A MÚOSZ az újabb szerkesztőségbezárásokról

Az elnökség állásfoglalása

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) mély aggodalmát és együttérzését fejezi ki a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárása miatt. Minden olyan segítséget felajánlunk bajba került kollégáinknak, ami módunkban áll: térítésmentesen használhatják a szövetség infrastruktúráját munkavégzésre (közös terű dolgozószoba, internet), valamint jogi és álláskeresési tanácsadással is a rendelkezésükre állunk.

2018. április 10-e a magyar sajtószabadság újabb fekete napja. Tovább zsugorodott a nem kormánybefolyás alatt működő médiatér, és a drasztikus lépés egyszerre üzen a lelkiismeretes munkát végző újságíróknak illetve szerkesztőknek, különösen pedig a szabad tájékozódás alkotmányos jogával élni kívánó közönségnek: bárkinek elvehetik a munkáját, bárkit megfoszthatnak a nem manipulált informálódás lehetőségétől.

A MÚOSZ az elmúlt hónapokban számos alkalommal figyelmeztetett a hasonló lépések bekövetkezésének egyre komolyabb esélyére. Arra is felhívtuk a figyelmet: törvénytelennek és jogsértőnek tartjuk azt a helyzetet, hogy a magyar közéleti sajtóban a pártatlan és sokszínű tájékoztatást garantáló tulajdonosi szerkezet helyett – a médiatörvény írott betűjével ellentétesen – pártokhoz és oligarchákhoz kötődő véleménymonopóliumok alakulnak ki. Emiatt a közéleti sajtó primer politikai érdekek szószólója lesz, az újságírók pedig politikai aktorok túszaivá válnak. Egy más irányú választás esetén most talán a fideszes befolyású, közpénzből finanszírozott médiában lennének tömeges elbocsátások – egyetlen adófizetőnek, egyetlen újságolvasónak vagy rádióhallgatónak sem érdeke, hogy így legyen.

Tisztességes, demokratikus országok közéleti sajtója nem rendelődhet alá a napi politikai érdekeknek. Ennek az alkotmány- és jogsértő helyzetnek a kialakulása a kormány, valamint a média- és a versenyhatóság felelőssége. Felszólítjuk őket, hogy haladéktalanul kezdjenek a teljes magyar közéleti sajtóra kiterjedő, a sajtószakmai szervezeteket is bevonó egyeztetéseket az alkotmány és a médiatörvény rendelkezéseivel ellentétes, az állampolgárok és az újságírók jogait korlátozó eltorzult médiaviszonyok rendezése érdekében. A mostani esetben érintett munkáltatókat pedig arra kérjük, hogy a törvények szellemében, méltányosan és humánusan eljárva, minden indokolt járandóságot kifizetve zárják le munkahely nélkül maradó kollégáink foglalkoztatási jogviszonyait.

Önnek ajánljuk