Vendégünk volt Balogh Sándor, az Afrika Társaság elnöke

Afrika több figyelmet érdemel

A MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya kezdeményezésére Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke előadást tartott székházunkban a „fekete földrészről” és válaszolt kérdéseinkre. Előadásának fő témájaként azt a kérdést járta körül, hogy félni kell-e Afrikától, vagy a lehetőségek kontinenseként tekintsünk a legmelegebb földrészre. Tételesen cáfolta azokat a tévhiteket, melyek szerint a következő nagy nemzetközi migrációs hullámok kiinduló pontja Afrika lenne.   

Balogh Sándor az egymilliárd lakosú földrész kiváló ismerője, nemzetközileg megbecsült szaktekintély és az Afrika-ügyért elkötelezett üzletember. Az AHU-t 2006-ban hozta létre, magánerőből, további tíz magánszeméllyel együtt. Azóta mintegy 60 Afrikával foglalkozó személy, tudós, vállalkozó, önkéntes csatlakozott az egyesülethez. Az elmúlt 10 élv során 24 országban tevékenykedtek. A budapesti székhelyű társaság ma nem részesül állami támogatásban, pedig fejlesztési segélyezéssel és az afrikai-magyar kulturális kapcsolatok ápolásával foglalkozó nonprofit szervezet.

balogh-sandor
Fotó: Bíró Attila

Az AHU halmozottan hátrányos helyzetű afrikai társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez tíz országban. Humanitárius misszióiban idáig több tucat magyar önkéntes orvos dolgozott (zömében nők), akik mintegy 30000 beteghez jutottak el, például a kiwanjai menekülttáborban (Kongó), Bamakóban (Mali), a Los-szigeteken (Guinea), Antsirabe városában (Madagaszkár) és olyan falvakban, ahol egészségügyi ellátás egyáltalán nem létezik vagy nehezen érhető el. Az AHU Etiópiában, Madagaszkáron Maliban és Ugandában iskolákat és szociális intézményeket is támogat, továbbá a Budapest-Bamako Rally humanitárius szakmai partnere. Az Egyesület minden év elején több tonnányi adományt juttat el Afrika különböző oktatási és egészségügyi intézményeihez.

A Magyar Afrika Társaság a magyar és európai Afrikával foglalkozó civil szektor aktív tagja. Magyarországon szemléletformáló, valamint érdekérvényesítő programokban vesz részt. Az AHU ma Magyarország legnagyobb Afrika-fókuszú médiaszereplője: rádióműsorokat (Beszállókártya a Harmadik Világ Üzleteibe) és több weboldalt (www.ahu.hu, www.afrikatudastar.hu) működtet, illetve kétheti rendszerességgel hírlevelet ad ki. Ezen felül a szervezet számos független audiovizuális projektben vesz részt, Afrikával kapcsolatos kezdeményezést és rendezvényt népszerűsít (kulturális-ismeretterjesztő projektek, expedíciók, kiállítások, Africa Day rendezvénysorozat stb.), valamint támogat Magyarországon. Az Egyesület fontosnak tartja annak tudatosítását a magyar társadalomban, hogy ami ma Afrikában történik, az a globális társadalmi felelősségvállalás jegyében ránk is hatással van. Az AHU tagja a Nemzetközi Humanitárius és Civil Fejlesztési Szövetségnek (HAND) és számos más hazai és nemzetközi fórumnak.

Balogh Sándor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar-afrikai gazdasági kapcsolatok kullognak a kelet-európai országok és a fekete kontinens egyre intenzívebb gazdasági-kereskedelmi kapcsolatai mögött. Ezt jól illusztrálja például az a tény, hogy míg Csehországot Kenyában, Nairobiban 14 gazdasági titkár képviseli, addig hazánkat csak egy.

(trom)

 

Önnek ajánljuk