Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Tagdíj befizetés most!
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • A MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
        • Elnökségi határozatok 2025
        • Elnökségi határozatok 2024
        • Elnökségi határozatok 2023
        • Elnökségi határozatok 2022
        • Elnökségi határozatok 2020
        • Elnökségi határozatok 2018
        • Elnökségi határozatok 2017
        • Elnökségi határozatok 2016
        • Elnökségi határozatok 2015
      • Ellenőrző Bizottság
      • Etikai Bizottság
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
      • Alapítványok
      • Alapdokumentumok
        • Alapszabály
        • Etikai kódex
        • A MÚOSZ stratégiája
        • Közhasznúsági jelentés
        • A MÚOSZ befektetési szabályzata
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
    • Sajtószemle
  • Szolgáltatások
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Galéria
    • Fotók
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
  • Állás
  • Kapcsolat
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
Home Szakosztály

Soha ilyen gyorsan nem változtak a kulináris trendek

muosz Írta: muosz
2016.04.11.
in Szakosztály
Reading Time: 4 mins read
0
0
Megosztás FacebookonMegosztás Twitteren
Egyre többet és gyorsabban kényszerülünk újat tanulni mindarról, ami a tányérunkra kerül. Hol van már a fast food, a street food meg a slow food a közelmúlt és a jelen, aztán érkezik lassan hozzánk is a simple food. De tudjuk-e egyáltalán, mit is eszünk?

A vásárlóknak mintegy egyharmada véli átláthatónak a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek működését, az amerikai Sullivan Higdon and Sink Intézet közelmúltban végzett kutatása szerint. A szakemberek főleg az irányban kutakodtak, mennyire bíznak meg ma az amerikaiak az élelmiszeriparban, illetve a termékekben, és hogyan változott ez 2012-től napjainkig.

Erika Chance, a FoodThink nevet viselő kutatási projekt egyik vezetője szerint, az mindenképpen jó hír, hogy egyre többször fordulnak a vevők kérdésekkel a gyártó cégekhez és a kereskedőkhöz, és egyre élénkebben érdeklődnek az iránt, hogy mit is esznek.4256

A jelentés szerint egyértelmű a vásárlók vágya az iránt, hogy akár az apró részletekkel is tisztában legyenek. 65 százalékuk szerint fontos tudni, hogyan és hol készült az a termék, amit majd otthon megeszünk. A megkérdezettek 60 százaléka szerint a farmerektől lehet megkapni a legmegbízhatóbb információt az általuk előállított termékekről. Pár éve mind többen veszik a fáradságot, és ha szükségét érzik, érdeklődnek a kis- és nagykereskedőknél is. Az internet korában a blogok és a közösségi média is fontos információforrás.

A vásárlók még soha nem voltak ennyire tudatosak, mint ma és nem fordítottak annyi figyelmet arra, mit tesznek a tányérjukra. Az iparnak nem elég aktívnak lenni, sőt inkább a proaktívnak kellene lenni, azaz megelőzni a kérdéseket a megfelelő válaszokkal vagy akár oktatással, és jó előre felkészülni arra, hogy a vásárlók kíváncsiságát kielégítsék – állapította meg a Kansas Cityben végzett felmérés

Ne rohanjuk meg a svédasztalt

Az orvosok már évek óta figyelmeztetnek az all inclusive és a svédasztalos kínálás egészségügyi problémáira. A vendéglátás amerikai tudorai rájöttek, hogyan lehetne valami mást, érdekesebbet, jobb minőségűt és talán kevésbé megterhelőt kínálni a vendégeknek helyette – adja hírül egy szakmai portál.

Újabban az á la carte brunch járja vasárnaponként svédasztal helyett. Ennek a stílusnak nem csak az a jellemzője, hogy nem svédasztalról kínálják a fogásokat, és étlapról kell rendelni, hanem az is, hogy a fogások legtöbbje a helyszínen készül, az alapanyagok ellenőrzötten jó minőségűek, valamint, hogy a kínálatban egyre több a vegetáriánus és gluténmentes étel.

Ez azért is fontos, mert ma már nemcsak az allergiások szoktak rá a gluténmentes táplálkozásra, hanem azok is, akik egészségesebben szeretnének étkezni, és ebben találják meg ennek a titkát. A vegetáriánus fogások eddig jórészt egy szűk kör kedvéért, alternatívaként jelennek meg az étlapon, de ma már divat lett ilyet kérni azoknak is, akik egyébként nem vetik meg a húst. Akik egyébként húsevők, azok is kevesebbszer rendelnek ilyet, mint régebben – állapítja meg a svéd Metro újság.

