Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Sikeres évzáró Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálynál

muosz Írta: muosz
2016.12.13.
in Szakosztály
Reading Time: 5 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren

Élénk érdeklődés, kellemes hangulat, jó előadók és érdekes témák jellemezték a szakosztály 2016-os évzáróját.

Vendégeink voltak:
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke, aki a szakma aktuális problémáiról beszélt. Ludwig Klára, a JÓkenyér nevű sütőipari vállalkozás tulajdonosa, aki elmesélte családi cégük történetét és megosztotta velünk a jó kenyerek titkait. Frittmann János, a soltvadkerti Frittmann Borászat tulajdonosa, aki legjobb fehér-és vörösborait, valamint pezsgőit hozta el a székházba.
evzaro-2016_dsc5567
Kovács László több olyan kérdésről beszélt, amelyek feszítik a szakmában dolgozók idegeit nap mint nap, amelyek olykor jogszabályi módosítást igényelnek, és megoldásuk halaszthatatlan. Ilyen például a vendéglátást érintő áfa-szabályozás, amelyben ugyan az új törvény 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra csökkentette az adót, de még így is több nyitott kérdés maradt. Nem volna indokolt például különbséget tenni a helyben és a nem helyben készített, alkoholmentes italok forgalmazása, illetve számlázása között. A csökkentett áfa-kulcs a közösségi vendéglátás egyes fajtáiban érvényesíthető, miközben a rendezvényi vendéglátásban és a közétkeztetésben nem.
Adók és jogi gubancok
A vállalkozásokat hátrányosan érintik a reprezentációt súlyosan terhelő adók. Érdemi változást jelentene, ha a reprezentáció költségeit éves nettó 30 millió forintig nem terhelné 27 % egészségügyi hozzájárulás. Az online pénztárgépekre vonatkozó egyes módosítások nem követik a nehezen tervezhető vendéglátás napi gyakorlatát, például egy turistacsoport váratlan érkezését nem lehet 5 nappal előre bejelenteni.
evzaro-2016_dsc5568
Kovács László kiemelten hangsúlyozta a szakképzés megújításának szükségességét, különös tekintettel a mestervizsgára vonatkozó szabályozásra. Észrevételeket, javaslatokat tett az Ipartestület a döntéshozók felé többek között az éttermi és közétkeztetési szakács mester képzésének megkülönböztetésére.
Az elnök szerint a minőségi hazai turizmus fejlődését is jelentősen befolyásoló vendéglátásban még egy sor kérdést kell megválaszolni. Ilyenek – a teljesség igénye nélkül- a sátorállítás szabályozása, a munkaerő-kölcsönzés ellentmondásainak feloldása, az alkalmi rendezvények engedélyeztetésének feltételei, a sztázsolás jogi szabályozásának megoldása, de a veszélyes anyagok, a borravaló, a szerzői jogdíjszabás, a SZÉP-kártya, a minősítési védjegy kérdéseinek tisztázása ugyancsak az Ipartesület tisztségviselőinek jövő évi feladatai közé tartozik.
evzaro-2016_dsc5571
A felmerült problémák megoldására – az ágazat helyzetének javítása érdekében- a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a javaslataival készen áll a kormányzati egyeztetésekre.
A jó kenyér ma is alapvető táplálékunk
Ludwig Klára, a Jókenyér sütőipari vállalkozás tulajdonosa, miközben bemutatta családi vállalkozásukat, nagyon rokonszenvesen beszélt arról is, hogy egy gyerekkori álma válik valóra nap mint nap, amikor bemegy dolgozni a ma már kétmilliárdos forgalmat produkáló pékségükbe. A mai napig a lehető legtöbb idejét az üzemben tölti, amikor teheti, lejár terméket kóstolni, ellenőrizni a folyamatokat, alapanyagokat. Családja, férje óriási támogatást nyújt a vállalkozás fejlesztésében a mindennapi pénzügyi menedzsmentben, operatív feladatok irányításában.
frittmann-janos_dsc5577
A sikertörténet 1992-re nyúlik vissza, amikor a Pesti Barnabás szakiskolából Klára Németországba szegődött tanulmányozni a tőlünk teljeses más sütőipari termékekek, kenyereket. Két, német pékségben eltöltött év után első férjével saját vállalkozásba kezdenek Magyarországon. A megismert gazdag, sokszínű, német kenyérkultúra inspirálta arra, hogy a magas minőségű, 100 %-ban természetes alapanyagokból készült, teljes kiőrlésű-és rozskenyerek hagyományát itthon is népszerűsítse.
ludwig-klara_dsc5573
Az első generációs pék, Klára, aki ma már egy komoly brand tulajdonosa és egy nagyüzemet vezet a családjával, fontosnak tartja, hogy a jövő generációja is megismerje az egészséges táplálkozás alapjait, ezért az országban egyedülállóan létrehozta a Gyerekpékséget. A minipékségben a gyerekek nemcsak ismeretterjesztő programokban vehetnek részt, hanem játékosan megtanulják az igazi, kézi munkával adalékanyagok nélkül készített kenyerek fortélyait.
Egyik termékük sem tartalmaz ízfokozót, adalék- illetve színezőanyagot, de még előre elkészített lisztkeveréket sem. Csak a természet ajándékai: a liszt, víz, só, és élesztő van bennük.
kovacs-laszlo_dsc5563
Siker az Alföldön: a Frittmann Borászat
A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítik. Az ország legnagyobb borvidékén Frittmann János a szülei, nagyszülei is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. A legújabb generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is borászatot tanult és mára bekapcsolódtak a pincészet mindennapi életébe, így szinte az egész család szerepet vállal a borászat életében. A szülőktől örökölt, ma már 30 éves családi birtokunk bővítésével jelentős pincészetté nőttük ki magunkat.
Mint megtudtuk, 60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, de még ehhez hozzá vásárolnak.
frittmann-generosa_dsc5582
Alföldi borászként elsőként kapta meg Frittmann János az Év Bortermelője megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ebben az évben készült el a felújított borházuk is, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész, illetve szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették mindezt, hogy az ide látogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait, és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat a borászat 2015-ben nyerte el.

Barna Judit

Címkék: Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály

Friss hírek

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közpénzből finanszírozott videókkal támadja a független sajtót

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közpénzből finanszírozott videókkal támadja a független sajtót

2025.05.09.
Átadták a MÚOSZ Európánkért-díjait

Átadták a MÚOSZ Európánkért-díjait

2025.05.09.
43. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás – díjátadó és megnyitó képekben

43. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás – díjátadó és megnyitó képekben

2025.05.08.
A megismételt küldöttgyűlés időpontja: 2023. május 27. (szombat) 11.00 óra.

Tisztségekre jelöltek listája

2025.05.09.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X