Karikatúrapályázat a sajtószabadságról

Az Alaptörvény IX. cikke kimondja: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.” Működik ez a gyakorlatban? Az újságírók jó része szerint nem, szinte naponta sérül a szabad tájékoztatás joga. Történetek tucatjai szólnak arról, mikor miért nem jutottak közérdekű információhoz a sajtó munkatársai. Szóban, írásban ezt már többször kifogásoltuk. Nem sok eredménnyel. Jöjjenek hát a karikaturisták! Talán a humorral könnyebb rávilágítani, mi a baj e téren. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége ezért pályázatot hirdet karikaturistáknak Sajtószabadság 2024 címmel, az alábbiak szerint:

Pályázat karikaturistáknak

Sajtószabadság 2024 címmel a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) karikatúrapályázatot hirdet magyar állampolgárságú karikaturistáknak. Pályázni 3, a témáról szóló rajzzal lehet, elektronikusan. A pályaművek elkészítésével kapcsolatban semmilyen technikai megkötés nincs. A munkákat nyomdakész formában kérjük beküldeni, minimum 300 dpi felbontással, A/3 méretben történő nyomtatáshoz.

Díjazottak

I. díj – Weisz Béla: Mindenki

II. díj – Marabu: Sajtószabadság

IIII. díj – Deák Kázmér: Sajtótájékoztató

  • A pályázatok beérkezési határideje:
    2024. február 15.

Az arra érdemes karikatúrákat kiállítjuk a MÚOSZ-ban, publikáljuk a MÚOSZ honlapon és a Facebookon. A díjakat a március 15-i sajtónapi ünnepségen adjuk át.

1. díj: 200 ezer Ft + oklevél
2. díj: 150 ezer Ft + oklevél
3. díj: 100 ezer Ft + oklevél

A pályázatokról egy 5 tagú zsűri dönt. A pályázatokat elektronikusan az alábbi nyomtatvány kitöltésével juttassa el a MÚOSZ-hoz.

A zsűri tagjai: 

  • Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója
  • Gyürke Kata, a MÚOSZ elnökségi tagja
  • Föld.S. Péter újságíró
  • Kereszty András, az ujnepszabadsag.hu főszerkesztője
  • Kozma Péter, a Karton Karikatúra Múzeum vezetője

Welcome Back!

Jelentkezzen be a fiókjába

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist