Emléktáblával emlékeznek Ferenczi Krisztinára

Emléktáblával emlékezik a 2015 nyarán elhunyt színésznőre, íróra, újságíróra, a MÚOSZ tiszteletbeli tagjára Ferenczi Krisztinára a XIII. Kerületi Önkormányzat és a család. Az emléktáblát 2017. december 8-án, pénteken 11 órakor avatják fel Budapesten, a XIII. kerületben, a Pannónia utca 15. szám alatti ház falán.

Ferenczi Krisztina 1950. december 9-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházban kezdte színészi pályáját. Később játszott a Radnóti Miklós Színpadon, a József Attila Színházban, Pécsen, Békéscsabán, Szegeden, miközben elvégezte az ELTE magyar szakát is. Fordulópontot hozott a pályáján, hogy 1990-ben a szegedi színháztól elbocsátották Ruszt József művészeti vezetőt és munkatársait. Ferenczi még eljátszotta ott Anna Karenina szerepét, majd ő is távozott.

Szabadfoglalkozású színésznő lett, közben könyvet írt 1989-ben elhunyt férje, Tímár Béla színművész és rendező emlékére. Beiratkozott a Magyar Hírlap újságíró-iskolájába, a Nyilvánosság Klub tagja lett. 1994-ben jelent meg Előjáték a sajtószabadsághoz című kötete. Éveken át oknyomozó újságírói munkát végzett, publicisztikái, tényfeltáró riportjai, könyvei jelentek meg. Az Orbán-bányákról írt sorozatáért az akkori Magyar Hírlap munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották. Ezt követően dolgozott a Népszavának, állandó szerzője volt a Népszabadságnak. 2006-ban jelent meg Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben a Narancsbőr című kötete. 2015 nyarán, hosszú betegség után hunyt el.

Ferenczi Krisztina a MÚOSZ tiszteletbeli tagja volt.

Az emléktábla-avatás meghívója ide kattintva letölthető (pdf)

Önnek ajánljuk