Sokat olvashattunk már a fenntartható fejlődésről, amiről egy 2019-ben rendezett csúcstalálkozó határozott. 17 fontos célt jelöltek meg. Ezeket közel 200 ország fogadta el azóta, s tett is érte egy s mást. A Felelős Gasztrohős Alapítvány – van-e, ki e nevet nem ismeri? – február 10-én indította el legújabb kampányát, amely a nővényi alapú fehérjeforrásokat próbálja hangsúlyozottan megismertetni az érdeklődőkkel. Mivel az egészségünket igencsak befolyásoló kérdésről beszélhetünk, szövetségünk érintett szakosztálya (a Turisztikai és Gasztronómiai – a szerk.) is csatlakozott a kampányhoz, és kísérletet tesz néhány olyan vendéglátóhely megismertetésére, amelyet nyugodt szívvel ajánlhat a kollégák, de bárki másnak is a figyelmébe.
Az ügyet – húscsökkentő (nem mentes!) étkezés, a növényi fehérjeforrások előtérbe helyezése, ezek beszerzése, lehetőleg „közelben” termelt, de mindenképpen hazai alapanyagok felhasználása – azonnal felkarolták számtalan vendéglátóhelyen. Természetesen elsősorban éttermek, de – és itt a „szokatlan” jelző ösztönöz megtorpanásra – kávézók, sütödék, tejbárok is. S ez utóbbi titulusok mindegyikét birtokló intézmény elérése nem is ördögtől való.
Csillaghegyen, ha leszáll a Kedves Vendég a – még BKV-bérlettel is igénybe vehető – HÉV-ről, csak be kell lépnie egy falatnyi helyiségbe, amelyik viszont igencsak barátságos, de folyton tömve van. Legalábbis délig, merthogy addig tart a reggelizésre használható idő. (Aztán délután már „csak” kávézni lehet, meg süteményezni, különleges pékárut kóstolgatni, s egyáltalán élvezni az egészséges étkezés, nassolás, kikapcsolódás perceit.)
De térjünk vissza a reggelihez. A habos kakaó fenséges. A kávé egyedi. Brazíliai-kolumbiai farmszelektált arabika kávékból álló keverék, amely csokoládés, karamellás ízvilággal, Beanlight kézműves kávépörkölővel „felkészítve” kerül a vendég asztalára. A péksütemények széles választéka – Pilisborosjenőről, komoly, mindenre kiterjedő tesztelés után kiválasztott – egyetlen sütödéből érkezik. Hideg és melegszendvicsek, tojásfélék, virsli, de nem sorolom tovább, kezdek éhes lenni. Mindenesetre az arra érzékenyek számára adalékanyag-, liszt-, laktóz- és cukormentes étkek is bővítik a választékot.
Végül, de nem utolsósorban a felelősség a társadalmi szerepvállalásban is megmutatkozik. Szoros együttműködésben egy autistákkal foglalkozó alapítvánnyal, vagy abban, hogy az esti zárást követően a naponta megmaradó – ha kevésnek bizonyulna, új sütéssel kiegészítve! – friss áru egy közeli gyermekotthon lakóinak okoz felhőtlen örömet.
S ha még mindig csábítani kellene valakit egy személyes „próbára”, a falon – s e cikk élénkítésére – kávéval festett képek…