Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • Karikatúrapályázat 2024
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • Karikatúrapályázat 2024
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Soha ilyen gyorsan nem változtak a kulináris trendek

muosz Írta: muosz
2016.04.11.
in Szakosztály
Reading Time: 4 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren
Egyre többet és gyorsabban kényszerülünk újat tanulni mindarról, ami a tányérunkra kerül. Hol van már a fast food, a street food meg a slow food a közelmúlt és a jelen, aztán érkezik lassan hozzánk is a simple food. De tudjuk-e egyáltalán, mit is eszünk?

A vásárlóknak mintegy egyharmada véli átláthatónak a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek működését, az amerikai Sullivan Higdon and Sink Intézet közelmúltban végzett kutatása szerint. A szakemberek főleg az irányban kutakodtak, mennyire bíznak meg ma az amerikaiak az élelmiszeriparban, illetve a termékekben, és hogyan változott ez 2012-től napjainkig.

Erika Chance, a FoodThink nevet viselő kutatási projekt egyik vezetője szerint, az mindenképpen jó hír, hogy egyre többször fordulnak a vevők kérdésekkel a gyártó cégekhez és a kereskedőkhöz, és egyre élénkebben érdeklődnek az iránt, hogy mit is esznek.4256

A jelentés szerint egyértelmű a vásárlók vágya az iránt, hogy akár az apró részletekkel is tisztában legyenek. 65 százalékuk szerint fontos tudni, hogyan és hol készült az a termék, amit majd otthon megeszünk. A megkérdezettek 60 százaléka szerint a farmerektől lehet megkapni a legmegbízhatóbb információt az általuk előállított termékekről. Pár éve mind többen veszik a fáradságot, és ha szükségét érzik, érdeklődnek a kis- és nagykereskedőknél is. Az internet korában a blogok és a közösségi média is fontos információforrás.

A vásárlók még soha nem voltak ennyire tudatosak, mint ma és nem fordítottak annyi figyelmet arra, mit tesznek a tányérjukra. Az iparnak nem elég aktívnak lenni, sőt inkább a proaktívnak kellene lenni, azaz megelőzni a kérdéseket a megfelelő válaszokkal vagy akár oktatással, és jó előre felkészülni arra, hogy a vásárlók kíváncsiságát kielégítsék – állapította meg a Kansas Cityben végzett felmérés

Ne rohanjuk meg a svédasztalt

Az orvosok már évek óta figyelmeztetnek az all inclusive és a svédasztalos kínálás egészségügyi problémáira. A vendéglátás amerikai tudorai rájöttek, hogyan lehetne valami mást, érdekesebbet, jobb minőségűt és talán kevésbé megterhelőt kínálni a vendégeknek helyette – adja hírül egy szakmai portál.

Újabban az á la carte brunch járja vasárnaponként svédasztal helyett. Ennek a stílusnak nem csak az a jellemzője, hogy nem svédasztalról kínálják a fogásokat, és étlapról kell rendelni, hanem az is, hogy a fogások legtöbbje a helyszínen készül, az alapanyagok ellenőrzötten jó minőségűek, valamint, hogy a kínálatban egyre több a vegetáriánus és gluténmentes étel.

Ez azért is fontos, mert ma már nemcsak az allergiások szoktak rá a gluténmentes táplálkozásra, hanem azok is, akik egészségesebben szeretnének étkezni, és ebben találják meg ennek a titkát. A vegetáriánus fogások eddig jórészt egy szűk kör kedvéért, alternatívaként jelennek meg az étlapon, de ma már divat lett ilyet kérni azoknak is, akik egyébként nem vetik meg a húst. Akik egyébként húsevők, azok is kevesebbszer rendelnek ilyet, mint régebben – állapítja meg a svéd Metro újság.

A minőségi fogások kínálásától azt várják, hogy a vasárnapi nem főzésre és lazsálásra szavazó vendégek talán nem esznek annyit a brunch-ökön, mint tették ezt eddig, és így kevésbé terhelik meg a gyomrukat és a keringési rendszerüket.

A jó kakaós csiga titka

A közelmúltban lezajlott a BaGaTech cukrászati és sütőipari kiállításon rendezétk meg először a kakaós csiga versenyt. Ez a sütemény, majdhogynem hungaricum, azaz tipikusan magyar, méghozzá olyan, amit nem cukrászdában vásárol elsősorban az ember, hanem pékségben. A legjobb magyar pékek a közelmúltban mérték össze, kinek a kreációja a legfinomabb.

4255

A megmérettetésen két kategóriában indultak a versenyzők: kreatív és hagyományos technológiában. A kreatívok között egy érdekes vaníliás-kakaós- krémes csiga nyert, a Pedró Pékség találmánya, a második helyezett a Ba-ko Pékség lett, a harmadik pedig a Kiscipó.

Utóbbi a hagyományos kategóriában az első helyet érte el, második Török Zoltán lett, (Kemencesütőipari kft), a harmadik pedig az Aquincum Finompékség képviseletében Bellmenn Ferenc.

Mi a jó kakaós csiga titka? Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elárulta: a jó leveles tészta, és a megfelelő töltelék. Ha kellően kelesztett, nyújtott, hűtött a tészta, elég szorosan van feltekerve és a töltelék aránya is megfelelő – hagyományosan 1 egység kakaóhoz 4,5 egység cukor illik – akkor a cukros töltelék nem folyik ki, hanem kellően ráolvad a feltekert, könnyű, leveles tésztára, a kakaós íz domináns lesz, a sütemény pedig ízletes, omlós, ropogós.

Az utóbbi években megélénkült a hazai cukrászélet, a Cukrász Iparosok Testülete aktívabb munkát folytat. Az Év Tortája verseny egyértelmű szakmai siker, a fagylaltvetélkedőnek is élénk a médiavisszhangja. A kakaós csiga verseny, ha nem is ekkora ötlet, de színesíti, érdekesés teszi a hazai cukrász szakmai életet és a termékek minőségét, amelynek a vásárlók örülhetnek a legjobban.

Szerző: Elek Lenke

Címkék: gasztronómiasimple foodTurisztikai és Gasztronómiai Szakosztály
Újságírók bridzsversenye: február 13
MÚOSZ-közélet

Újságírók bridzsversenye: február 13

Írta: MÚOSZ
2025.12.19.

Péntek 13 - nem babonásak az újságírók, hiszen bevállalták: ezen a napon tartják meg a tavaly elindított, s talán hagyományossá...

TovábbDetails
Ünnepek alatti nyitvatartás és jókívánságok

Ünnepek alatti nyitvatartás és jókívánságok

2025.12.19.
Mesterséges intelligencia képzés indul az Új Akadémián januárban

Mesterséges intelligencia képzés indul az Új Akadémián januárban

2025.12.18.
JóKor – propaganda időseknek közpénzből

JóKor – propaganda időseknek közpénzből

2025.12.18.
Műsorvezetés és könyvek – Szabados Ágival beszélgetünk a PRaliné Klubban

Műsorvezetés és könyvek – Szabados Ágival beszélgetünk a PRaliné Klubban

2025.12.18.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: kapcsolat@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X