Féner Tamás

Keleti Éva laudációja

„Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes Művész. Balázs Béla-, SZOT-, Prima Primissima- és Hazám-díjas fotográfus, oktató, a fotózsurnalisztika egyik élő magyar klasszikusa, a valóságelvű fotográfia egyik meghatározó egyénisége.

1938-ban született Budapesten. 1957-től 30 éven át dolgozott a Film Színház Muzsika szerkesztőségében: fotóriporter-gyakornokként kezdte, végül művészeti szerkesztővé lépett elő. 1986-tól 1990-ig a Képes 7 főszerkesztő-helyetteseként, 1991-től 1993-ig a Népszava, 1993-1994-ben a Griff, illetve a Vasárnap, majd 1997 és 2002 között a Népszabadság Magazin képszerkesztőjeként tevékenykedett, 2003-ban az MTI munkatársa lett.

25 éven át szerkesztette a Fotóművészet című elméleti-kritikai folyóiratot. Tanított a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián, az ELTE-n, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen és a Népszabadság Újságíró Iskolájában. 1978 és 1986 között a Magyar Fotóművészek Szövetségének főtitkári tisztét is betöltötte.

Önálló kiállítása volt többek között Varsóban, Berlinben (háromszor), Havannában, Belgrádban, Amszterdamban, Párizsban, Milánóban, Vilniusban, Heidenheimben, Szófiában, Prágában, Washingtonban, Stuttgartban és Miskolcon, valamint természetesen Budapesten (Fészek Klub, Műcsarnok, Magyar Munkásmozgalmi Múzeum, Néprajzi Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Vigadó Galéria, Legújabbkori Történeti Múzeum, Goethe Intézet, Budapesti Történeti Múzeum, Budapest Galéria, Mai Manó Ház, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Millenáris-park).

Kollégám, sok színházi fényképezésben egymást próbáltuk felül licitálni.

De a színházi fotón kívül már fiatal korában is jobban érdeklődött a fotográfia többi területe után. Kiemelt témája a zsidó élet megfotografálása, a hagyományok tovább élése. Kiemelkedő és az új utak keresésének képben való megformálása az olasz ösztöndíja után elkészült Róma kiállítása, ahol a képein már nem az ember dominált, de mégis mindenütt ott volt. A Mai Manó-beli kiállításának nagy meglepetése a szöveg és a kép viszonyának kiállításon való megjelenítése.

Amellett, hogy korunk meghatározó fotó egyénisége, kiváló vadász.

Ismét kiállításra készül. Ezt már mint Aranytollas újságíró készítheti el.”