Média-akadémia

3 in 1: Hivatás + Életforma + Karrier =

Minőségi újságírás

újságíróképzések a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián

HAGYOMÁNY ÉS MODERNITÁS

65 éves múlt, holnapi trendek

A Bálint György Újságíró Akadémia több mint 65 éves egyedülálló szakmai múltja új formában, már a holnapi trendeknek megfelelő

 • élvonalbeli, Pulitzer-emlékdíjas újságíró tanárokkal
 • személyre szabott oktatással
 • gyakorlat-orientált szakmai képzéssel
 • karriertámogatással
 • kreatív workshopokkal
 • online és print médiafelületeken, televíziókban, rádiókban alkalmazható ismeretanyaggal

indítja meg képzését olyan hallgatóknak, akik a szakma minden megismerhető kulisszatitkára kíváncsiak és akik nem csak munkaként, hanem hivatásként tekintenek az újságíró pályára.

 

A jelentkező hallgatók 3 különböző, 48 órás speciális kurzus közül választhatnak, amelyekhez egy ugyancsak 48 órás átfogó alapképzés kapcsolódik. A képzés 14 hétvégén online formában zajlik, de 3-4 hétvégén személyes konzultációkra ill. gyakorlatokra kerül sor.

 

VÁLASZTHATÓ SPECIÁLIS KÉPZÉSEK:

 1. Online újságírás, online műfajok (Dévényi István vezetésével)
  2. Bulvár újságírás (Sándor Anikó vezetésével)
  3. Rádiós- és televíziós újságírás (Rónai Egon vezetésével)

Minden speciális képzéshez 42 órás alapképzés kapcsolódik, amely felöleli az újságíró szakma legfontosabb ismereteit és kompetenciáit. Így az alábbi tantárgyak ismereteihez juthatnak hozzá a hallgatók:

 • Sajtótörténet (Odze György)
 • A XXI. századi nyilvánosság szerkezete (Dévényi István)
 • Általános médiaismeret, médiatérkép (dr. Polyák Gábor)
 • Médiajog (dr.Polyák Gábor)
 • Műfajismeret, a sajtónyelv változásai (László József)
 • Vizualitás és textúra (Szarka Klára)
 • Kérdezéstechnika (Vicsek Ferenc)
 • Beszédtechnika (Auth Magda)
 • Médiaetika (dr. Krokovay Zsolt)
 • A modern média technikai háttere (Kálmán István)
 • Írás és kreativitás (Molnár Gabriella)
 • Totális médiakörnyezet: hang, kép, szöveg (Simkó János)

 

KIKNEK AJÁNLJUK?

Akik komoly karrierben gondolkodnak, a világra nyitottat, kíváncsiak, a szakma minden területét szeretnék átlátni a bulvártól a YouTube-on és a Podcaston át a tényfeltáró újságírásig.

MIT ADUNK?

Az állami felnőttképzésben akkreditált, széles körű, naprakész, modern médiaszakember képzést, karriermenedzsmettel, szakmai támogatással.
Technikai készségeket, képességeket: szöveg-, hang-, és képszerkesztést tetszőleges platformon, azok létrehozását, módosítását, archiválását, eszközök használatát, (mikrofon, kamera) technikailag igényes hang- és videofelvétel készítését.
A tanfolyam befejezésétől a 2022-es évre MÚOSZ újságíró igazolványt.

MIKOR INDUL A KÉPZÉS?

A képzés 2022. február 11-jén indul! Részletes tanrendet, tantárgy- és időbeosztást az iskola küld a hallgató e-mail címére!

A KÉPZÉS IDŐTARTAMA:

14 hét, heti 2 x 3óra, péntek délután és szombat délelőtt. (Kivéve a húsvéti hétvége.)

A KÉPZÉS HELYE:

Online és a MÚOSZ székházban (Budapest, Vörösmarty u. 47/A, 1064)

Ha kérdésed van, az alábbi e-mail címen lehet érdeklődni:
jelentkezes@ujakademia.hu

 

Tanáraink

Dévényi István

Újságíró, műsorvezető, a MÚOSZ elnökségének tagja

1997-ben végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola belpolitika szakán. Az ÚjMagyarország, majd a Flaszter című utcalap újságírója, főszerkesztője, később a Napi Magyarország belpolitikai újságírója lett.

