A Turisztikai és Gasztronómiai szakosztály szeptember 14-én tartotta évadnyitó ülését a Ráth-Táncsics teremben, amelyre sok kollega volt kíváncsi.
Először Kovács László, A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke tárta fel az ágazat mai, ellentmondásos, konfliktusokkal teli helyzetét.
A vendéglátás ma ezer sebből vérzik: egymás után zárnak be az éttermek, mert képtelenek kifizetni a horrorisztikus energiaszámlát és rezsiköltségeket. A veszteség fő oka, hogy nem tudják érvényesíteni az étlapon a növekvő beszerzési árakat, hiszen a vendégek zsebében is egyre kevesebb a pénz.
A veszteségesség mellett küzdenek a munkaerőhiánnyal is. Kovács László őszintén beszélt az ágazat gondjairól, részletesen, konkrét adatokkal érzékeltette például, melyik nagy multinál mennyit kap egy volt pincér, mint árufeltöltő, most nem beszélve azokról, akik külföldön próbálnak szerencsét.
A másik nagy rákfene a szakképzés. Egy-egy étteremben olykor csak egy felszolgáló szakképzett, a többi alkalmazott lényegében betanított munkás. A fiatalok nem hajlandók több évig tanulni ahhoz, hogy a vendéglátásban dolgozzanak, ha egyáltalán ez szándékukban áll, de még a gyorstalpaló tanfolyamokra is kevesen jelentkeznek.
Ezután Vojtek Éva, kollegánk, szakosztály tagunk volt a riportalany, aki néhány hete megkapta több évtizedes munkásságáért a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum emlékérmét.
Évát minden cukrász tiszteli, hiszen főszerkesztője a Mestercukrász című folyóiratnak, hosszú évek óta motorja a hazai cukrászati életnek, holott elmondása szerint sütni sem tud…
A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek.
Éva pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodákban dolgozott, később kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön. Több évtizede szervezi, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését.
Ötlete nyomán indította el az Ipartestület 2018-ban a sweeTEN elnevezésű programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja. Kortárs Cukrászat címmel 2014-ben népszerű rendezvénysorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát.
Ma is közreműködik a tematikus kiállítások létrejöttében – ilyen például a szintén augusztus 20-án, az MKVM-ben megnyílt, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat. Kollegánk szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat, magángyűjteményének válogatott darabjait 2013-ban mutatta be az MKVM.
A tagok kérdései után, némi süteménykóstolás keretében bepillantást nyerhettünk az egyik legjobb hazai cukrász, Rákóczi János életébe és munkásságába is.