Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Tavaszi italparádé – Pálinkák, furmintok, pezsgők

muosz Írta: muosz
2017.03.29.
in Szakosztály
Reading Time: 4 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

Néhol már nyáriasak a márciusi napok, és indul a nedűk megmérettetésének ideje. Kezdjük egy hungarikummal, és majd azzal is fejezzük be.
Közép-Európa legpatinásabb párlatversenyén, az ausztriai Destillatán tényleg csak a legjobbak nyernek. Tizenkét ország több mint ezer mintájáról mond véleményt a nagy tekintélyű zsűri, amely a szakértőket is értékeli, és bünteti is a hibás érzékszervi megítélést.
A magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett – jelentette be Wolfgang Lukas, a versenyt rendező cég ügyvezető igazgatója a budapesti díjátadón. Összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A versenyt szívélyes szavakkal méltatta Elisabeth Ellison-Kramer budapesti osztrák nagykövet.

Az agárdiak győzelme nem meglepő, de nagyon szép eredményt ért el a Gyenesei Pálinkárium is, vagy olyan kisebb, először induló üzem, mint a Keve Manufaktúra. Az, hogy a pálinka hungarikum, ma már sokan tudják és kevesen vitatják.
Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több, mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra.
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy termékeik jelentős része belföldön talál vevőre, a kivitel 10 százalék alatti, 7-8 százalék. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.
Pezsgés a Balatonnál
A balatonlellei BL Yachtklubban sokan voltak kíváncsiak a Nagy balatoni pezsgő és gyöngyöző tesztre, amelyet tavaly rendeztek meg először. Ezúttal húsz balatoni borász mutatta be – a Dél-Balatoni Borút Egyesület kezdeményezéseként – a legfinomabb, buborékos borokat. A rendezvénynek mind a közönségsikere, mind a szakmai értéke erős volt.
A boglári borvidék ideális helyszín volt erre a célra, hiszen a pezsgő és gyöngyöző bor gyártásának kiemelt központja. A mesterkurzuson először Garamvári Vencel próbálta elmondani mindazt, amit röviden tudni lehet a pezsgőgyártásról, a megfelelő borfajtákról, a talajviszonyokról, a gyártási folyamat kulcsmozzanatairól, miközben elindult a kóstoltatás. Ezután Fiath Attila, a Master of Wine cím első hazai várományosa tájékoztatta a jelenlévőket a prosecco, a frizzante, a tankpezsgő, a cava és a hagyományos módszer szerint készített nedűk jellemzőiről, nem tagadva a franciaországi Champagne kivételességét és feltárva titkait.
No tanks – bottles – ez a szójáték a szligenje ma a Garamvári pezsgőknek – ez utóbbniakból is akadnak csupán kellemesek, káoszosak, és csúcstermékek. Ez utóbbiak közé tartozik a Vencel-féle Vincent pezsgő. Sok elismerést kapott Légli Ottó, a Buzássy Pincészet, az Ikon Borászat és a Söptei Pincészet is.
A tokaji reneszánsza

Ennek a patinás hungarikumnak a reneszánszát éljük manapság. Ma már sokan nem azonosítják a tokaji borokat az édes nedűkkel, hanem tisztában vannak vele, mennyire szépek tudnak lenni az itteni száraz furmintok. Majd 70 pincészet 160 borát kóstolhatták azok, akik idén is ellátogattak a Corinthiába. Nívós mesterkurzusok, valamint külön aszúterem fogadta azokat, akik hajlandók voltak megvásárolni a belépőjegyet erre az elegáns társasági eseményre.
Száraz borok, zamatos aszúk, furfangos furmintok, sárgamuskotályok, könnyű pezsgők, sőt némelyik standon habzóborok és rozék színesítették a gazdag kínálatot. Nagy várakozás előzte meg a Szepsy 100 vs. rest of the (wine) world mesterkurzust. Két éve idősebb és ifjabb Szepsy István különleges bort készítettek a mádi Úrágya dűlő válogatott fürtjeiből, alacsony termésátlaggal szüretelt furmintból. Amint azt megtudtuk, a magnum palackokba töltött összetett ásványos karakterű száraz furmintból 100 sorszámozott tétel készült. A mesterkurzuson a 17. számú palackban rejlő nedűt lehetett kóstolni.
Akkor – késői – szüret…
Elsősorban a Top száraz furmintokat kívánta mindenki megkóstolni, köztük a 2015-ös kiváló Grand Tokaj Kővágó Furmintot Áts Károlytól, a Hangavári Szőlőbirtok és Pincészettől a 2015-ös Tokaji Furmint Lapist, valamint a Montiumot,  (Barna dűlő furmint 2015.)  A legjobbak között szerepelnek kisebb, a nagyközönség körében kevésbé ismert pincék is, mint a Carpinus borászat, vagy az Anna Birtok. Külön rangsorolták a legjobb késői szüretelésű borokat, közülük a három első helyen a Pajzos Pincészet 2013-as hárslevelűje, a szenzációs mádi Holdvölgy 2013, és a Csubák testvérek Erika Tokaji Cuvée-je 2011 végzett. Érdekesség, hogy a Holdvölgy vertikális aszúkollekciója kiemelten magas áron, 4000 euróért kelt el tavaly júliusban egy Monte Carlo-i árverésen.
Este már alig lehetett lépni a bálteremben – jócskán fogytak a borkorcsolyák, de a kávé és a kézműves édességek is. Sokan még búcsúzóul odaléptek ismét a Garamvári standhoz, hogy egy pohár pezsgővel öblítsék le a nehezebb aszúk szájban maradó gyümölcsös-illatos zamatát.

Elek Lenke

 

Címkék: Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály

Friss hírek

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közpénzből finanszírozott videókkal támadja a független sajtót

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közpénzből finanszírozott videókkal támadja a független sajtót

2025.05.09.
Átadták a MÚOSZ Európánkért-díjait

Átadták a MÚOSZ Európánkért-díjait

2025.05.09.
43. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás – díjátadó és megnyitó képekben

43. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás – díjátadó és megnyitó képekben

2025.05.08.
A megismételt küldöttgyűlés időpontja: 2023. május 27. (szombat) 11.00 óra.

Tisztségekre jelöltek listája

2025.05.09.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X