Átadták a Radnóti Miklós Antirasszista-díjat

Ez a cikk 11 hónappal frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2017. március 21-én, kedden a Magyar Ellenállók és Antirasszisták Szövetsége átadta a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat. Az Antirasszista Világnap alkalmából tartott ünnepségen Hanti Vilmos, a szervezet elnöke azt mondta, azok kapják az elismerést, akik tesznek azért, hogy Magyarországon ne gyűlölködés, hanem szeretet, béke legyen.

A díjazottak között van Keleti Éva, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Trom András, szervezetünk alelnöke és Vince Mátyás, a MÚOSZ korábbi tiszteletbeli elnöke.

Azt mondta: ezt egy „normális országban” természetesnek gondolhatnánk, de manapság „forradalmi, harcias tett” a gyűlölet ellen küzdeni. Kitért arra is, hogy tavaly augusztusban „egy másfajta kitüntetés elleni tiltakozásul nagyon sokan visszaadták állami kitüntetésüket”. Az érintetteknek jelképes, közös Radnóti-díjat adnak – közölte.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Budaörs polgármestere Bayer Zsoltra utalva arról beszélt, hogy amikor a publicista tavaly kitüntetést kapott, aki „azzal tűnik ki, hogy alpári stílusban uszít, mocskol különböző kisebbségeket”, Kaltenbach Jenő volt ombudsman példáját követve úgy döntött, vissza kell adnia az elismerést. Hozzátette ugyanakkor, megérti azokat, akik tisztességes munkával megszerezték azt a díjat, és nem voltak hajlandóak erre.

Görgey Gábor író, az egyik idei kitüntetett beszédében úgy fogalmazott, akik eljöttek a rendezvényre, arra vágynak és azon dolgoznak, hogy „ez a kegyúri kormány eltakarodjék”. Ehhez viszont – fűzte hozzá – olyan ellenzékre van szükség, amelyik erőt mutat és együttműködik.

A korábbi díjazottak közül Németh Péter, a Népszava főszerkesztője arról beszélt, hogy szíve szerint egyetlen kitüntetést adna vissza, a Radnóti-díjat, mert az azt jelentené, hogy erre már nincs szükség Magyarországon. „De sajnos a kezünkben kell tartani” – tette hozzá.

Radnóti-díjat kaptak az állami kitüntetéseket visszaadók (közös díjként), továbbá Beer Miklós váci püspök, Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, Daróczi Ágnes kulturális menedzser, Fullajtár Andrea színművész, Görgey Gábor író, Gurmai Zita (MSZP), az Európai Szocialista Párt nőtagozatának elnöke, Keleti Éva fotóművész, Komoróczy Géza történész, író, Nagyváradi Szűcs Mihály, a MEASZ alelnöke, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön dolgozói és a Sátoraljaújhelyi Szent István Római Katolikus Egyházközség közösen, Sebes György, a Népszava újságírója, Pavol Seckár, a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetsége elnöke, Szonderik Gyula, a MEASZ XIX. kerületi szervezetének elnöke, Trom András újságíró és Vince Mátyás újságíró, az MTI korábbi elnöke.

Az ENSZ 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim elleni békés tüntetésen.

Forrás: antifasiszta.hu / MEASZ

A szerzőről

Önnek ajánljuk

X