Búcsú dr. Takács Tibortól

ATurisztikai és Gasztronómiai Szakosztály értesítést kapott a hernádvécsei Hotel Vécsecity vezetésétől: március 24-én reggel dr. Takács Tibor itt hagyott minket, ahogy ő mondta volna: a szellem kibújt a palackból.

Tavaly látogattunk néhány kollégával a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádvécsére, dr. Takács Tibor megvalósított álomvárosába, a tulajdonos házaspár vendégeként.

Tibor kiváló házigazdaként mutatta be a négycsillagos hotel óriási ősparkját, az állatsimogatót, a lovardát, mesélt a szálloda építéséről és az életéről, ízesen, humorral, színesen. Felesége közben végig mellette volt, vigyázó szemmel követte Tibort, az akkor már nyolcvan feletti, de jó kiállású, erős testalkatú állatorvos férjét.

Különleges és elismerésre méltó életpálya az övé.

Tibor egyetemi oktató-kutató volt, majd vállalkozóként dolgozott. Az MTA Agrár tudományok Osztályának tagja, a debreceni Rotary Klub alapító elnöke. Itt több éven keresztül alkormányzó, aki két alkalommal is elnyerte a Paul Harris-díjat. Az 1989 óta építkező hazai szervezetben a 2007-től önálló Magyar Rotary Kerület első kormányzója lett.

Ahogy Tibor elmondta, egyfajta belső késztetés vezette mindig, egy vágy, hogy tegyen az övéiért, és a környezetéért, ezért vásárolta meg a Hotel Vécsecitynek helyet adó területet, az egykori Vécsey-Sardagna kastélyt. Hernádvécse egy kicsi falu a megyében, egy olyan régióban, ahol a kiugróan magas munkanélküliség szerény önkormányzati lehetőségekkel párosul. A helyi értékek megőrzésére kevés forrás állt rendelkezésre, ezért jött jól, amikor dr. Takács Tibor úgy döntött, felújítja és ideálmodja ezt a birodalmat, amit feleségével Vécsecitynek neveztek el.

Szakosztályi utunk után is tartotta velünk, mint már régi ismerősökkel, a személyes kapcsolatot.

Hosszú évek fáradságos, kitartó és elhivatott munkájával komoly turisztikai értéket hozott létre ezen a vidéken, és olyan erőket mozgatott meg, amit itt még senkinek sem sikerült. Küzdött a betegsége ellen, folyamatosan időt akart nyerni, alkudozott a halállal, de végül el kellett hagyni ezt a földi testet.

Nyugodj békében, Dr. Takács Tibor!

Önnek ajánljuk