MÚOSZ plusz

László Ágnes

LÁSZLÓ ÁGNES (MÚOSZ-tag 1972 óta)

KOVÁCS NIMRÓD – Jó pincér voltam… című könyvének bemutatója lesz 2016. november 29-én, kedden 17.30 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).
Díszvendég: Eszenyi Enikő színésznő, rendező, a Vígszínház igazgatója.
Kovács Nimród nagy utat járt be az eltelt 45 év alatt magánemberként és üzletemberként, térben, gondolkodásmódban, életszemléletben. Sikeres lett, megdolgozott érte.
A története modernkori népmese, tézis és antitézis a lehetőségekről: azok földjén és hazai földön. Az Üveghegyen túlról megtért főhős személyesen mesél. Kézikönyvként is olvasható inpspirációnak, más nézőpontokért.
„Vallom, mert megtapasztaltam, hogy ha jelentős értéket adsz a világnak, abból Neked is busásan jut.”(Kovács Nimród)
Kérjük, jelezze vissza a részvételét az agnes.laszlo@kossuth.hu címre.

kovacs-nimrod-konyv

László Ágnes

LÁSZLÓ ÁGNES (MÚOSZ-tag 1972 óta)

meghívja az érdeklődőket a Fotóakadémia Szalay Zoltánnal sorozat tizenharmadik programjára, melynek vendége Mohai Balázs Junior Prima-díjas fotóriporter. Az eseményt 2016. december 1-jén, csütörtökön 17.30 órakor tartják az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

Fotóriporterek. Kortársak. Egyéniségek, akiktől tanulni lehet és érdemes. Ők lesznek a vendégei és beszélgetőtársai Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporternek minden hónap első csütörtökén a Cultiris Galériában.

Témák, amelyekről szó lesz:

 • Milyen út vezetett a Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakára
 • Ösztöndíjjal Norvégiában, a Volda University College Photo for media képzésén
 • Szakmai gyakorlat a Magyar Nemzeti Múzeum fényképtárában
 • Fotóriporterként a Magyar Távirati Irodánál, 2008-tól külsősként
 • Státuszban lenni – szabadúszóként fotografálni
 • Kedvelt témák és azok feldolgozása
 • A Pictorial Collective alkotócsapata
 • Díjeső a Magyar Sajtófotó Pályázatokon

Részvételi szándékát az agnes.laszlo@kossuth.hu címre küldött levéllel jelezheti.

karpati-gyorgy

KÁRPÁTI GYÖRGY (MÚOSZ-tag 2007 óta)

társszerzőként közreműködött A sci-fi című filmes tanulmánykötet megalkotásában. A Filmanatómia-sorozat harmadik kötete november 18-án jelenik meg. A sci-fi a címében hivatkozott műfajt járja körbe, válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét, alműfajait, beszélnek a franchise-rendszerről, ismertetik a sci-fi vallással való kapcsolatát és hagyományait a magyar animációs filmben. Rajongók és laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány. A kötet médiapartnere a Galaktika, a legrégebbi és legismertebb magyar fantasztikus lap.

A kötet szerzői:
– Huber Zoltán, filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának állandó szerzője
– Kárpáti György, filmkritikus, a PPKE egyetemi adjunktusa, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI főtitkárhelyettese
– Orosdy Dániel, szabadúszó filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának rendszeres szerzője, filmes tárgyú könyvek szerzője és szerkesztője
– Schreiber András, a Filmvilág egykori szerkesztője, jelenlegi munkatársa, szabadúszó filmkritikus, filmes témájú könyvek szerzője, szerkesztője
– Varga Zoltán, filmesztéta, filmtörténész, egyetemi oktató, évekig az ELTE Filmtudomány Tanszék óraadója volt, filmes írásai mások mellett a Filmvilágban jelennek meg, filmes könyvek szerzője
– Varró Attila, filmkritikus, egyetemi oktató, a Filmvilág szerkesztője, évekig volt az ELTE óraadója, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Metropolitan Egyetem óraadó tanára

A sci-fi a nagy könyvhálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken is kapható lesz 2990 forintos áron.

