Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány: nyílt levélben fordult a MÚOSZ a média- és a versenyhatósághoz

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a média- és a versenyhatóságtól azt várja, hogy törvényben rögzített feladatuknak eleget téve akadályozzák meg a vonatkozó törvények betűjével és szellemével is ellentétes, az állampolgárok információs szabadságát megkérdőjelező médiakoncentráció kialakulását. A ma közzétett nyílt levélben haladéktalan fellépésre és a közvélemény tájékoztatására szólította fel az elnökség a két állami intézményt.

Tisztelt Médiahatóság, tisztelt Versenyhivatal!

Az MTI mai híre szerint tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. A vállaltan kormányközeli új tulajdonoshoz kerül az Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója; a Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója (81,7 százalékos részesedés); a HírTV Zrt., a HírTV médiaszolgáltatója; a Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója; a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó; a K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója; a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója; a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója; a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója; valamint a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója. Az alapítványhoz újabb „felajánlások” is érkeztek: az OPUS PRESS Zrt., ECHO HUNGARIA TV Zrt. és a Magyar Idők Kft., továbbá a New Wave Media Group Kft. és a Magyar Idők Kft. tulajdonosai felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítvány számára. Ezzel egy olyan példátlan koncentráció jött létre a médiapiacon, amely a hozzáférhető üzleti információk alapján kizárólag az állami hirdetéseknek köszönhetően működőképes – így közvetlen függelmi viszonyban áll a kormánnyal –, a vezetői a kormányfő bizalmi emberei, maguk a kiadványok pedig nyíltan a kormányoldal kommunikációs üzeneteinek célba juttatását végzik. Az említett konglomerátum a sajtó több területén – így az országos kereskedelmi rádiózásban és a megyei napilapok között is – hegemón helyzetben van.

A Médiahatóság és a Versenyhivatal törvényben rögzített feladata a pártatlan és sokszínű tájékoztatás elősegítése, a hír- és véleménymonopóliumok kialakulásának megakadályozása, a piaci erőfölény elleni fellépés. Szeretnénk emlékeztetni rá, hogy korábban a két hatóság öt éven keresztül vizsgálta az Axel Springer és a Ringier – lényegesen kisebb hatósugarú – fúzióját, és azt végül csak a portfóliók egy jelentős részének leválasztása, a cégek szétszabdalása árán engedélyezte. Ugyancsak hosszas vizsgálat után a két hatóság meggátolta, hogy az RTL Klub tulajdonosa 30 százaléknyi részesedést szerezzen a 24.hu-t kiadó Central Digitális Média Kft.-ben, ami szintén nem eredményezett volna a mostanihoz hasonló koncentrációt. Szeretnénk jelezni továbbá, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány égisze alatt kialakuló médiacsoport önmagában a rádiók terén is túllép a médiatörvényben rögzített felső határon.

A magyar médiafogyasztók számára régóta érzékelhető, több szakmai-tudományos kutatás által megerősített tapasztalat, hogy a fenti médiumok közéleti híreit eddig is központi elvárások alapján, azonos elveket követve szerkesztették. Most ezt a súlyosan törvénysértő helyzetet kívánják a felek formalizálni. Kérjük, hogy a Médiahatóság és a Versenyhivatal a fent említett fúziós szándék kapcsán haladéktalanul végezze el a szükséges vizsgálatokat, és a legrövidebb időn belül tájékoztassa a közvéleményt arról, hogyan kívánnak eleget tenni alkotmányos feladatuknak a szabad tájékozódás jogának biztosítása, a hírpiaci verseny fenntartása érdekében. Kérjük továbbá, hogy törvényes jogosítványaikkal élve akadályozzák meg a vonatkozó törvények betűjével és szellemével is ellentétes, az állampolgárok információs szabadságát megkérdőjelező médiakoncentráció kialakulását.

Kapcsolódó anyagok:

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) állásfoglalásban tiltakozik: „az új, kormánypárti média-konglomerátum veszélyezteti a pluralizmust Magyarországon

A Német Újságírók Szövetsége (DJV) az Európai Bizottsághoz fordul a magyar kormányzati médiakoncentráció miatt

Példátlan médiabirodalom állt össze Liszkay Gábor vezetésével (444)

Mészáros elajándékozza a teljes médiabirodalmát a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (hvg.hu)

(Címlapkép forrása: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány honlapja)

Önnek ajánljuk