Kovács István és Meskál Tibor, a hazai szállodás szakma két doyenje volt a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály december 10-i évzárójának vendége, akikkel Elek Lenke, a TGSZ elnöke beszélgetett a turizmus múltjáról és jelenéről. Kovács István 1982-ben lett az akkori Atrium Hyatt, mai nevén Sofitel igazgatója, amely a harmadik ötcsillagos szálloda volt Budapesten. Ma a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tanácsadója.
Meskál Tibor maga a Royal – szokták mondani róla kollegái is. A 30 évig külföldön tevékenykedő szakember több évtizede a körúti ötcsillagos szálloda igazgatója. Mindent tud az 1896-ban nyílt, és azóta többször újjászületett házról, a vendéglátásról és a szállodás szakmáról.
Minden évben meghívunk egy-egy sikeres cukrászt, ez már hagyomány a TGSZ életében. Az idén Kemenes Edith volt a vendégünk, aki már az ötödik X-en felül kezdett a cukrászattal profi szinten foglalkozni, és ma a családjával egy évi egymilliárd forint forgalmú vállalkozást vezet. Legújabb üzletét a Vámház körúton, az egykori Klapka birodalom helyén nyitotta.
Szőlőből is lehet bort készíteni, fiam – ismerjük ezt a csacska viccet? Nos, Sápi Csaba más magyar gyümölcsből is kiváló borokat állít elő, különleges technológiával. Bejárta a világot ezekkel a finom nedűkkel és mindenütt díjakkal ismerték el tevékenységét.
A szakmai program után a Kemenes cukrászat süteményeit és Csaba gyümölcsborait kóstolták meg a TGSZ tagjai.
E.L.