VI. Életmód Nap a Sajtóházban

Június 9-én, a MÚOSZ Életmód Szakosztálya programjának résztvevői az orvostudomány és a gyógyászat legjobbjainak tehettek fel kérdéseket. A szűrőkamionban több, mint száz újságíró vett részt az egészségi állapotot felmérő vizsgálatokon.
 
Az esemény szomorú aktualitással kezdődött. Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke emlékezett az Életmód Szakosztály elnökére, az Életmód Nap megteremtőjére, főszervezőjére, Dr. Szalontai Éva Aranytoll életműdíjas újságíróra, aki néhány nappal az esemény előtt, június 2-án hunyt el. Ezután Szunyogh Ildikó, az Életmód Szakosztály titkára adta át Dr. Szalontai Éva üzenetét, melyet betegágyában fogalmazott meg az elnök asszony, az Életmód Nap résztvevői számára.
 
DSC_0477
Az előadások megkezdése előtt az Életmód Nap kezdeményezőjére és főszervezőjére, a június 2-án elhunyt Dr. Szalontai Évára emlékeztünk [Fotó: Bellai László]
 
Az Életmód Nap a megemlékezés percei után egy rendkívül színvonalas interaktív előadás sorozattal folytatódott. A téma ezúttal az időskorúak védelme volt. Természetesen a meghívott szakemberek nem csak az időskorúakat érintő betegségekről adtak tájékoztatást, hanem az orvostudomány számos újdonságáról is beszámoltak. 

Két neves, és elismert külföldi szakember is elfogadta a meghívást a párbeszéd az egészségről programra. Prof. Dr. Imreh István, aki 1988 óta dolgozik a Stokholm-i Karolinska Intézetben, a tumorbiológia egyetemi docense, genetikus, egy rendkívül érdekes témát hozott a megbetegedések hátterében lévő kromoszóma rendellenességek kutatási eredményeiről. Dr. Deborah Warner epigenetikus, DNS kutató, a houstoni Clinic Solutions Epigenetikai kutatási igazgatója pedig egy új vizsgálati eljárást ismertetett a résztvevőkkel, amely fájdalommentesen elvégezhető egyszerű mintavétel alapján képes megmutatni, ha olyan elváltozás indul meg a szervezetben, amely daganatos megbetegedéshez vezethet.

 
DSC_0528
Dr. Kásler Miklós és Csaba Beatrix
 
Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, az időskorúak betegségei, a megelőzés alternatívái, a korszerű gyógyítási lehetőségekről szóló témával érkezett.
 
Prof. Dr. Tringer László a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi tanára, a lelki egészség korszerű szemléletének dinamikus fejlődésére, és a lelki egészség mint téma fontosságára hívta fel a figyelmet. 

G.Németh György a Benyovszky Orvosi Központ, a MÚOSZ, a MÚK egészségügyi háttérintézményének igazgatója, az Orvosi Hírek főszerkesztője, az alvásgyógyítás, illetve az alvászavarok kiszűrésének korszerű lehetőségeiről számolt be. A téma különösen aktuális, mivel a jogosítvány hosszabbításához a háziorvosoknak kötelező egy speciális alvásszűrést végezni, és csak akkor kerülhet sor a jogosítvány érvényességének hosszabbításra, ha a páciens nem alvásbeteg. 

 
Prof. Dr. Veress Gábor a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa, az időskorú szívbetegek gyógyítása, rehabilitációja témakörben tartott, az intézet fő tevékenységeit is bemutató izgalmas előadást.
 
DSC_0532
Szunyogh Ildikó a regisztrációs asztalnál

Kupsza Péter, az SOS Központ diszpécserközpontjának vezetője, egy igazi újdonságot hozott magával. Biztonság felsőfokon, segítség gombnyomásra. Egy olyan eszközt mutatott be, amely egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatot teremt az SOS Központ ügyeletes diszpécserével, aki így azonnal intézkedhet a segítségnyújtás számos területén. Az eszköz nagy biztonságot nyújt egyedül élő időskorúak, akut betegek számára. Figyelemre méltó tényező, hogy gyermekeknél biztonságtechnikai eszközként is alkalmazható.
 
Dr. Sebestény Andor, a Londoni Birodalmi Rákkutató Intézet professzora, tudományos kutató, és Dr. Kovács Thurzó Gabriella a Provitex Rák-és Immunkutató Kft. igazgatója az időskorúak egészsége védelmében elért eredményekről számolt be, rákkutatási mérföldkövekre hívva fel a figyelmet.

Az előadásokkal párhuzamosan, a hagyományokhoz híven, a Sajtóház előtt álló szűrőkamionban a sajtó képviselői egészségügyi szűrésen vehettek részt. Az esemény népszerűségét az is mutatja, hogy a szűrővizsgálatokon több mint százan vettek részt.

 
Szerző: Csaba Beatrix
 
 • DSC_0490
 • DSC_0541
 • DSC_0544
 • DSC_0562
 • Életmód_Nap_közönség_2016
 • 2016_szűrőkamion
 • G.Németh Györg_Életmód Nap 2016
 • index
 • Lévai György_Életmód Nap_2016
 • Prof.Dr.Tringer László_Életmód Nap 2016
 • Kupsza Péter_Életmód Nap 2016

Önnek ajánljuk