A minőségi fogások kínálásától azt várják, hogy a vasárnapi nem főzésre és lazsálásra szavazó vendégek talán nem esznek annyit a brunch-ökön, mint tették ezt eddig, és így kevésbé terhelik meg a gyomrukat és a keringési rendszerüket.

A jó kakaós csiga titka

A közelmúltban lezajlott a BaGaTech cukrászati és sütőipari kiállításon rendezétk meg először a kakaós csiga versenyt. Ez a sütemény, majdhogynem hungaricum, azaz tipikusan magyar, méghozzá olyan, amit nem cukrászdában vásárol elsősorban az ember, hanem pékségben. A legjobb magyar pékek a közelmúltban mérték össze, kinek a kreációja a legfinomabb.

4255

A megmérettetésen két kategóriában indultak a versenyzők: kreatív és hagyományos technológiában. A kreatívok között egy érdekes vaníliás-kakaós- krémes csiga nyert, a Pedró Pékség találmánya, a második helyezett a Ba-ko Pékség lett, a harmadik pedig a Kiscipó.

Utóbbi a hagyományos kategóriában az első helyet érte el, második Török Zoltán lett, (Kemencesütőipari kft), a harmadik pedig az Aquincum Finompékség képviseletében Bellmenn Ferenc.

Mi a jó kakaós csiga titka? Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elárulta: a jó leveles tészta, és a megfelelő töltelék. Ha kellően kelesztett, nyújtott, hűtött a tészta, elég szorosan van feltekerve és a töltelék aránya is megfelelő – hagyományosan 1 egység kakaóhoz 4,5 egység cukor illik – akkor a cukros töltelék nem folyik ki, hanem kellően ráolvad a feltekert, könnyű, leveles tésztára, a kakaós íz domináns lesz, a sütemény pedig ízletes, omlós, ropogós.

Az utóbbi években megélénkült a hazai cukrászélet, a Cukrász Iparosok Testülete aktívabb munkát folytat. Az Év Tortája verseny egyértelmű szakmai siker, a fagylaltvetélkedőnek is élénk a médiavisszhangja. A kakaós csiga verseny, ha nem is ekkora ötlet, de színesíti, érdekesés teszi a hazai cukrász szakmai életet és a termékek minőségét, amelynek a vásárlók örülhetnek a legjobban.

Szerző: Elek Lenke

Címkék: gasztronómiasimple foodTurisztikai és Gasztronómiai Szakosztály

Friss hírek

Európai újságírók közgyűlése Budapesten

Európai újságírók közgyűlése Budapesten

2025.05.30.

Tiltakozás a civil társadalom és a független sajtó elnémítása ellen

2025.05.29.
Jön a 4. MÚOSZ Könyvnap

Nemsokára itt a MÚOSZ Könyvnap

2025.05.28.
Elhunyt Paizs Gábor

Elhunyt T. András Emil sportújságíró

2025.05.28.
Facebook Youtube

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hétfő 11.00 – 16.00
Kedd 13.00 – 18.00
Szerda 11.00 – 16.00
Csütörtök 11.00 – 16.00
Péntek 9.00  –  14.00

E-mail: uf@muosz.hu

ELÉRHETŐSÉGEINK

1064 Budapest,
Vörösmarty u. 47/A
Központi telefon:
(1) 478-9040
Titkárság: iroda@muosz.hu

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Belépés

Add New Playlist

Nincs eredmény
Összes eredmény megtekintése
  • MÚOSZ
    • Rólunk
    • Szervezet
      • Küldöttgyűlés
      • Elnökség
      • Alapdokumentumok
      • Etikai Bizottság
      • Alapítványok
      • További bizottságok
      • Szakosztályok
    • A MÚOSZ díjai
    • SZMSZ
    • Gyászhírek
    • Archívum
  • Tagfelvétel
  • Tagdíj
  • Szakosztályok
  • Pályázatok
  • Galéria
    • Karikatúra
      • A Sajtószabadság 2024 karikatúrapályázatra beérkezett rajzokból rendezett kiállítás anyaga
    • Fotó
  • Oktatás
    • Média Akadémia
    • Fotóriporter
      • Alapozó
      • Riport és dokumentarista fotó 1.
      • Riport és dokumentarista fotó 2.
      • Fotóriporter tanfolyamra jelentkezés
      • Tanáraink
  • Állás
  • Kapcsolat
  • Languages

Copyright © 2016 by Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak! További információ.
X