A Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály idei évadzárójára is sokan voltak kíváncsiak, pedig a hirtelen lehullt nagy mennyiségű hó megnehezítette a székházhoz való eljutást.
Ami a turizmust illeti, az egyik legfontosabb hazai vonzerő a gyógyvíz. Termál- és gyógyfürdőink helyzetéről tájékoztatta a tagokat Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára, kiemelve, hogy a közelmúltban újra szabályozták a fürdők működését. De előbb még a fogalmakat kellett tisztázni, nem mindenki tudja, mi a különbség a gyógyhatású, a gyógy- és a termálvíz között.
A másik fontos vonzerő Tokaj. A Táncsics-Rát teremben folytatott szakosztályi ülésen kisebb polémia alakult ki arról, mennyire híres Tokaj külföldön. Van, aki szerint a hazánkba látogató sok százezer turista vagy a budapesti belvárosban, vagy a Várban sétál, de Tokajba nem nagyon jutnak el, még ha hallottak is a borról.
Márton Péter, az Oroszlános Borbirtok és Hotel tulajdonos-igazgatója sem nagyon cáfolta ezt. Ő elsősorban útkeresésről beszélt – most váltanak éppen márkanevet. Ami a boraikat illeti, többféle gyöngyöző nedűt is készítenek, ami eddig nem volt divat errefelé. Pedig nemcsak nyáron esik jól ez a mostanában divatos ital, hanem akár karácsony előtt is.
Nem először tűztük napirendre a vegán és „mindenmentes” vendéglátás témáját. Ezúttal egy fiatal cukrász mutatkozott be, Berta Nóra. Zserbókat, kávés, mogyorós kockákat, mákos golyókat és csokis kekszeket hozott – mindegyik finom volt és vegán, igaz, utóbbit nem lehetett rajta észrevenni.
A cukrászhölgy a Trafó Kortárs Művészeti Központ kávézójában dolgozik. Nemcsak az ottani alkalmazottak körében terjedt el, milyen nagyszerű tortákat készít a fent említett felfogásban, hanem az előadásokra, kiállításokra betérő vendégek körében is. Van, aki kifejezetten a süteményei miatt keresi fel a kávézót.
A jó hangulatú évadzáró szakosztályi ülést termékkóstoló zárta..
Elek Lenke
Fotók: Okolicsányi Zoltán