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatóra a szerzők jelenlétében és közreműködésével, november 25-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor az Art+ Cinemában (volt Örökmozgó, 1073, Budapest, Erzsébet körút 39.).

sci_fi_borito

ivananita

IVÁN ANITA (MÚOSZ-tag 2004 óta)

Iván Tamás álnéven adja ki könyveit a Publio Kiadó gondozásában. 2011-ben diagnosztizálták szklerózis multiplex betegséggel, gyorsan romló egészségi állapota és izomsorvadása után vetődött fel az ALS gyanúja. Mivel a furcsa panaszok kullancscsípés után jelentkeztek, ebbe az irányba kezdett vizsgálódni. Ekkor szembesült azzal a furcsa ténnyel, hogy a krónikus Lyme – kór nem létezik a mai orvosi fogalomtárban, illetve a kullancsok által terjesztett egyéb társfertőzések, mint a babesia, mycoplasma vagy bartonella diagnosztikája sem megoldott az állami egészségügyben. A betegséggel foglalkozó könyveit is ágyban, párnák között írta azzal a szándékkal, hogy ezzel segítse a magyar betegek és gyógyítók munkáját. Könyvei: A Lyme – kór alternatív gyógymódjai; Karikázza be, ahol fáj!; Pépes élet. A repertoár hamarosan egy negyedik kötettel bővül.

karikazzabeaholfaj

László Ágnes

LÁSZLÓ ÁGNES (MÚOSZ-tag 1972 óta)

meghívja az érdeklődőket a Fotóakadémia Szalay Zoltánnal sorozat tizenegyedik programjára, melynek vendége Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, Balogh Rudolf- és Táncsics Mihály-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Az eseményt 2016. október 6-án, csütörtökön 17.30 órakor tartják az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

Fotóriporterek. Kortársak. Egyéniségek, akiktől tanulni lehet és érdemes. Ők lesznek a vendégei és beszélgetőtársai Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporternek minden hónap első csütörtökén a Cultiris Galériában.

Témák, amelyekről szó lesz:

 • Pályakezdés: az Új Tükör szerkesztőségében
 • A folytatás napilapoknál, hetilapoknál, havilapoknál
 • Mesterek: Hemző Károly, Révész Tamás, Szalay Zoltán
 • Tizenhat év a HVG szerkesztőségében fotóriporterként, majd rovatvezetőként
 • A Figyelő képszerkesztője és a Digitális fotó című magazin főszerkesztője
 • A fotográfiai közéletről testközelből
 • Szélső értékek című könyve: a rendszerváltás és az azóta tartó folyamat – a politikai szereplőktől, a közéleti eseményekig, és az ifjúsági szubkultúrákig – a fotográfus szemével
 • Emberek című albuma a Szovjetunióban, majd Oroszországban készített felvételeiből
 • Húsz év a Győri Balett történetéből
 • Huszonkét év a Magyar Sajtófotó történetéből

Részvételi szándékát az agnes.laszlo@kossuth.hu címre küldött levéllel jelezheti.

László Ágnes

LÁSZLÓ ÁGNES (MÚOSZ-tag 1972 óta)

meghívja az érdeklődőket Peter Unwin Nagyhatalmi játszmák – 1956 – A magyar forradalom a világpolitika erőterében című könyvének sajtóbemutatójára, melyet október 4-én, kedden, 15 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.) rendeznek.
A könyvet Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete mutatja be. Vendégek lesznek: Rainer M. János történész és Vértessy Péter, a könyv fordítója. Moderátor László Ágnes, a könyv szerkesztője lesz.

Peter Unwin, brit diplomata 1956 júliusában azon a napon kezdett el dolgozni a londoni külügyminisztériumban, amelyen Nasszer államosította a Szuezi-csatornát. 1958-ban, egy hónappal Nagy Imre kivégzése után került harmadtitkárként a budapesti brit külképviseletre és 1983-tól 1986-ig nagykövetként tért vissza Budapestre.

Ez a könyv egy esztendőről szól. 1956-ról, amely megrengette a világot, és teljes átfogó képet ad róla. Úgy, hogy részletező pontossággal adja közre a magyar forradalom és szabadságharc krónikáját, valamint az ezzel kapcsolatos világpolitikai „játszmákat”.

A hatalmas ismeretanyagra épülő könyv, amely 2006-ban jelent meg Nagy-Britanniában, izgalmas és elgondolkodtató olvasmány, amely a történelemben járatos, tájékozott olvasó számára is sok meglepetést és újdonságot tartogat.

Peter Unwin videóüzenetben köszönti majd a sajtóbemutató közönségét.

Szeptember 30-ig kell visszajelezni a részvételét az agnes.laszlo@kossuth.hucímre.

Sajtópéldány előzetes regisztrációval a helyszínen vehető át.

nagyhatalmi-jatszmak-1956-kis-meret

martonffy_andras

MÁRTONFFY ANDRÁS

tollából jelent meg a az elmúlt évek talán legszókimondóbb és legfelkavaróbb könyve a Libri kiadónál. A címe: Én, Sándor Erik – egy pszichopata emlékiratai. A történet egyes szám, első személyben megírt memoár egy olyan ember életéről, akivel egyikünk sem szeretne találkozni. Sándor Erik egy gátlástalan pszichopata, könyörület és szégyenérzet nélküli ember, aki félelmetes hidegséggel építi fel a saját szektáját. Manipulál, zsarol, elbájol és tönkretesz mindenkit, akivel csak kapcsolatba kerül.

