Megújuló Dunaújváros

Az egykori Sztálinváros, a mai Dunaújváros, leánykori nevén: az ezeréves Pentele, illetve Dunapentele, az elmúlt évek látványos technikai, természeti és környezeti fejlesztéseik nyomán maradandó értékekkel gazdagodott, egyre vonzóbb az ott élők és az odalátogatók számára.

Télen-nyáron ideális kiránduló úti cél

Az egynapos látogatás során is érzékelhető, hogy az itt élők szeretik a városukat, értékelik a megszépült városközpontot, ahol ott jártunkkor az adventi kolbászfesztivál kellős közepébe „csöppentünk”, élvezve az ínycsiklandó paprikás kolbászok és a forralt bor aromáját. A kis standokban és bódékban érdekes, kézzel készített ajándékot, díszeket is vásárolhattunk.

_dsc5401_dxoA negyven ezres lélekszámú város a Szalki-szigettel, a Duna-parti halászcsárdával, nívós kempingjével évente sok színvonalas rendezvénynek ad otthont. Nyaranta tömegek lepik el a területet, élvezik a víz közelségét, a szabad strandot, a kijelölt és még tűzifával is ellátott szalonnasütőket, a játszótereket. Minden május utolsó vasárnapján rendezik meg a Parázs-varázs fesztivált, amely a vetélkedők, a sárkányhajó-verseny mellett már különleges, harcsapacalból készített fogása révén is ismert.

_dsc5521_dxo

A faházakban 32 személy tudnak elhelyezni, a lakókocsik és a sátorhelyek további 80-100 kempingezőre számíthatnak. De volt már itt olyan rock-fesztivál, ahol 10 nap alatt negyven ezren élvezték a zenét. A környéket, a medreket állandóan kutatják. A búvárok római kori pénzeket, amforákat, sőt óriási kivájt házalapot találtak az iszap borította vízfenékben. Itt haladt el a rómaiak „őrhelye”, határvonala, a Limes.

 

A tervek szerint törekednek a vízi turizmus fejlesztésére, pontonkikötő építésével, tankolóhely biztosításával szeretnék a kis-, közepes hajókat megállítani, az utasokat a városba csalogatni, és bemutatni annak szépségeit. A megyei jogú város igencsak gazdag a látnivalók és programok terén. Különböző sportágban élen járó sportegyesületek, színvonalas pubok, klubok és színház nyújt választékot a szabadidő eltöltésére. Egyedi látnivaló a nagy szabad területen található Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szoborpark._dsc5407_dxo

Kihagyhatatlan: a Hamburger Hungária Papírmúzeum

Itt működött valaha az ország legnagyobb papírgyára, egyben hullámpapír-gyára) A kiállítási helyszínt az itteni, egész Európában elterjedt és szakmai berkekben jól ismert Hamburger Papírgyár ajánlotta fel, a gyűjteményt pedig a Magyar Papírmúzeumért Alapítvány hozta létre. A látogatás során megtudtuk, hogy a Kalandos Papírtörténet című állandó kiállításnak évtizedek óta keresték a bemutatkozási helyszínt. Ma mintegy 300 tárló és tabló, több 100 információs és átvilágító tábla, sok ezer eredeti tárgy és papírrégiség ismerteti meg a látogatóval mindazt, ami papír, illetve papírból készült. Hihetetlen mennyiségű tárgyi és szellemi örökség „gazdája” a Magyar Papírmúzeum.

_dsc5513_dxo

A termekben bemutatott, illetve látható múzeumi tárgyakat tematikus időrendi sorban rendezték be: mit nevezünk papírnak, honnan ered, miből és hogyan készül. A vízjelek története külön tudomány., Tudja Ön, mióta gyártanak Magyarországon papírt? Nos, 700 éves a hazai papírgyártás. Történelmi személyiségek aláírását sorjázzák a vitrinben elhelyezett tárgyak. A papír ma is átszövi az életünket: a születési anyakönyvi kivonattól a halotti anyakönyvig. Útlevelek, szentképek, jókívánság-kártyák,, emléklapok, lóverseny belépő jegyek, fürdőjegyek, meghívók, sorsjegyek, táncrendek, részvények papírpénzek, köztük a Mátyás-királyos 100 pengős, amelyet a használati idejében a világ legszebb papírpénzeként aposztrofáltak.

_dsc5462_dxo

200 magyar papírmalom, 500 évvel ezelőtt

Olyan különlegességet is felfedezhetünk, amely bemutatja Napóleon 12 csatáját ábrázoló képeslapsorozatot, amelyet, ha helyes sorrendbe rakjuk, Napóleon alakját is megeleveníti. Szintén a kuriózumok sorába tartozik a Braille írással 1971-ben megjelentetett Újszövetség-kötet. Egykori papíripari munkás szobrával és a folyosókon M. Sarlós Erzsébet különleges papírkonstrukcióival találkozhatunk. Kivilágítható, interaktív térkép idézi az elmúlt fél évezred 200 magyar papírmalmának helyszínét. Ami különösen a gyerekeknek izgalmas: kipróbálhatjuk a XVIII. századi mintára berendezett műhelyben a papírmerítés csínját-bínját…

Múzeumpedagógiai interaktív terem várja az ifjú érdeklődőket. Itt megtekinthetjük a papírhajtogatás és vágás fortélyait, a szárazbélyegzést, készségbemutatóként van papírsimogató.

_dsc5492_dxo

A turista Dunaújvárosban is megéhezik

Éhünk csillapítására Ikonikus éttermet választhatunk. Az egykori, 1990-ben bezárt a Kohász étterem, helyén nyílt meg a Kiskohász. A hagyományos fogások és az, új trendet képviselők egyaránt megférnek az étlapon.. A hétvégi vendégek a családok, akik a jeles ünnepeik helyszínéül is szívesen választják a gyönyörű különtermeket. Hét közben pedig a városban működő cégek üzletfelei a gyakoriak. A megkóstolt mangalica gulyás, az aszalt szilvával és sajttal töltött pulykamell, és a különleges krémes sütemény igazi vendégmarasztaló.

_dsc5497_dxo

Újdonságként a kézműves sörök mellett – természetesen- a kellemes borok és pálinkák képviselői Dunaújvárosnak. Az egykori Aranycsillag szálloda földszintjén nem régen kialakított Kultur Kézműves Kocsmában most sokféle kézműves, kimért, sört lehet legurítani a torkunkon. Különleges a sült tea is, mintahogyan a házi szörpök, borok is örömöt okoznak a vendégnek. Ez a kínálat jól illeszkedik a szocreál stílusú épületek hangulatához, amely egyedi a világon: sehol nem maradt itt meg – immár műemléki védettséggel – egy ennyire egységes építészeti stílusú városközpont.

László Gyula

Önnek ajánljuk