„Oligarchaportálok vádjaira a Közmédia nem kíván reagálni”

A nyugat.hu az Index nagy port kavart, egy korábbi titkosszolgával készített interjúja után érdeklődött az MTVA-nál, hogy hogyan kezelik az orosz befolyást a közmédiában.

A nyugat.hu kérdései az alábbiak voltak:

  • Nem csak a volt titkosszolgálati vezető közlése, hanem kézzelfogható tény, hogy a közmédiában gyakran köszön vissza a Kreml propagandája, álhírei – gondolva akár az orosz kormányhoz köthető RT-től és Sputniktól átvett hírekre, Sógor Dániel “szakértőként” történő megszólaltatására, a szíriai lázadók terroristaként való feltüntetésére vagy megannyi más esetre. Ez sorozatos szakmai melléfogás, a forráskritika nem megfelelő alkalmazásának mellékterméke, vagy fentről érkező politikai nyomásra történik az orosz dezinformációs gépezet kiszolgálása?
  • Ha az előbbi, úgy milyen következményei lesznek ennek a közeljövőben? Tervezik, hogy mindezt felismerve a felelősöket felelősségre vonják, tekintettel arra, hogy a közmédia törvényben foglalt feladata a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás?
  • Ha az utóbbi, tehát politikai nyomásról van szó, úgy terveznek-e bármit ennek mielőbbi leépítésére?

A közmédia sajtóosztálya pedig így válaszolt a lap megkeresésére:

Az amerikai érdekeket magyar adófizetői pénzekből (lásd 2015-ös index.hu állami reklámköltések, és Olimpiai bannerek) is kiszolgáló oligarchaportálok vádjaira a Közmédia nem kíván reagálni.

Ugyan többször is kísérletet tettünk rá, de a nyíltan amerikai érdekeket szolgáló oligarchaportálok a Közmédiával kapcsolatban egyszer sem voltak nyitottak az igazság minden részletének kibontására, ezért a magunk részéről a légből kapott, bizonyítatlan értesüléseikkel sem kívánunk semmit sem kezdeni.

Tisztelettel,

MTVA Sajtóosztály

 

Önnek ajánljuk