2008-ban a Heti Válaszhoz szerződött, 2011-ben lett az MTI digitális főszerkesztője. 2015-től a Hír TV külsős műsorvezetője. Jelenleg a Magyar Hangnál dolgozik.

Sándor Anikó Újságíró, író

1998-ban végzett a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció szakán. 1974 és 1987 között a  Magyar Televízió rendezőasszisztense, riportere. 2005-ig a Magyar Rádió szerkesztő-riportere, műsorvezetője. 2005 és 2010 között a Best Magazin, majd a Hot Magazin főszerkesztő helyettese.

2012-től 2014-ig a Geomédia  ZRT -nél főszerkesztő, újságíró. Számos sikerkönyv szerzője.

Rónai Egon Prima Primissima-díjas újságíró

Pályáját sportújságíróként kezdte, majd a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban folytatta. Alapító munkatársa a magyar Danubius Rádiónak, a Sport TV-nek, program- és hírigazgatója a Danubius Rádiónak, az A3 Televíziónak, a Budapest Rádiónak. 2010 óta az ATV munkatársa (Egyenes beszéd, Húzós, Csatt), rádióban jelenleg a Spirit FM-en hallható. Hat kötete jelent meg eddig, korábban 15 évig tanította a rádiós utánpótlást.

 

Dr. Polyák Gábor Az ELTE Kommunikációs Tanszékének vezetője, jogász, kommunikációs szakember

Diplomáit a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, illetve Bölcsészettudományi Karán szerezte. A Bécsi Egyetemen mester (LL.M.) fokozatot szerzett jogi informatika informatikai jog témában. Doktori fokozatát a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, ugyanitt habilitált. 2014 és 2016 között a münsteri Westälische Wilhelms-Universität kutatójaként dolgozott. A Mérték Médielemző Műhely nevű civil szervezet vezetője, a Fundamentum című emberi jogi folyóirat szerkesztője. 2020-ban elnyerte a potsdami egyetem Voltaire Díját.

Vicsek Ferenc A MÚOSZ alelnöke, újságíró, riporter, médiakutató​

Korábban évekig az ATV Fórum műsorvezetője, az ATV Egyenes beszéd szerkesztője, az MTV Szabad Verseny főszerkesztője, a Klubrádió, a Petőfi rádió, a Figyelőnet, az MTV Dimenzió Tudományos Magazin főszerkesztője, a Kossuth rádió főszerkesztő-helyettese, a 168 óra riportere, a Bomlás melege – Riport az aktív zónában szociográfia szerzője.

Odze György Író, műfordító

1983 és 1988 között a Delhi Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyettese, majd a Magyar Tudományos Akadémia sajtófőnöke. 1994 és 1999 között a londoni nagykövetség sajtótanácsosa, később Pekingben a külképviselet vezető diplomatája. Újságírást és kommunikációt tanított a Szegedi Tudományegyetemen. 2005 és 2007 között külügyi szóvivő, kommunikációs vezető. Számos könyve, műfordítása és újságcikke jelent meg.

Szarka Klára Kurátor, fotótörténész, a MÚOSZ fotóriporter képzésének vezetője

Újságíróként, szerkesztőként és képszerkesztőként évtizedeket töltött el a magyar sajtó vezető orgánumainál. Nagy visszhangot kiváltó kiállítások kurátora volt többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Capa Központban. Elindítója és kurátora volt a Budapest FotóFesztiválnak, tagja a MÚOSZ-nak és a Magyar Fotótörténeti Társaságnak (2011–2018 elnöke), a Hemző Károly Alapítvány titkára. 2014-ben Balogh Rudolf-, 2018-ban Aranytoll-díjat kapott.

Dr. László József Szerkesztő, riporter, tudósító

A Kossuth, a Petőfi és a Danubius Rádióban dolgozott főszerkesztőként, szerkesztőként, riporterként és tudósítóként. Az MTV-ben és a Duna Tv-ben készített műsorokat és dokumentumfilmeket, a Manager Magazin és a Harvard Business Review magyar kiadásának szerkesztője. A MÚOSZ Küldöttgyűlésének elnöke.

