Élénk érdeklődés kísérte a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály évadnyitó rendezvényét. Első előadónk Hubai Imre volt, a Tisza-tavi Térségi Tanács elnöke, aki beszámolt a nemrég fél évszázados fennállását ünneplő, ember alkotta vízi paradicsom szépségeiről.
Hogy miért ember alkotta? Mert Magyarország mai második legnagyobb tava, a maga 127 négyzetkilométerével valójában mesterségesen létrehozott vízfelület, amely a Tisza felduzzasztásával jött létre. Mára a térség legfontosabb ökoturisztikai látványossága lett, gazdag flórával és faunával.
Megőrizni a tó természetes állapotát és fogadni a turistát
Hubai Imre beszámolt arról is, hogy számos szervezet és több önkormányzat érzi magáénak a tavat és gondoskodik jóllétéről, fejlesztéséről, turisztikai kihasználásáról. Ugyanakkor igyekeznek megőrizni az elmúlt fél évszázad alatt itt kialakult állatvilág territóriumát. Madarak, halak és még ki tudja, hány állatfajta költözött néhány év alatt a tóhoz, amely mára az otthonukká vált. Akárcsak az a sok ezer kiránduló – belföldről és külföldről egyaránt –, akik örömüket lelik a strandolásban, a vízi sportokban, a horgászatban, a madármegfigyelésben, a tanösvényeken való barangolásban.
Az elnök hangsúlyozta: nem második Balatont akarnak itt létrehozni, ugyanakkor számítanak a mind élénkebb turistaforgalomra. Az utóbbi időben kiváló éttermek nyíltak a tó partján, nem utolsósorban pedig idén avatták fel az ultramodern, interaktív Kérész-központot.
Fiatal magyar cukrászok és a Nemzeti Tehetség Program
Vojtek Éva kollégánk, a Mestercukrász Magazin főszerkesztője, ezúttal mint a fiatal magyar cukrászok szakmai patrónusa mutatkozott be. Éva évtizedek óta segíti a vendéglátás eme ágában ténykedők világszínvonalú képzését, versenyeken való részvételét, és szervez számukra külföldi tanulmányutakat. A Nemzeti Tehetség Program keretében olyan tantárgyakra is felhívják a figyelmet, amelyek régen nem tartoztak az elvárt ismeretek közé e szakma művelői számára – ilyen a pszichológia, vagy éppen a marketing.
Vadócz Jenő és Csuta Rita, a két tehetséges, vidékről érkezett cukrász beszámolt eddigi pályafutásáról, és kiemelte, mennyire hasznosnak ítélik az újfajta képzési-tehetségtámogatói rendszert. A bemutatkozás után a két fiatal szakember kóstolóval kedveskedett a jelenlévőknek. Az egészséges összetevőjű keksz, valamint az After Eight-re emlékeztető, de mentolos massza helyett mézzel töltött sütemény – amely hamarosan le lesz védve – nagy sikert aratott a részt vevő újságírók körében.
Elek Lenke
Fotó: Okolicsányi Zoltán