Kossuth díjat kapott Keleti Éva

Március 15. alkalmából Kossuth-díjat vehetett át Keleti Éva, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A fotóművész, kiváló és érdemes művész az indoklás szerint elsősorban a hazai színházi élet kulisszák mögötti világának dokumentarista stílusú, valósághű megörökítését szolgáló, példaértékű szakmai alázattal végzett művészi munkája elismeréseként kapta meg a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb állami kitüntetést.

[Fotó: Illyés Tibor]
Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, illetve a Magyar Érdemrend kitüntetéseit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján szerdán a Parlament kupolacsarnokában. Kossuth-díjas lett Keleti Éva, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke is, aki a magyar vizuális kultúra egyik meghatározó szereplőjeként vált érdemessé az elismerésre. A fotóművész az állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a hír teljesen váratlanul érte, mert „az ember 85 éves korában már nem számít arra, hogy ilyen magas kitüntetést kapjon”.

Mint felidézte, szakmai pályafutása a Magyar Távirati Irodánál és az MTI Fotószerkesztőségének elődjénél, a Magyar Fotónál kezdődött. “Huszonöt évet dolgoztam az MTI-nél, ez életemnek talán a legszebb korszaka volt, mert itt tanultam meg a fotográfiát, az emberekkel való kapcsolatteremtést és a kollegialitást” – emlékezett. Mint hozzátette, kezdetben elsősorban a fotográfia sokszínűsége fogta meg, az, hogy a fotográfus olyan helyekre is eljut, és véleményt nyilváníthat a fényképezőgépével, ahová másként nem kerülhetett volna.

Keleti Éva a fotográfiának köszönhetően taníthatott Indiában, de ugyanilyen nagy élmény volt számára például Kocsis Sándor egyik ollózós góljának megörökítése. „Nagyon sok mindent lehetett és kellett az MTI-ben csinálni” – idézte fel a fotográfus, aki a sporttól a politikáig gyakorlatilag minden témában dolgozhatott a nemzeti hírügynökségnél. Legkedvesebb felvételei között tartja számon az úgynevezett Eksztázis képet, melyen egy sötét bőrű táncosnő hófehér ruhában szinte repül a néző felé, de hasonlóan emlékezetes számára az a fotó is, amelyen Tímár Józsefet örökítette meg Az ügynök halálában. „Ide sorolom azokat a művészportrékat is, amelyeket sikerült úgy elkészítenem, hogy a fényképezőgépemen keresztül megismerhettem például Fülöp Viktort, Kálmán Györgyöt, Avar Istvánt, Béres Ilonát, Szilágyi Tibort és Törőcsik Marit” – mondta el.

Keleti Éva fiatalon elhatározta, hogy hatvan éves korában leteszi a fényképezőgépet, ezt követően sem szakadt el azonban a fotográfiától: fotóügynökséget alapított, kiállításokat szervezett, könyveket szerkesztett, tanított. A fotográfusnak nemrég zárult a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítása, amely április közepétől a balatonfüredi Vaszary-villában lesz látható, majd ősszel íróportréiból nyílik tárlat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

A rangos elismeréshez szeretettel gratulál a MÚOSZ elnöksége.

Önnek ajánljuk