Az olvasó gyakorlatilag egy félelmetesen őszinte manipulációs tankönyvet tart a kezében; ez a könyv arra figyelmeztet minket, hogy vigyázzunk, mert velünk is megtörténhet. Könyörtelenül precíz leírások, részletesen bemutatott befolyásolási taktikák mutatják meg, milyen érzés lehet pszichopatának lenni, és segítenek felismerni a legveszélyesebb ragadozókat.

A könyvet itt lehet megrendelni: https://www.libri.hu/konyv/martonffy_andras.en-sandor-erik.html

sandorerik

László Ágnes

LÁSZLÓ ÁGNES (MÚOSZ-tag 1972 óta)

meghívja az érdeklődőket a Fotóakadémia Szalay Zoltánnal sorozat tizedik programjára, melynek vendég Kisbenedek Attila, az AFP (Agence France Presse) fotóriportere. Az eseményt 2016. szeptember 8-án, csütörtökön 17.30 órakor tartják az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

Fotóriporterek. Kortársak. Egyéniségek, akiktől tanulni lehet és érdemes. Ők lesznek a vendégei és beszélgetőtársai Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporternek minden hónap első csütörtökén a Cultiris Galériában.

Témák, amelyekről szó lesz:

 • Pályakezdés: miként lesz a távközlési üzemmérnökből először újságíró, majd fotóriporter.
 • A sport szerepe az életpálya kiteljesedésében.
 • Az újságírói, szerkesztői pálya állomásai: Hírlapkiadó Vállalat, Népszabadság, MTI.
 • Pályamódosítás nagy ugrással: az EPA (European Press Photo Agency) fotóriportere, majd vezető fotóriportere.
 • Újabb váltás: tizenhárom éve az AFP (Agence Franc Presse) vezető fotóriportere.
 • Sportfotók, portrék, riportképek.

Részvételi szándékát az agnes.laszlo@kossuth.hu címre küldött levéllel jelezheti.

kallopeter.com

BENEDEK ISTVÁN GÁBOR (1961 óta MÚOSZ-tag)

volt Kun Zsuzsa vendége július 30-án, szombaton a Klubrádió Klubdélelőtt című műsorában, ahol új kötetéről beszélgettek. BIG “Zsidó krémes” című könyve a magyar zsidóság fontos társadalmi-emberi-vallási kérdéseiről szól az 1970-es évek összefüggéseiben.

klubkunzsuzsa

csato jozsef

CSATÓ JÓZSEF (1973 óta MÚOSZ-tag)

új könyve Szárszói gyökerek, győri törzsek, fehérvári ágak címmel jelent meg. A szerző az előszóban így nyilatkozik saját művéről:

„Címe egy kicsit szimbolikus. Azt jelképezi, hogy honnan is jöttem és hová tartok. Henryk Sienkiewicz, a lengyel Nobel-díjas nagy író „Quo vadis” című regényét nagyon kedvelem. Már többször elolvastam, és most újra elővettem könyvtáramból. Visszavisz a római korba, amely az antik műveltség fellegvára. Nemcsak latinos műveltségem miatt szeretem, hanem mély emberségéért. A humánumért, amely ma nagyon hiányzik társadalmunkban. – Hová mész, uram? – teszi fel a költői kérdést a regényében. És ez a kérdés napjainkban is igen időszerű. Hová is megyünk, hová tartunk napjainkban? Megyünk a végzetünk felé? Fiatal koromban nem gondoltam volna, hogy negyven, ötven év múlva itt fogunk tartani. Világunk megérett a pusztulásra? Még leírni, kimondani is szörnyű e mondatot! Pedig nagyon sok problémával küzd az egyetemes emberiség és küzdünk mi, magyarok is. “

könyvborito

kossuth_kocsis_andras_sandor_2009_dec_ford

KOCSIS ANDRÁS SÁNDOR (2013 óta MÚOSZ-tag), a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója

