Gönczi Mária, alelnök

Sok évvel ezelőtt népművelői munkám mellett kaptam egy új feladatot: szerkesztőként gondozzam Debrecen egyik kulturális havilapját és egy megyei módszertani folyóiratot. Később dolgoztam külsős szerkesztőként a Debreceni Városi Televíziónál és az MTV Regionális Szerkesztőségénél, majd felelős szerkesztőként több városi újságnál. PR-, marketing- és sajtóreferensi feladataim is gazdagították azt a tudást és tapasztalatot, ami elsősorban a települési médiumok szerkesztői számára kidolgozott, időnként megújuló, formálódó képzési tematika alapjául szolgált. Húsz éve csatlakoztam a Helyi Lapok Szakosztályhoz, aminek kezdetben titkára, az utóbbi tíz évben pedig elnöke vagyok. Megkeresések alapján gyakran foglalkozom a helyi sajtó problémás jogi ügyeivel, tanulmányokat készítek, előadásokat tartok e témában.

A helyi sajtó hiányosságait, megtapasztalt hátrányait enyhítendő, 2000-ben elkezdtük kidolgozni képzési tematikánkat. Célunk az volt, hogy a helyi lapok, honlapok, rádiók és televíziók szerkesztőinek képzésével hozzájáruljunk munkájuk hatékonyabbá, színvonalasabbá tételéhez. Statisztikánk szerint eddig több mint hatszáz településről érkeztek hallgatók bentlakásos, tanúsítványt adó tanfolyamainkra. Közülük sokan kérték felvételüket a MÚOSZ-ba, szakosztályunkba, majd lettek aktív tagok a Küldöttgyűlésben, az Etikai és Ellenőrző Bizottságban.

Úgy véljük, hogy a képzés sikerének egyik titka az, amit kollégáink rendszeresen megfogalmaznak: kiváló szakemberektől tanulhatják meg az újságírás és újságkészítés, az online közösségi média, a PR és marketing, a sajtóetika vagy éppen a protokoll alapjait, és az új információk birtokában magabiztosabban, szakmailag megújulva térhetnek haza. Ezt a munkát szeretnénk folytatni a jövőben is.