Prágai karikaturisták az Újbuda Galériában

Négy, egymást már több, mint húsz éve ismerő művészek, akik sorsa – legalábbis részben – összefonódik Prága ötödik kerületével: akár azért, mert életük nagy részében itt laktak, vagy mert néhány éve ide költöztek, a sorsukat összekötötték (természetesen a munka mellett) a smíchovi sörözők és borozók.

A négy prágai karikaturista: Pavel Hanák, Jiří Kostýř, Radovan Rakus és Setík (Marek Setíkovský)

ujbuda-galeria-2
A négy karikaturista: Radovan Rakus (a fotón balról az első), Pavel Hanák (balról az ötödik, kék pólóban), Jiří Kostýř (balról a hatodik), Marek Setikovský (balról a hetedik, vörös pólóban) [Fotó: Fábry János´]
Jankó Istvánnak a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnökének köszöntő beszéde:
Kedves Vendégeink!
Önkormányzatunk nevében tisztelettel köszöntöm minden kedves vendégünket!
Külön köszöntöm Prága5 partnervárosunk képviseletében Viktor Cahoj tanácsos urat, és a most kiállító művészeket Hanák Pavel, Kostýř Jiří, Rakus Radovan és SetíkovskýMarek karikaturistákat.
Mivel Újbuda történelme – összehasonlítva a főváros többi kerületével – viszonylag későn, a XIX sz. végén kezdődött el, így most igyekszünk kialakítani úgy a hagyományainkat, hogy az megfeleljen ennek a sokszínű, összetett városrésznek. Így lett a XI. 11. a Kerület Napja, s mert november nem alkalmas szabadréti rendezvények szervezésére, különböző közösségek zárt és bensőséges rendezvényein át mutatjuk be, hogy milyenek vagyunk, mit tudunk!!
Ezt a napot, az első Kerület Napja óta, együtt ünnepeljük partnervárosaink képviselőivel, akiknek száma évről-évre nő.
Partnereinkkel az együttműködés sokkal elevenebb és tartalmasabb az EU –ba történő bekapcsolódásunk óta, törekszünk arra is, hogy bevonjuk a lakosságot, de a művészeink kölcsönös bemutatása mindig hálás és eredményes program volt, és mint láthatjuk, az is maradt mind a mai napig.
Prága minden európai ember számára a nyitottságot, a szabadságot jelenti, aki pedig már járt a száztornyú városban, az soha nem felejti a Károly-híd, a Vencel tér hangulatát, ..na és a Staropramen ízét…
Prága5 városrészével 2003 óta szervezünk különböző programokat, a kiállítások cseréje 2006-ra nyúlik vissza. Legutóbb Szkok Iván, Kecskés András, és tavaly Mátyási Péter kiállítása volt a cseh fővárosban. Ezek a kiállítások nemcsak sok tapasztalatot nyújtottak festőművészeinknek, hanem kellemes időtöltést is jelentett számukra, megtapasztalhatták a szívélyes cseh vendéglátást.
A mai kiállítás eltér az eddigiektől, de tele van újdonsággal. A karikatúrának hazánkban régi hagyományai vannak, de mintha a mai számítógépes világban túllépnénk ezeken az egyre ritkábban megjelenő, különböző emberi tulajdonságokat kifigurázó, vagy a társadalmi problémákra sajátos eszközökkel rámutató kifejezésmódon. S azt, hogy most itt Budapesten – hogy úgy mondjam „Prága hangja” hogy jelenik meg, ezt mutatják most be az itt látható munkák.
Köszönöm, a Prága5 polgármesterének és a szervezést lebonyolító munkatársainak hogy lehetővé tették a delegáció részvételét, és eljöttek Újbudára. A művészeknek azt, hogy elhozták munkáikat. „Négy az ötből” kiállítás Újbuda és Prága5 kapcsolatában egy új színfoltot jelent, mely együttműködésünket újra megerősíti.

ujbuda-galeria-1
A fotón középen állnak, balról jobbra: Viktor Čahoj tanácsos Prága5, Pappné Mika Edit kulturális ügyintéző, Jankó István XI. kerületi önkormányzati képviselő, a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnöke és Jitka Eisemann tolmács. A Kerület Napjához kapcsolódóan rendezett tárlat megnyitóján Jankó István anyanyelvükön is köszöntötte a cseh vendégeket [Fotó: Fábry János]
A kiállítást Viktor Čahoj tanácsos Prága5 nyitotta meg. A megnyitóbeszéd szövege:
Dámy a pánové
Na této výstavě kresleného humoru máte možnost se seznámit s tvorbou předních českých autorů kresleného humoru a karikatury, kteří shodou okolností také žijí v naší městské části – Praze 5. Jedná se tu ukázku z rozsáhlé a velmi úspěšné výstavy kresleného humoru, která se uskutečnila v minulém roce v naší galerii „Portheimka“, pod názvem: „Čtyři z pětky“. Proto jsme se rozhodli, že společně s Českou unií karikaturistů, pro Vás připravíme alespoň malou část této výstavy. Doufáme, že se budete bavit stejně dobře, jako všichni, kteří se měli možnost tuto výstavu shlédnout.
Česká unie karikaturistů (ČUK) byla založena 10. 3. 1990  a sdružuje autory kresleného humoru a karikaturisty z České republiky a za určitých podmínek i z jiných zemí.  ČUK je členem mezinárodní organizace FECO (Federation of Cartoonists´ Organisations).
Ezen a rajzos humor kiállításon lehetőségük nyílik megismerkedni rajzos humor és karikatura kitűnő cseh alkotói alkotásaival, akik véletlen folytán a mi városrészében, Prága5-ben élnek. Ez egy nagy és nagyon sikeres rajzos humor kiállításának része, amelyik megrendezésre került a mi,  „Portheimka“ nevű gallériánkban 4 az ötből cím alatt. Azért határoztuk el, hogy Cseh karikaturisták unióval közösen Önöknek legalább egy kis részét bemutatjuk. Reméljük, hogy Önök ugyanolyan jól fognak szórakozni mint mindenki, aki ezt a kiállítást megnézte.
Cseh karikaturisták unió (ČUK) 1990.03.10-én lett megalapítva és egyesülnek benne rajzos humor és karikatúra kíváló alkotói Cseh köztársaságból, bizonyos feltételek mellett más országokból is. (ČUK) nemzetközi szervezet FECO (Federation of Cartoonists´ Organisations) tagja.

Meghívó

A kiállítás megtekinthető 2016. december 5-ig az Újbuda Galériában (Zsombolyai utca 5.).

  • jiri-kostyr-open-space-nyitott-ter
  • radovan-rakus-szoveg-nelkul
  • pavel-hanak-kvokvokvo-kvotak
  • marek-setikovsky-setik-marika

 

Önnek ajánljuk