Leépül a hazai sajtószabadság – Már csak “részben szabad”

A Riporterek Határok Nélkül és a Freedom House aktuális jelentése szerint is jelentősen romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon.

Magyarország azon országok egyike, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság – írja 2017-es elemzésében a Freedom House. Hazánkban négy pontot csökkent az előző évhez képest az intézet sajtószabadság-indexe, amely így 44 pontos, s a “részben szabad” kategóriába került. Ez azt is jelenti, hogy a sajtó helyzete az Európai Unió országai közül Magyarországon a legrosszabb. (A Freedom House egy százpontos skálát használ, amelyen a 0 pont a teljesen szabad, a 100 pont pedig az egyáltalán nem szabad sajtót jelenti.) Bulgária például 42, Románia 38, Lengyelország 34, Szlovákia pedig 26 pontot ért el, vagyis mindegyik ország jobban teljesített, mint hazánk.

A Népszabadság bezárása ellen tüntettek tavaly október 9-én este a Parlament előtt [Fotó: Tóth Gergő]

Azon országok listáját, ahol egy év alatt a legtöbbet romlott a sajtószabadság helyzete, Lengyelország vezeti – itt 6 pontot csökkent az index -, további négy országban, Burundiban, Törökországban, Naurun és Belizeben 5-5 pontot romlott a helyzet. Magyarországhoz hasonlóan 4 ponttal csökkent a Freedom House sajtószabadság-indexe Tadzsikisztánban, Kongóban, Dél-Szudánban a Maldív-szigeteken, Bolíviában és Szerbiában.

A Freedom House rangsorában Magyarország csak a 84., Lengyelország, amely a legtöbbet rontott, s szintén a “részben szabad”kategóriába csúszott vissza, így is 18 hellyel előzi meg hazánkat. Az intézet ugyanakkor jelezte, hogy Lengyelország a magyar példát követi, különösen a kormányközeli médiastruktúrák kiépítése terén.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Forrás: Népszava

Önnek ajánljuk