lesz a házigazdája 2016. július 20-án a Dénes Tamás és Lakat T. Károly A CSAPAT 2016, Labdarúgó-Európa-bajnokság című könyv és bookazine bemutatójának és dedikálásának az Örkény István Könyvesboltban. Az est vendége Kukorelly Endre író lesz.
Tíz nappal a labdarúgó Európa-bajnokság befejezése után már kézbe vehető, olvasható a fotókkal gazdagon illusztrált, 128 oldalas könyv és egy azonos tartalmú bookazine arról a hihetetlen magyar sikerről, amelyet a magyar válogatott a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon elért. 1972 után 44 évet kellett várnunk arra, hogy újra Európa-bajnokságon lássuk a magyar válogatottat.A kötet bemutatja azt az utat, amellyel a csapat csoportelsőként jutott be a legjobb tizenhat közé. Visszatekint a múltra is, arra, hogy az 1972-es Európa-bajnokságot követően 16 086 napos böjt várt a játékosokra és a szurkolókra, hogy ismét a labdarúgás legyen a legnagyobb ünnep Magyarországon. Negyvennégy lépésben elevenítjük fel a 2014 szeptemberétől 2016 júniusáig, Franciaországba tartó menetelést. Ennek a 2016-os ünnepnek az állomásait – naplószerűen – napról napra követhetik majd végig az olvasók Lakat T. Károly és Dénes Tamás tolmácsolásában. A magyar csapat teljesítménye mellett az Eb minden fontosabb eseményét is felidézi ez a különleges kiadvány.

001_konyv borito.indd

veszabo

VÉSZABÓ NOÉMI, a küldöttgyűlés tagja (2013 óta MÚOSZ-tag)

festőművész képeit mutatja be a budapesti Tama étterem (1051. Bajcsy Zsilinszky út 22.). A kiállítás az étterem nyitva tartási idejében megtekinthető: hétfőtől szombatig 11.30-23 óráig. Vészabó Noémi művészetét a kifinomult könnyedség, az élénk színgazdagság jellemzi, amely látványos természeti képekben, s részlet gazdag grafikákban jelenik meg. A folyamatosan megújuló mostani kiállítás fő eleme a balettos festménysorozat, amely igazán lenyűgöző.  A kiállított képek természetesen megvásárolhatók, nemcsak lakások, hanem közintézmények, szállodák falát is méltón díszíthetnék az alkotások.
Ars Poetica
Szép „feladattal” érkeztem a Földre: festeni, rajzolni. Színesebbé tenni ezt az amúgy is káprázatos világot. Amikor festek, messze-messze sodor a „tánc.” Bolyongok az Univerzumban, láttam Karthago porrengetegét, hallottam Egyiptom beavatási imáit. Ismerem az évszakok illatát és változásait. Amíg eljön a nap, amikor messzire repülök a fény felé, addig „csak” festek. Istenben hiszek. Szép ez a világ! Teszem a dolgom.

Képernyőfotó 2016-07-18 - 14.19.33

BOROS ANDRÁS junior tagunk (2014 óta MÚOSZ-tag)

volt a műsorvezetője az egyik legnépszerűbb diákfesztivál, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) pódiumbeszélgetéseinek július közepén Velencén. A vitákban olyan ismert kollégák vettek részt, mint például Stumpf András (mandiner.hu), Balogh Gábor (alfahir.hu), Pető Péter (Népszabadság), Kobza Miklós (MTVA), vagy más alkalommal Poór Csaba (ÚNK),  Sixx (Index), Szűcs Gyula (port.hu), Csepelyi Adrienn (nol.hu), Tess (sorozatguru.hu).

efott_logo

borosA2

cegvez_nehez_posony_marton_slideshow

NEHÉZ-POSONY MÁRTON (A MÚOSZ jogásza)

publicisztikája olvasható a NOL-on Fontos-e, ki az MSZP elnöke? címmel.
tboy
karikatura

GAÁL TIBOR „T-BOY” (MÚOSZ-tag 2012 óta) és DLUHOPOLSZKY LÁSZLÓ (MÚOSZ-tag 2012 óta)

is résztvevője a 2016. június 24-én, kőbányai Kőrösi Csoma Sándor sétányon nyíló kiállításnak, melyre Hofi Géza születésének 80. évfordulójára készítettek karikatúrákat a művészek. Dluhopolszky László értékeli az alkotásokat. Gaál Tibornak több munkája is látható a tárlaton.

HOFI-80_400

szenkovitspeter

SZENKOVITS PÉTER (MÚOSZ-tag 1984 óta)

A Jóisten tenyerén – Törőcsik Mari című könyvének bemutatója lesz 2016. június 15-én, szerdán, 17 órakor Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Könyvtárában

AJT2

László Ágnes

LÁSZLÓ ÁGNES (MÚOSZ-tag 1972 óta)

Értékteremtők 2016 című interjúkötete a 2015-ben Hazám-díjjal kitüntetettekről, Baranyi Ferencről, Keres Emilről, Maurer Dóráról, Snétberger Ferencről, Szabó Istvánról, Ungvári Tamásról és a posztumus díjazott Ferenczi Krisztináról szól.

A beszélgetésekből olyan portrék rajzolódnak ki, amelyek számos meglepetést tartogatnak. Szomorú tény, hogy a Keres Emillel készített interjú az utolsó megszólalása lett a kiváló művésznek.

4413

Oldalak: 1 2