004-ben jelent meg Oly távol és közel című albuma a Folpress Kiadónál, 2011-ben Visszapillantás címmel kétnyelvű retrospektív albuma került forgalomba.

Évtizedek óta társadalmi megbízatásokat viselt a több fotószakmai szervezetben és a MÚOSZ-ban, amelynek tiszteletbeli elnöke. Neki köszönhető a World Press Photo-kiállítások magyarországi bemutatóinak megszervezése. Számos kiállítás kurátora volt, tucatnyi könyv szerkesztője, társszerkesztője.

Önnek ajánljuk