Dr. Krokovay Zsolt Ny. habil. egyetemi docens

2011 óta megbízott előadó az ELTE BTK Filozófia Intézetében és az ELTE ÁJK Filozófia Tanszékén. 1985-ben az Egyesült Királyságban, Leicesterben, 1986-tól 1989-ig az Egyesült Államokban, a University of Arizona Filozófia Tanszékén, Tucsonban volt vendégkutató. 1974-tôl 1979-ig tanított a BME, majd a PTE Filozófia Tanszékén. 1996-ban lett a filozófiai tudományok kandidátusa. Etika, jogbölcselet, alkotmánytan és politikai filozófia területein fordít és publikál.

Péli Nagy Kata Főszerkesztő, táncművész, koreográfus

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után röviddel pályát módosított és rádiós-televíziós újságíróként kezdett dolgozni. Buenos Airesben is tanult, 2003-tól az Argentin Tangó Táncszínház tagja. Táncpedagógus végzettséget szerzett, fellépett a legrangosabb színházakban, fesztiválokon. 2010-től oktató a Developpé Balettben. A Magyar Táncművészek Szövetségének tagja, a Táncművészet lap főszerkesztője, kommunikációs tanácsadóként együttműködik a Magyar Táncművészeti Egyetemmel.

Auth Magdolna Beszédtechnika tanár

A Nemzeti Színház stúdiójában és a Belvárosi Irodalmi színpad szakmai műhelyében tanult beszéd- és színészmesterséget. 1986 és 2016 között a Magyar Rádió bemondója, szerkesztő műsorvezetője. Tagja volt a Magyar Rádió Mikrofonbizottságának és dolgozott az MR Montagh-testületének tanáraként is.
Kommunikációt, beszédtechnikát és rádiós gyakorlatot tanít.

Kálmán István Operatőr, producer

1997 óta az Objektív Stúdió Kft. vezetője, az operatoriskola.hu alapítója és vezető
oktatója. Az évek során 23 nemzetközi forgalmazásra szánt dokumentumfilmet készített rendezőként és vezető operatőrként.
A Wesley János Lelkészképző Főiskola média képzésének filmes szakvezetője.

Simkó János Újságíró, közgazdász, kommunikációs szakember

16 éven át a Magyar Rádió főmunkatársa, igazgatója, alelnöke. Portréműsorokat készített a Magyar Televízióban, riportműsoráért Pulitzer-emlékdíjban részesült. A Duna TV kuratóriumának elnöke, a Develor Tanácsadó Zrt. marketing igazgatója volt. Vezető pozíciókat töltött be kereskedelmi rádióknál. Több egyetemen tanított média- és
marketingkommunikáció tárgyakat. Tolerancia Díjat, Szabad Sajtó Díjat és számos nívódíjat kapott.

 

 

A TANFOLYAMOK DÍJA:

160 000 Ft + áfa = 203 200 Ft

Early Bird kedvezmény:
január 21-ig történő befizetés esetén –15 000 Ft

145 000 Ft + áfa = 184 150 Ft

84 ÓRÁS KÉPZÉS – 14 HÉT

Részletfizetés lehetséges. 

Early Bird kedvezmény két részletben való fizetés esetén: 2 x 72 500 Ft + áfa = 92 075 Ft

Az első részlet fizetési határideje Earl Bird kedvezménnyel: 2022. január 21.

A második részlet fizetési határideje Early Bird kedvezménnyel: 2022. március 26.

Ha lecsúsztál az Early Bird kedvezményről, akkor is fizethetsz két részletben!

Az első részlet 80 000 Ft + áfa = 101 600 Ft; fizetési határidő 2022. január 28.

A második részlet 80 000 + áfa = 101 600 Ft; fizetési határidő 2022. március 26.

 

A képzési díjat átutalással kell rendezni a MÚOSZ 11706016-20720645 számlaszámára.

 

JELENTKEZEM A KÉPZÉSRE