Új elnökséget választott az újságíró-szövetség

Hargitai Miklóst (47), a Népszabadság korábbi és a Népszava jelenlegi munkatársát választotta elnökévé szombati tisztújító küldöttgyűlésén a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). Az új elnök reméli, hogy a tisztújítással új fejezet kezdődik a több mint háromezer tagot számláló, 121 éves múltú szakmai egyesület életében.

A legnagyobb hazai sajtószakmai szervezet új elnöke négy jelölt közül a szavazatok több mint háromnegyedét szerezte meg a szombati küldöttgyűlésen. Munkáját két alelnök, egy tiszteletbeli elnök és nyolctagú elnökség segíti. A MÚOSZ alelnöki posztját Gönczi Mária, a szervezet Helyi Lapok Szakosztályának elnöke, valamint Trom András, a Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztály elnöke töltheti be. Az új elnökség tagjai: Acsay Judit, Bánkuti András, Danó Anna, Doros Judit, Eötvös Pál, Kékesi Zsolt, Kleer László és Palugyai István lettek. Az elnökség megbízatása négy évre szól.

A küldöttek elsöprő többséggel választották a szervezet tiszteletbeli elnökévé Keleti Éva fotóművészt. A MÚOSZ egyik legfontosabb testületét, a sajtóetikai kérdésekben eljáró Etikai Bizottságot mostantól N. Kósa Judit vezeti. A MÚOSZ Felügyelőbizottsága elnökévé a küldöttek Karsai Gábor közgazdászt, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettesét választották.

Olyan érdekképviseleti munkát szeretnék végezni, amely újra értelmet és értéket ad a MÚOSZ-tagságnak, amely érdemben képes hozzájárulni az újságírók – különösen a vidéken dolgozó kollégák élet- és munkakörülményeinek javulásához, a média alkotmányos és törvényes működésének helyreállításához, az újságírás presztízsének rehabilitálásához és a jelenleg tapasztalható tömeges érdeksérelmek orvoslásához – írta előzetes programjavaslatában Hargitai Miklós.

Az újságíró-szövetség új elnöke bízik benne: ha az újságírók megtapasztalják, hogy a MÚOSZ rendszeresen fellép értük és a szakmáért, az megnövelheti a szervezet vonzerejét a passzív és a fiatalabb kollégák körében is. Hargitai Miklós úgy véli: a hazai társszervezetekkel, más újságíró-szövetségekkel szoros együttműködésre van szükség a közös érdekek és szakmai, etikai alapelvek, valamint a közösen megkövetelt jogi keretek mentén. A szakmai szervezeteknek pedig tevékenyen kell részt vállalniuk a médiaszabályozás jogi környezetének átalakításában.

Fotók a küldöttgyűlésről:

  • FAZ_2508
  • FAZ_2529
  • FAZ_2542
  • FAZ_2537
  • FAZ_2500
  • FAZ_2539
  • IMG_9157-2
  • IMG_9091-2
  • IMG_9088-2

A tisztújító küldöttgyűlésről videofelvétel is készült, melyet itt tekinthet meg:

Önnek ajánljuk