Szép, mint hétköznap – Gadó Klára fotókiállításának megnyitója

Szeptember 20-án nyílik Gadó Klára fotókiállítása a Sajtóházban „Szép, mint hétköznap” címmel. A kiállítást október 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Időpont: 2016. szeptember 20. (kedd), 18 óra
Helyszín: Sajtóház, Mikszáth terem
Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 47/a

Facebook esemény

A kiállítást megnyitja Keleti Éva fotográfus. 

gado_Klara_meghivo_kep

„Vannak olyan váratlan, véletlen találkozások, amelyek mégis rendkívül meghatározóvá válnak. Számomra ilyen a megismerkedésem Gadó Klárával. Barátaim mutatták be nekem, mondták, hogy fantasztikus orvos, de azt is mindjárt melléfogalmazták, hogy fotografál is. Megnéztem a képeit, és rácsodálkoztam: a fotografálásban is mesteri. Egy olyan ágát fedezte fel, vagy találta ki a fotográfiának, amely előttem ismeretlen volt. Ő belelát mindenbe, mindennek a legmélyére, legyen az egy faldarabka vagy parfümös üveg a fürdőszobában, váza alján egy ujjnyi víz, és olyasmiket vesz észre, olyan képeket formál, amelyeket más nem. Az ő fotóján egy tányér vagy egy kenyérszelet töredezett mintája is összetett történetet mesél.

Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat. Képi változásait egy ideje már követhetem. Korábbi kiállításai egyikén még egy zártabb anyagból válogathattam, mi kerüljön a falakra. De a fotográfus világa kitágult. A színek és a formák még mindig lenyűgözőek, csakhogy a mondandó felerősödött. Mostani kiállítása: egy humanista ember vallomása a mindennapi életről. Egyébként nála a fényképezőgép olyan hétköznapi tartozék, mint a női táskában a rúzs, a fésű, a parfüm. Ő a fotógépén keresztül a hétköznapi életet formálja széppé és egyedivé.

Furcsa játéka az életnek, hogy életem vége felé egyszer csak elém toppan egy nő, aki megközelíti az álmodozásaimat. Nem véletlen: Gadó Klárával barátok lettünk.”

Keleti Éva fotóművész

A szerzőről

Önnek ajánljuk

Ezt olvasta már?

Elhunyt Sós László grafikusművész, Munkácsy és Unesco díjas Érdemes művész

Életének kilencvennegyedik évében hosszan tartó betegség után elhunyt Sós László grafikusművész, Munkácsy és Unesco díjas Érdemes művész, a Kemény Évával...

Close